Gazete Vatan Logo

‘Ben size emanettim nasıl sorumlu olmazsınız?’

Efe Boz'un davasında sorumlu aranıyor

Maltepe’de Dumlupınar İlköğretim Okulu ana sınıfında tuvalet lavabosunun üzerine düşmesiyle ölen oğlu Efe Boz’un ölümüne neden olan idarecilerin yargılandığı davada sorumlu aranıyor

Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu öğrencisi 6 yaşındaki Efe Boz’un ölümüyle ilgili davanın görülmesine Kartal 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya Efe’nin öğretmeni Gökçen Gökalp ile müdür yardımcısı Pınar Tan Arslan katılırken; diğer tutuksuz sanıklar okul müdürü Mustafa Katırcılar, Sema Aktaş ise duruşmaya katılmadı.

Oyuncaklarını masaya koydu

Anne Nurdan Boz, Efe’nin resmini ve okula son gün götürdüğü kitabıyla oyuncaklarını önüne masanın üzerine dizdi. Oğlunun öğretmeni ve onu kanlar içinde bulan rehber öğretmenin ifadesi sırasında gözyaşlarına hakim olamayan anne, hakimden oğlunun ölümüne neden olanların cezalandırılmasını istedi. Efe’nin öldüğü gün okulda nöbetçi olan müdür yardımcısı Pınar Tan Arslan ise kazayı başka bir okulda toplantıdayken öğrendiğini ifade edince hakimin “Nöbetçiyseniz okul dışında ne işiniz var?” sorusuna “Okul müdürünün talimatı gereği gittim” şeklinde cevap verdi. Müdür yardımcısı üçüncü anasınıfı ve tuvaletlerin okula sonradan yapıldığını, takılan lavaboların da eski görünümlü olduğunu belirtti.

Duruşmada ifade veren Efe’nin sınıf öğretmeni Gökçen Gökalp, bahçede oyun saati sırasında Efe ile arkadaşı Eda’nın tuvaleti gelmesi üzerini ikisini sınıfta bulunan yardımcı personel Sema Aktaş’ın yanına gönderdiğini belirterek “Efe sokak ayakkabısını çıkarıp sınıftan temiz ayakkabısını giymiş. Bu esnada Sema’nın onu görmemesi mümkün değil. Nasıl tek başına kaldığını bilmiyorum. Tuvalet sorumluluğu yardımcı personelindir. Yeteri kadar acı çekiyorum ama suçsuzum” dedi.

Efe’ye ilk müdahaleyi yapan eski hemşire rehber öğretmen Nilüfer Elmas Çelen ise Efe’nin çok kan kaybetmiş olduğunu gördüğünü ancak yaşadığını belirterek, “Müdahale edilecek durumda değildi. Hemen hastaneye kaldırdık” dedi.

Hademe sağlamlaştırmış

Bir önceki duruşmada ifade veren Efe’nin yardımcı öğretmeni Sema Aktaş’ın “Çocuklar tek başına tuvalete gidiyordu. Biz yemek ve uyku sırasında onlara yardımcı olmakla sorumluyuz” ifadesinin aksine, C sınıfı yardımcı öğretmeni Hatice Terzi, çocukları tuvalete götürme sorumluluğunun kendilerinde olduğunu belirterek, “ Efe ayakkabılarını değiştirmiş ise sınıfta bulunduğunu söyleyen yardımcı öğretmeni Sema Aktaş’ın onu görmesi gerekirdi. Hatta Efe’nin ölümüne neden olan lavabonun yanındaki lavabo sallandığı için hademeye bildirmiştik. O da lavaboyu sağlamlaştırmıştı” dedi. Bu arada Boz ailesinin avukatı anasınıfındaki lavaboların yetişkin lavabolarıyla aynı seviyede yani 70 santimetre olduğuna dikkat çekerek bu durumun da dikkate alınmasını talep etti. Duruşma olay esnasında okulun müdürü olan Mustafa Katırcılar’ın dinlenmesi için ertelendi.

Anne isyan etti “Suçlu kim?”

Duruşma çıkışında oğlunun son gün okula götürdüğü kitabı ve oyuncaklarıyla acı içinde konuşan anne Nurdan Boz, sanıkların suçu kabul etmemesine isyan ederek, “Bugün esas duruşmada olması gereken okul müdürü yoktu. Bir dahaki duruşmaya umarım gelecek. Çünkü “Efe yaramaz” diyen oydu. Öğretmeni sorumlu olmadığını söyledi. İdare zaten bir savunma yapmıştı. Olayın, Efe’nin kusurlu hareketlerinden meydana geldiğini iddia etmişlerdi. Peki kim sorumlu? Kim sorumlu? Maalesef kader sorumlu. Efe’nin öğretmenini gördükçe kahroluyorum. Çünkü ben oğlumu ona teslim ettim. Evet o okulda en büyük suçlu müdür. Ama ben oğlumu öğretmenine teslim ettim. Çok isterdim ki, oyun parkında Efe’nin elinden tutup yardımcı ablaya teslim etsin. En azından yaşama şansı olacaktı” diye konuştu.

Çok talihsiz bir olay sonucu hayatını kaybeden Efe Boz’un annesinin yüzünden yaşadığı acı okunuyordu.

Haberin Devamı