Gazete Vatan Logo

Başbakan’dan Fethullah Gülen’e “dön” çağrısı

Erdoğan, Türkçe Olimpiyatları'nın Arena'daki finalinde Fethullah Gülen'e seslendi:

Başbakan Erdoğan, 13 yıldır ABD’de bulunan Fethullah Gülen’i isim vermeden kastederek ”Gurbet hasrettir. Hasret bedeli çok ağırdır. Biz, gurbette olup, şu vatan topraklarının hasreti içerisinde olanları aramızda görmek istiyoruz. Diyoruz ki, bu sıla hasreti artık bitmelidir, bitsin istiyoruz” dedi.


Başbakan Erdoğan dün Türk Telekom Arena’da gerçekleştirilen 10. Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış töreninde isim vermeden Fethullah Gülen’e “yurda dön” çağrısı yaptı. Eşi Emine Erdoğan ile birlikte katıldığı Türkçe Olimpiyatları’nın kapanış töreninde konuşan Erdoğan’ın “Kardeşlerim, gurbet hasrettir. Hasret bedeli çok ağırdır, faturası çok ağırdır. Biz, gurbette olup, şu vatan topraklarının hasreti içerisinde olanları aramızda görmek istiyoruz” şeklindeki sözleri katılımcılardan büyük alkış aldı. Erdoğan şöyle devam etti: ”Gurbet aynı zamanda garipliktir. Zaten oradan anlamını yükleniyor. Onun için de biz garipliğe tahammül edemeyiz. Diyoruz ki, bu sıla hasreti artık bitmelidir, bitsin istiyoruz. Doğrusu ben şu andaki tavrınızla hep birlikte bu hasretin bitmesini istediğinizi anlıyorum. Öyleyse bitsin bu hasret diyelim. Gurbeti bir kenara, hasreti bir kenara bırakalım diyorum.”

Türkçe barış dili

Bu bayramın yaşanmasına vesile olan, 140 ülkede faaliyet gösteren Türk okullarını, okulların tüm yöneticilerini de tebrik ettiğini vurgulayan Erdoğan, 5 kıtadan, 135 dost ve kardeş ülkeden gelmiş gençlerden bir ricası olduğunu belirterek, söylediklerini, ülkelerine döndüklerinde anne babalarına, sınıf arkadaşlarına, okul arkadaşlarına, tüm aile fertlerine iletmelerini söyledi. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: ”Türkçe her zaman barışın dili oldu. Türkçe her zaman, aşkın, sevdanın dili oldu. Türkçe, dayanışmanın, kardeşliğin, paylaşmanın dili oldu. Bu dil, hiçbir zaman sömürünün, hiçbir zaman istismarın, hiçbir zaman kültür baskısının dili olmadı. Türkçe her zaman hoşgörünün, her zaman diyaloğun, her zaman uzlaşmanın, kaynaşmanın, yani kalbin, yani ruhun dili, gönül dili oldu. Türkçe, kendi öz kültürünün aynası olduğu kadar, çok geniş bir coğrafyadan kazandığı kelimelerle, ortak bir medeniyetin de sesi oldu, nefesi oldu. Türkçe kendi öz kelimeleriyle birlikte, Arapça’dan, Farsça’dan, Latince’den, Batı dillerinden, Çince’den, Rusça’dan, Boşnakça’dan, Arnavutça’dan, Slav dillerinden aldığı kelimelerle, herkesin kendi çiçeğini derleyeceği bir gül bahçesi, bir sevgi medeniyetinin lisanı oldu. Türkçe’nin büyük ustası Yusuf Has Hacib, ’Gönülde arzu, dilek her ne ise, insan ağzını açınca hep onu söyler’ diyor. Türkçe’nin en büyük şairi Yunus Emre, ’Dil, hikmetin yoludur’ diyor. Hazreti Mevlana, ’Testinin içinde ne varsa dışına da o sızar’ diyor. Türkçe’nin büyük şairlerinden Yahya Kemal, ’Her halk, kendi ikliminin lisanını söyler’ diyor. Evet, dil, ruhun, kalbin, gönlün aynasıdır. Lisan, her ne olursa olsun, hangi bedende olursa olsun, ruhta, kalpte, gönülde ne varsa, işte sadece onu söyler.”

Nazım Hikmet’ten örnek

Dış politikada da barışın dilini kullandıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: ”Büyükelçilerimizle, konsoloslarımızla barış diyoruz. Dünyada, ihtiyaç sahiplerini buluyor, onlara ulaşıyor, onlara el uzatıyor, Kızılay’la, TİKA’yla, Yunus Emre Enstitüleri’yle, TRT’yle barış diyoruz. Biz, 10’uncu Türkçe Olimpiyatları’nda, sevgili Aygül İlyasova’nın en güzel şekilde seslendirdiği, Nazım Hikmet’in dizelerindeki gibi, ’Akın var, güneşe akın’ diyen; sevgili Menatullah Ahmet Mehdi’nin seslendirdiği, Sezai Karakoç’un dizelerindeki gibi, kalbinde merhamet adlı bir çınar taşıyan öğretmenlerimizle, okullarımızla barış diyoruz.”

13 yıldır ABD’de

Fethullah Gülen 21 Mart 1999’da ABD’ye gitti. 13 yıldan bu yana Pensilvanya’da yaşıyor. Gülen hakkında 22 Ağustos 2000’de “şeriata dayalı bir İslam devleti kurmaya teşvik” suçlamasıyla dava açıldı. Gülen 2006’da beraat etti. Beraat kararı 2008’de Yargıtay tarafından onandı.

Arena doldu taştı

Türkçe Ollimpiyatları’nın kapanış törenini izlemek isteyen vatandaşlar, 52 bin kişilik Türk Telekom Arena’yı doldurdu. Stat dışına da dev ekranlar kuruldu. Saat 16.00’dan itibaren vatandaşların stada akın etmesi nedeniyle TEM Otoyolu’nda trafik durma noktasına geldi. Kapanış töreninde Türk Telekom Arena Stadı’nın bütün saha zemini sahne olarak kullanıldı. 290 kişilik dünya çocuklarından oluşan gösteri ekibi; özel ışık, mapping ve projeksiyon teknikleri ile üretilen görsel bir şöleni sundu. Gösteri için bin adet özel kostüm tasarlandı. Özel gecede dört ayrı kıtanın kültürel değerleri stilize edilerek, rengarenk bir kompozisyon sunuldu. Törenin sunuculuğunu ise Kadir Çöpdemir ve TRT Spikeri Bülent Özveren yaptı. Program esnasında dereceye giren öğrenciler farklı yörelere ait Potpori şarkı ve türküler seslendirdi. Kapanış Töreni Yeni Bir Dünya şarkısı ve havai fişek gösterileriyle son buldu.

Haberin Devamı