Gazete Vatan Logo

Bu yolda ölen de oldu doğan da!

Irak’ın Musul kentinin terör örgütü DEAŞ’tan temizlenmesi için başlatılan operasyonun ardından Telafer’de çift yönlü baskı altında kalıp yurtlarını terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin Hatay’a akın akın gelişleri sürüyor.

Bu yolda ölen de oldu doğan da!

Kış şartlarında 40 günlük yaya yolculuğu göze alan yaşlılardan donanlar olduğu, hamilelerin de bu çileli yolda doğum yaptığını anlatan Türkmenler, “Bizi en çok üzen, kendileri de Şii Türkmen olan Haşdi Şabilerin zulümleri oldu” dedi. Bir haftada 800 dolayında 7’den 70’e Türkmenlerin geldiği Kırıkhan’a dün sabaha karşı da 40 kişilik bir grup geldi.

10 günlük bebek de var

Bu grubun içinde 10 günlük bir bebek olduğu görüldü. Göç yolunda doğan bebek, Yeryüzü Doktorları örgütü hekimlerinin kontrolüne verildi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Casım el-Caf, “Musul operasyonunun başladığı tarihten bu yana Kerkük’e bağlı Havice ve Musul’da yerlerinden edilenlerin sayısı 137 bine ulaştı” dedi.

Üst başları çamur deryası

Türkmenler, yanlarına aldıkları yiyeceklerin bittiğini, ot ve başka ne bulurlarsa yiyerek hayatta kalmaya çalıştıklarını, büyük dereleri geçerek 40 gün yaya yürüdüklerini belirtti. Azez’e ulaştıklarında kısa bir mola verdiklerini ve 2 gün daha yürüyerek Hatay’a geldiklerini anlatan Türkmenlerin bellerine kadar çamur içinde olduğu, ayakkabılarının yırtıldığı görüldü. Sığınmacıların çadırda ilk olarak elbiseleri değiştirilip banyo yaptırıldı ve sıcak yemek verildi.

Haberin Devamı

Musul Barajı korkusu

Irak ordusu ve peşmerge güçlerinin Musul’u DEAŞ’ın elinden almak için başlattığı operasyon 3’üncü ayına doğru ilerlerken, bölgede çatışmaların ortasında kalan Musul Barajı ile ilgili büyük korku oluştu. Uzmanların hazırladığı son rapora göre savaş yorgunu olan barajın duvarının yıkılması görülmemiş bir felakete sebep olacak. Böyle bir durumda 14 metrelik dalgaların Musul’u sular altında bırakacağı ve 1.5 milyon kişinin hayatını kaybedebileceği açıklandı.