Gazete Vatan Logo

Bastille günü nedir, 14 Temmuz neden Bastille günü olarak kutlanıyor? Bastille hapishanesi baskını neden önemlidir?

Bastille günü ne demek, Bastille günü ne anlama gelir? 14 Temmuz 1789 Bastille hapishanesi baskınıyla kraliyetin hükmüyle hapse atılan ve itiraz hakkı bulunmayan mahkumlar serbest bırakıldı. İnsan ve Yurttaş Hakları bildirisinin yayınlamasında bir dönüm noktası olan Bastille hapishanesi baskını ile ilgili merak edilenler günün anlam ve önemi nedeniyle arttı. Peki, Bastille Hapishanesi olayı nedir, neden gerçekleşti? Bastille Hapishanesi nerede? Bastille Günü nedir, neden kutlanır?

Bastille günü nedir, 14 Temmuz neden Bastille günü olarak kutlanıyor? Bastille hapishanesi baskını neden önemlidir?

1789 yılında gerçekleştirilen Bastille Hapishanesi Baskını ulusal bir bayram olan "Bastille Günü”nün başlangıcıdır. İşte Bastille günü ile ilgili merak edilenler…

Bastille Hapishanesi nerede?

Bastille resmi olarak Bastille Saint-Antoine —Number 232, Rue Saint-Antoine— olarak bilinen Paris'teki hapishane.

Fransız Devriminin başladığı noktadır.

Bastille günü nedir, nasıl olsu?

Bastille Hapishanesi Baskını, 1789 yılında gerçekleşti.

Fransa'nın her yıl 14 Temmuz tarihinde kutladığı ulusal bir bayram olan "Bastille Günü" Fransız İhtilali sırasından önemli eylemlerden biri olan Bastille'de kitleler hapishaneye baskın düzenlemiş ve kraliyetin hükmüyle hapse atılan ve itiraz hakkı bulunmayan mahkumlar serbest bırakılması olayıdır.

XVI. Louis döneminde, Fransa büyük bir ekonomik kriz geçirdi. Amerikan Devrimi ile de alakalı olan bu dönemde, regresif vergiler söz konusuydu. Halk daha fazla dayanamadı ve ayaklanma çıkardı.

Talepleri Kral Louis tarafından kabul edilmeyen orta sınıf ve halktan oluşan grup, 14 Temmuz 1789'da Krallık baskısının merkezi olarak gördükleri Bastille Hapishanesine saldırarak hapishaneyi ele geçirmiş ve mahkumları serbest bırakmışlarıdır.

Haberin Devamı

Bastillle baskınından sonra 1791 yılında ihtilalci gruplar toplanarak bir kurucu meclis atamış, İnsan ve Yurttaş Hakları bildirisi yayınlamışlardır.