Gazete Vatan Logo

Bimarhane Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bimarhane İlk Ne Zaman Kurulmuştur?

Bimarhane eski dönemde hastane olarak bilinirdi. 17. yüzyılda aynı zamanda birçok farklı isim ile birlikte bilinen bir kuruluş olduğunu söylemek mümkün. Bunlar içerisinde maristan, bimaristan ve Darüşşifa gibi kelimeler öne çıkar. Yani bu kelimeler ile genel olarak aynı anlam taşıdığını eklemek gerekir.

Bimarhane Nedir, Özellikleri Nelerdir? Bimarhane İlk Ne Zaman Kurulmuştur?

Osmanlıca-Türkçe ansiklopedisi üzerinden ele alındığı vakit ise daha kapsamlı şekilde değişik anlamlara da sahiptir. Bu bağlamda hastane ile beraber tımarhane ya da deliler yurdu şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün. O yüzden 17. yüzyılda Bimarhane içerisinde birçok farklı haftada sahip kişiler bulunurdu.

Bimarhane Nedir?

17. yüzyılda genel olarak kullanılan bir hastane, Bimarhane şekilde ifade edilir. Yani o dönem birçok değişik hastalık sebebiyle bakan kuruluş olarak anlatmak mümkün. Bunlar içerisinde sağlıklı bir zihne sahip hastalıkların yanı sıra, aynı zamanda akıl hastaları da bulunmaktadır. Zaten bu sebepten dolayı hastane kelimesinin yanında deliler yurdu veya tımarhane şeklinde de bilinmektedir.

Kuruluşu ve yapısı bakımından maristan, bimaristan ve darüşşifa kuruluşlarını benzer bir tanımlamaya sahip olduğunu söylemek gerekir. Bu tanımlama doğrultusunda farklı hastalıklara geniş çaplı olarak bakılan bir kurum ve hastane şeklinde bilinmektedir. Dönemi açısından ele alındığında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Osmanlıca ve Türkçe ansiklopedisi kapsamında bu kelimeler doğrusunda ele alınır ve ifade edilir.

Haberin Devamı

Bimarhane Özellikleri Nelerdir?

Bimarhane birçok farklı özellikleri ile beraber dönemin en önemli hastane kuruluşları içerisinde yer alır.

- Bütün farklı hastalıklar için geniş kapsamlı bakım yapılırdı.

- Aynı zamanda tımarhane ya da deliler yurdu olarak bilinirdi.

- Hastalar hastaneye Özge kıyafetlerle yatardı.

- Hastalar için ilaç ve benzeri tıbbi tedaviler uygulanırdı.

- Aynı zamanda hastaları adına özel yemekler çıkardı.

- Hasta bakımı ve bu açıdan hizmetler konusunda günümüz hastanelere benzer bir yapıya sahipti.

Bu ve benzeri özellikleri ile beraber ilk olma ayrıcalığını taşıyan en önemli sağlık kuruluşları içerisinde gelir. O yüzden dönemi açısından önemli bir yere sahiptir ve birçok farklı hastaya şifa olmuştur. Bünyesinde ise zamanında farklı sağlık alanında deneyime sahip uzmanlar bulunurdu.

Bimarhane İlk Ne Zaman Kurulmuştur?

Döneminin en önemli sağlık kuruluşlarından biri olarak Bimarhane öne çıkar. Geniş çaplı birçok farklı hastalığa karşı önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Bu bağlamda 17. yüzyılda kullanılmış olan bir hastane olarak ön plana çıkar. Tam olarak tarih vermek gerekirse ilk defa Bimarhane 707 yılında kurulmuştur.

Haberin Devamı

Böylece geniş çaplı yatakhaneleri, doktorları ve hasta bakımı ile beraber ilk hastaneler içerisinde yer alır. Zira içerisinde ilaç tedavisi ile beraber özel bakım ve yemek servisi de yapılırdı. Daha sonra Osmanlı Devleti döneminde birçok farklı şehre bimarhaneler kuruldu. Günümüze kadar ise Osmanlıca-Türkçe üzerinden hastane olarak geldi ve bu şekilde biliniyor.