Gazete Vatan Logo

Başkanlık sistemi mesajı bekleniyor

AK Parti’nin tüm yurttaki teşkilatlarından yaklaşık 4 bin kişinin katılacağı ATO Kongre Merkezi’ndeki toplantıda, Erdoğan’ın 10 Ağustos’taki seçimle ilgili “Yeni dönem başlıyor” mesajı vereceği AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı bugün 4 bin kişinin katılacağı toplantıyla kamuoyuna açıklanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin açıklanması beklenen gün için tüm Ak Parti teşkilatları Ankara’ya davet edildi. Erdoğan’ın yapacağı konuşmada 10 Ağustos’tan itibaren yepyeni bir dönemin başlayacağını belirterek, fiili olarak başkanlık sistemine geçişe yönelik mesajlar vereceği öğrenildi. Erdoğan, 10 Temmuz’da ise Köşk seçimine yönelik beyannamesini açıklayacak. Hayata geçirilecek projelerin anlatılacağı beyanname, manifesto niteliğinde olacak. Erdoğan, ilk seçim mitinglerini ise Kurtuluş Savaşı’nda mücadelenin önemli şehirleri olan Samsun, Sivas ve Erzurum’un birinden başlamayı planlıyor.

AK Parti’nin karşısında yer alan ATO Kongre Merkezi’ndeki toplantıya 21-22-23 ve 24. dönem milletvekilleri, bakanlar, bakan yardımcıları, il-ilçe-belde-belediye başkanları, MKYK üyeleri, büyük kongre delegeleri, il başkanları ve parti kurucuları davet edildi. Saat 11.30’da Erdoğan’ın adaylığının açıklanacağı belirtilen toplantıda Ak Parti büyük bir gövde gösterisi planlıyor. belirtildi.

Haberin Devamı

Özel kartlarla girilecek

Davetliler, ancak isimlerine basılmış kartlar ile salona giriş yapabilecek. Davetliler ayrıca, kartlarıyla aynı renkteki, kendileri için ayrılmış yerlere oturabilecek. Toplantı için hem Ankara Emniyeti hem de Başbakanlık koruma müdürlüğü özel tedbirler alıyor.

Başbakanlık koruma ekibi, 180 kişiyle güvenliği sağlayacak. Davetlilere, yanlarında güvenliği tehlikeye sokacak araçlar ile pankart gibi eşyaları getirmemeleri yönünde de uyarılar yapıldı. Toplantıyı hem yurtdışından hem de yurtiçinden bir medya ordusu izleyecek. Canlı yayınlarla aktarılacak toplantıyı yaklaşık 250 gazetecinin izleyeceği belirtildi.

Başkanlık mesajları verecek

Saat 11.30’da ismi açıklanması beklenen Erdoğan, yapacağı konuşmada Köşk seçimlerinin ilk turu olan 10 Ağustos ile Türkiye’de yepyeni bir dönemin başlayacağını dile getirecek.

Haberin Devamı

Erdoğan, konuşmasında yarı başkanlık sisteminin kendi dönemiyle fiili olarak başlayacağı ve anayasadaki tüm yetkilerini kullanacağına yönelik mesajlar verecek. Erdoğan, hem toplantıda yapacağı konuşmada hem de daha sonra il başkanlarıyla ayrı yapacağı toplantıda Köşk seçimine yönelik startı da vermiş olacak. Erdoğan, tüm teşkilatın ev ev dolaşarak gece-gündüz çalışma yapmasını isteyecek.

Erdoğan, 10 Temmuz’da ise Köşk seçimine yönelik beyannamesini açıklayacak. Hayata geçirilecek projelerin anlatılacağı beyanname, manifesto niteliğinde olacak. Yeni Türkiye vizyonunun da çizileceği bu beyannamede, başkanlık sistemine yönelik mesajlar da olacağı belirtildi.

Başbakan kim olacak?
Köşk adayının açıklanmasının ardından Ak Parti’de gözler, Başbakan’ın kim olacağına çevrilecek. Erdoğan’ın yaptırdığı anketlerde ve tuttuğu nabızlarda, “Sizden sonra Ak Parti’yi birlik içinde tutabilecek kişi genel başkan olmalı. Sizin gibi dik duran, sizi aratmayan bir isim olmalı. Başbakan emanetçi olmamalı. Sizinle uyumlu çalışan güçlü bir isim Başbakan” mesajı öne çıkmıştı.
Gül’ün tavrı önemli
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önceki gün yaptığı açıklamada Başbakanlık için kapıları kapatmaması Ak Parti kulislerini heyecanlandırdı. Gül’ün, daha önce bu şartlarda siyasete dönmeyeceğine yönelik mesajlar vermesi, Ak Parti kulislerinde üzüntü ile karşılanmıştı. Erdoğan-Gül görüşmesinde konunun önümüzdeki günlerde görüşülmesi üzerinde durulduğu öğrenildi. Gül’ün Köşk seçimi sonrası hemen Başbakan olması için erken seçim yapılması gerekiyor. Ancak Erdoğan cephesi şimdiye kadar erken seçim olmayacağına yönelik mesajlar vermişti.
Gül olmazsa kim olur?
Erken seçim olmaması halinde Gül’ün genel seçim tarihi olan 2015 yılına kadar bekleyip sonra Başbakan olmayı kabul edip etmeyeceği ise kulislerde en çok merak edilen konu oldu.
Gül’ün hemen Başbakan olmaması halinde ise genel seçime kadar kimin Başbakan olacağı Ak Parti kulislerinde tartışılıyor. Üç dönem yasağı nedeniyle 73 milletvekilinin 2015 seçimlerinde tekrar aday olamayacak olması yasak öncesi bu ağır toplardan birinin Başbakanlık makamına oturabileceğini gündeme getiriyor.
Bu isimler arasında Başbakan yardımcıları Ali Babacan, Beşir Atalay ve Bülent Arınç, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin isimleri öne çıkıyor. Kulislerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı bırakarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan ve Ak Parti’nin İzmir’de oylarını artıran Binali Yıldırım’a jest yapılabileceği de belirtiliyor. Kulislerde Başbakanlık için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ismi de son Irak ve Suriye’deki gelişmeler öncesinde dile getirilmişti. Ancak son gelişmelerin ardından Ak Parti kulislerinde bu ismin geri planda kaldığı konuşuluyor.

Haberin Devamı