Gazete Vatan Logo

‘Bizi vurun dedik buraya getirdiler’

Çatışma yaşanan Keseb’ten 18 Ermeni Türkiye’ye getirildi. Vakıflı köyüne yerleştirilen 70 yaşındaki Zafen Hofsetyan, “Vurun birer tane kurşun’ dedik, vurmadılar. Kucaklayıp çıkardılar bizi” dedi.

SURİYE’nin Keseb Bölgesi’nde çatışmalar sürerken, muhalifler tarafından Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki sınır kapısından Türkiye’ye 18 Ermeni getirildi. Ermeniler, Türkiye’deki tek Ermeni köyü olan Samandağ’daki Vakıflı’ya yerleştirildi. Soydaşlarının sahip çıktığı sığınmacılardan 79 yaşındaki Zaven Hofsetyan, 6 ay Keseb’te, 6 ay Halep’te yaşadıklarını, savaş olduğu için bu yıl Halep’e gidemediklerini belirterek şunları söyledi: “Herkes bize çok iyi bakıyor. Muhalifler çıkardılar bizi Keseb’ten. Aldılar bizi Keseb’e, oradan da başka bir yere götürdüler, 10 gün orada kaldık. Oradan alıp buraya getirdiler bizi. Yayladağı’ndan giriş yaptık. Burada rahatız, bize çok iyi bakıyorlar, sağ olsunlar. Zaten hastayız, bizim neyimiz kalmış. Kendilerine söyledik, ’Bizi götürmeyin, biz yürüyemeyiz, kalkamayız, vurun birer tane kurşun’ dedik, vurmadılar. Kucaklayıp çıkardılar bizi. Ev mi kaldı ki geri dönelim, evlerin hepsini cephe yaptılar. Herkes birbirini vurdu, biz de her gün ölümümüzü bekledik ama ölmedik. Sonra bunlar gelip aldılar bizi. ‘Birer tane kurşun vurun bize’ dedik ama vurmadılar, aldılar getirdiler.”

Dışişleri: Sivillere yardımcı oluyoruz

Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’ye sığınan Ermenilerle ilgili bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Suriye halkına ayrım gözetmeden kapıların açıldığı ifade edilerek, “Ülkemize gelmeyi arzu edebilecek Keseb bölgesinde yaşayan Ermenilerin rahat edebilmesini teminen de Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni Cemaati’yle sürecin başından bu yana yakın işbirliği yürütülmektedir” denildi.

ABD Hersh’i yalanladı

ABD’li gazeteci Seymour Hersh’in ortaya attığı Türkiye iddiasına Beyaz Saray’dan yanıt geldi. Hersh, “London Review of Books” dergisinde yayımlanan son makalesinde, Suriye’deki sarin gazı saldırısının Başbakan Erdoğan’ın bilgisi dahilinde gerçekleştiğini yazmıştı. Beyaz Saray’dan ABD’de yayınlanan POSTA212 gazetesine yapılan açıklamada ünlü gazetecinin iddiaları yalanlandı. Açıklamada, Hersh’ün sadece isimsiz kaynaklara dayanan bilgiler ışığında yazdığı makalesinin, kimyasal silah saldırısı hakkında tamamen yanlış sonuçlara ulaştığı vurgulandı. Açıklamada, saldırının arkasında Esad rejiminin bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı