Gazete Vatan Logo

Baykal hesap sordu

CHP Lideri Deniz Baykal selin yıktığı Antalya'da incelemelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya'dahafta başında yaşanan sel felaketinin ardından yetkililerin gerekli dersiçıkardığını belirterek, "Antalya altyapısı en gelişmiş, yöneticileri en sorumlu,en bilinçli olması gereken bir yer. Antalyamızda böyle ihmallerin, böylekazaların yaşanması bizi derinden üzüyor" dedi.Baykal, sele maruz kalan Solak köyü, Abdurrahmanlar beldesi ile Kumköybölgesinde incelemeler yaptı. Kumköy'de bir kahvehanede bir araya geldiğivatandaşlara, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile İl GenelMeclisi Başkanı Cavit Arı'nın bölgenin sorunlarıyla ilgilenip ilgilenmediğini soran Baykal, cılız sesler çıkması üzerine, Akaydın'a dönerek, "Çok kuvvetli ses çıkmadı Mustafa Hoca... Daha önceki yerlerde daha kuvvetli çıkıyordu, burada ihmal mi var?" diye sordu.Bunun üzerine vatandaşlar, "İhmal yok, selden dolayı" ifadelerini kullandı.

Baykal, sel felaketine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer yetkililerden selin meydana gelmesi ve etkilerineilişkin bilgiler aldığını söyledi. Manavgat'ta geçen yıl yaşanan orman yangınlarının da bölgenin selbaskınlarına açık hale gelmesinde etkili olduğunu vurgulayan Baykal, Manavgat Irmağı, Gazipaşa, Demre, Kumluca'daki Alakır Barajı'nda da benzer felaketlere maruz kalınmaması için gereken çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı. Antalya'da selde yaşanan ölümlerin ardından yetkililerin de gereken dersi çıkarttığını ifade eden Baykal, şöyle konuştu: "Antalya altyapısı en gelişmiş, yöneticileri en sorumlu, en bilinçli olması gereken bir yer. Antalyamızda böyle ihmallerin, böyle kazaların yaşanmasıbizi derinden üzüyor. Bunun tekrar etmemesi için gereken neyse yapacağız.Antalyamızda inşallah bundan sonra bir kişinin daha burnunu kanatmayacağız."Sel sırasında vatandaşlardan birinin çok acı şartlar altında hayatını kaybettiğini ifade eden Baykal, bundan da alınması gereken önemli ders olduğunu vurguladı.

-KURTARMADAKİ İHMAL İDDİALARI-

Baykal, büyük üzüntü yaratan sel sırasında bölgede olağanüstü yağışmiktarının meydana geldiğini hatırlattı.Sel sularına maruz kalan bazı vatandaşların kurtarılması için yapılan çalışmalarda zafiyet ve ihmal olup olmadığına yönelik soruya karşılık Baykal,şöyle konuştu:"Burada, vilayetin iyi niyetli bir çalışma içinde olduğunu biliyorum. Vali, DSİ yetkilileri iyi niyetli bir gayret sergilemişlerdir. Yaşanan olaylarınböyle idare müdahalelerinin ötesinde kaynakları olduğu anlaşılıyor. Bunları ortadan kaldıracak yatırımlara, projelere ihtiyaç var. Bu olayda bizi en çok üzeninsan kaybıdır. Maalesef 4 vatandaşımızı kaybettik. Bu kayıpların içinde kamuoyumuzu özellikle ilgilendiren 2 kişinin maruz kaldığı tehdit dolayısıyla bir tanesinin hayatını kaybetmesi, öbürünün de çok zor koşularda sabaha kadar mücadele vermesi ve sabahleyin bin bir güçlükle kurtarılabilmiş olmasıdır. Bukonuda yetkililerden bilgi aldım. İyi niyetli bir gayret içerisinde olduklarıa nlaşılıyor ama sivil savunma örgütümüzün ellerindeki bot imkanını, sel baskınınayönelik planlamadığı ortaya çıkıyor. Sivil savunmanın, sel baskınında zemineyakın, kuvvetli su akımında hareket kabiliyeti olan bota sahip olmadığı görülüyor. Bu ihtiyaçlar tespit edilmiştir. İyi niyetle bundan sonra bu konulardaki noksanların telafi edileceğine inanıyorum."Baykal, yetkililerle, Kundu bölgesinin de yer aldığı Aksu ilçesinde enerji üretme ile taşkın önleme için barajın yapılması yönünde tespityaptıklarını belirterek, bunun için bir an önce düğmeye basılması gerektiğini vurguladı.

-VATANDAŞLARLA DİYALOGLAR-

CHP Genel Başkanı Baykal, incelemeleri esnasında kahvehanelerde bir arayageldiği vatandaşlar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Kumköy'de bir vatandaşın, "Bir konuşma yapsanız da alkışlasak" sözleri üzerine, Baykal, "Konuşmasak, alkışlamayacak mısınız?" diye espri yaptı. Başka bir vatandaş da Deniz Baykal'a, "Sayın Baykal, kimisine anadediler, kimisine baba dediler, kimisini de ikinci Peygamber ilan ettiler. Sizeamca diyebilir miyim?" diye sordu. Baykal soruya, "Başımla beraber, isterağabey de ister kardeş de ne dersen de bir parçanız olduğumu bil. Ben daima sizinbir parçanız olduğumu düşünüyorum" diye yanıt verdi.Aynı kahvehanede bir kadın da Baykal'a, "Fakirin fukaranın halini düşünüyor musunuz?" diye seslendi. Baykal, kadına, "Tabi tabi... Zengin mi vararamızda" dedi. Abdurrahmanlar beldesinde de halkla sohbet eden Baykal, bir vatandaşın, AK Parti iktidarına yönelik, "Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarıdır. Onun intikamını almak istiyorlar" sözleri üzerine, Baykal,"AK Parti iktidarının Türkiye'de devletin kurumlarını karşı karşıya getirmeye çalıştığını" savundu. Bunun perde arkasında devletin kurumlarını itibarsızlaştırmak isteyenlerin bulunduğunu ileri süren Baykal, "Bu millet ordusuna da yargısına dadevletine de sahip çıkar. Millete tuzak kuranlara karşı gereken tedbiralınacaktır. Bu işlerin arkasında iktidar var. Bu iktidar milleti de birbirine düşürüyor. Buna son vermenin en güzel yolu, bunları sandıkta, demokratik yolla indirmektir" diye konuştu. Baykal, incelemelerinin ardından CHP Aksu İlçe Başkanlığını da ziyaret etti.

Haberin Devamı