Gazete Vatan Logo

Balyoz'da gergin duruşma!

Avukatlar salonu terketti...

İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz Planı Davası’nın 86’ncı duruşması başladı. Orgeneral Bilgin Balanlı, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanları emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Ergin Saygun ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu’nun da aralarında bulunduğu 250’si tutuklu 365 sanıklı duruşmaya, hakkında yakalama emri bulunan ve 14 Mart’ta açılan ara duruşmada kararın okunmasının ardından tutuklanan emekli Orgeneral Ergin Saygun, ilk kez katıldı.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP’den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu 198 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 6 sanığın hazır bulunduğu duruşmada mahkeme heyeti, daha önce verilen ara kararlar gereği mahkemeye ulaşan yazıları okudu. Ergin Saygun’un avukatı Sedat Küçükyılmaz’ın mahkemeye, Saygun hakkında hazırlanan Adli Tıp Kurumu raporu ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastenesi sağlık raporu arasındaki çelişkilerin giderilmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu’ndan yeniden rapor istenmesi için dilekçe verdiği bildirildi.

SANIKLARA SUÇ DUYURUSU

Daha sonra Mahkeme Başkanı Ömer Diken’in, Ergin Saygun’un savunmasına geçileceğini bildirmesi üzerine söz alan Çetin Doğan ve bir kısım sanıkların avukatı Celal Ülgen, duruşma başlamadan önce Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) bazı maddeleriyle ilgili beyanda bulunmak istediğini belirterek, Diken’den izin istedi. Diken, "Usülde böyle bir şey yok, savunma almaya geçeceğiz" deyince, Ülgen, "Bugün bana söz vereceksiniz" dedi. Ülgen’in, söz istemekte ısrar etmesi üzerine Ömer Diken, "Vermeyeceğim. Devam ederseniz dışarı çıkartmak zorunda kalacağım" diye konuştu. Ülgen, "Çıkartın o zaman" diye karşılık verince Mahkeme Başkanı Diken, "Buyurun dışarı çıkartalım" diyerek, duruşmaya 5 dakika ara verdi. Bunun üzerine bazı sanıkların, "Mahkeme hamkeme değil, yazıklar olsun" diye bağırdı. Diken de, "Bunu söyleyen sanıklar, kameralardan tespit edilerek, haklarında suç duyurusunda bulunulacaktır" dedi.

AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ

Mahmeke Başkanı Diken’in verdiği 5 dakika aranın ardından başlayan duruşmada bu kez de Çetin Doğan ve bir kısım sanığın avukatı Hüseyin Ersöz, söz almak istedi. Ömer Diken’in izin vermemesi üzerine, duruşma salonundaki savunma yapacak olan Ergin Saygun’un avukatı ve başka bir avukat dışındaki tüm sanık avukatları, mahkeme başkanının tutumunu, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle protesto ederek dışarı çıktı.

DOKTORA GİTMEK İSTİYORUM

Öte yandan avukatların salonu boşaltmasının ardından savunma yapması istenen tutuklu sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun ise, "Hapishane idaresi bilgisayar kullanmama izin vermediği için dosyayı inceleyemedim. Ben gerçekten kendimi iyi hissetmiyorum. Doktora gitmek istiyorum. Savunmamı yarın yapacağım" dedi. Duruşma, iddianamede Saygun ile ilgili 5 sayfalık bölümün okunmasıyla devam ediyor.

BALYOZ DAVASI’NDA DURUŞMA SALONUNU TERKEDEN AVUKATLARDAN AÇIKLAMA

Balyoz Planı Davası’nda 86’ncı duruşmayı terk eden sanık avukatları, dışarıda basın açıklaması yaptı. Avukatlar, ortak dilekçeyle mahkeme yargıçlarını reddettiklerini aktarak, "Bundan sonraki oturumlarda da adil bir yargılanma yürütülmediğini görürsek katılmamayı en azından büyük bir bölümümüz düşünmemekteyiz" diye konuştular

Balyoz Planı Davası’nın bugün görülen 86’ncı duruşmasında Mahkeme Başkanı Ömer Diken’in "usule aykırı" gerekçesiyle söz vermemesine tepki olarak duruşma salonunu terk eden sanık avukatları Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları’nın girişinde basın açıklaması yaptı.

ADİL YARGILAMA YÜRÜTÜLMEZSE DURUŞMAYA GİRMEYECEĞİZ

Avukat Hasan Fehmi Demir, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri’nde bugüne kadar birçok "hukuksuzluğa" tanık olduklarını, bugün bir yenisinin daha yaşandığını söyledi. Demir, "Silivri’de yürütülen yargılamalar, daha duruşma salonunun girişinde avukat üst aramalarından başlayarak, duruşma salonunun tavanlarına, her yanına dinleme ve görüntü alma özellikleri bulunan cihazlar yerleştirerek, adil yargılamanın her türlü ilkesi daha başından avukatların iradesi daha başından teslim alınmaya başlanmıştır. Ancak biz avukatlar ve müvekkillerimiz olarak bu hukuksuzlukların yargılama esnasında dile getirilerek, giderilebileceği ümidini bugüne kadar her zaman koruduk ve bunun mücadelesini hukuk içinde vermeye çaıştık. Son olarak bugün usul eksiklikleri, hataları, usulün hiçe sayılmasına ilişkin meslektaşımız Avukat Celal Ülgen söz almak istemiştir. Fakat söz verilmemesi konusunda ısrar edilmiş ve meslektaşımız duruşmadan çıkarılmıştır. Ardından Mahkeme Başkanı bizce savunmayı baskı altına alan ceza yaptırımı ile savunmaya gözdağı veren sözlerle yargılamaya ara vermiş, ardından tekrar girilen davada bu defa söz almak isteyen meslektaşımız Avukat Hüseyin Ersöz duruşmadan çıkarılmıştır" diye konuştu.

Bugüne kadar avukatların öne sürdüğü hiç bir delilin toplanmadığını ifade eden Demir, "Bütün bu durum karşısında avukatlar olarak böylesine bir yargılamanın unsuru olmamız elbette savunma görevimize ihanetle aynı anlama gelecektir. Bunun bizlerden beklenmesi mümkün değildir. Bu sebeple Mahkeme Heyeti’nin hukuka uygun taleplerimizi yerine getirmemekte ısrar eden hukuka aykırı tutumu ve ısrarla bu tutumunu sürdürmesi karşısında bugünkü oturumda tüm avukatlar olarak çıkmış durumdayız. Bundan sonraki oturumlarda da adil bir yargılanma yürütülmediğini görürsek katılmamayı en azından büyük bir bölümümüz düşünmemekteyiz. Bütün bu uygulama karşısında mahkemeye, yargıçları reddettiğimizi, tarafsızlıklarını yitirmeleri sebebiyle reddettiğimize ilişkin dilekçeyi de bütün meslektaşlarımızla birlikte imzalayıp vermiş bulunmaktayız" dedi.

SAVUNMANIN OLMADIĞI HİÇ BİR ORGANİZASYON MAHKEME DEĞİLDİR

Avukat Celal Ülgen de "Bir organizasyona, bir kuruma, soruşturma yapan bir ekibe, komisyona mahkeme adı verilmesi içn o komisyonda ya da kurulda savunmanın olması lazım. Savunmanın olmadığı hiç bir organizasyon mahkeme değildir, başka adlarla anılabilir. Burada savunmaya bu önem verilmiyorsa, savunma hiçe sayılıyorsa mahkeme yoktur. Biz böylesine ortada mahkeme olmayan bir durumda ve konumda mahkemeye mahkeme sıfatı vermek istemiyoruz" diye konuştu.

GERGİN GEÇEN BALYOZ PLANI DAVASI YARINA ERTELENDİ

Balyoz Planı Davası’nda, sanık avukatlar salonu terk etti, tutuklu sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun izin alarak salondan çıktı. Duruşmada söz alan tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Heyetinizden bu davanın düzmece bir dava olduğunu ilan ederek, davayı kotaranlar hakkında suç duyurusunda bulunmanızı arz ve talep ederim" diyerek mahkeme heyetine seslendi. Bunların üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Mahkemeler cesaretini Türk milletinden ve yasalardan alır. Başka hiç bir yerden almaz" diyerek, duruşmayı yarına erteledi.

İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz Planı Davası’nın 86’ncı duruşmasında sanık avukatlarının salonu terk etmesine yönelik Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Türkiye Cumhuriyeti’nin mahkemesi kimseyi tehdit etmez. Dünyada millet adına yargılama yapan bir mahkemeye hakaret edilme saygısızlığı görülmemiştir. Biz zamanımızın büyük bir bölümünü burada geçiriyoruz. Bizim başka davalarımız da var. Oradaki sanıklar kendilerini 3 ayda bir ifade ediyorlar. Türkiye’de sanıklar 2 aydan önce mahkemeye çıkamıyor. Çıktıkları zaman da 1 saat savunma yapma hakları oluyor. Biz burada günlerce duruşma yapıyoruz. Siz burada günlerce konuşabiliyorsunuz. Savunma sırasında daha önce hiç bir sanığın sözü kesilmedi. Herkese sonuna kadar söz hakkı verildi" dedi.

Öte yandan rahatsız olduğunu ve savunmasını yarına ertelemek isteyen tutuklu sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun, mahkeme heyetinden izin alarak duruşma salonu dışına çıktı. Saygun’un, bastonla yürüdüğü görüldü.

MAHKEMENİN TARAFSIZLIĞIYLA İLGİLİ ZİHNİMİZDE SORULAR YARATIYOR

Söz alan tutuklu sanıklardan emekli Oramiral Özden Örnek de, iddia makamının tezinin delilsiz ve tanık anlatımı olmadan oluşturulan bir tez olduğunu kanıtlamak için eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın duruşmaya tanık olarak çağrılmasını talep ettiklerini, bu taleplerinin kabul edilmediğini söyledi. Yalman’a, iddia olunan darbeden haberinin olup olmadığı, haberi olmuşsa nasıl engellediği ve neden işlem yapmadığı konularıyla ilgili sorular soracaklarını kaydeden Örnek, ama bu taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle bunları soramadıklarını belirtti. Örnek, davaya ilişkin emniyet görevlileri ve bilirkişilerin tanık olarak dinlenilme taleplerinin de kabul görmediğini ifade eden Örnek, "Bu durum, mahkemenin tarafsızlığıyla ilgili zihnimizde sorular yaratıyor. Tezimiz, belgelerin sahte olduğu tezi olmasına rağmen bunu kanıtlayacak imkan verilmemiştir. Biz sanıklar, yargılama süresince gözleri bağlı olarak yürüyoruz. Ben ve tüm arkadaşlarım, buradan aklanarak çıkmak istiyoruz. Tutuklanmayla ilgili de sizden istediğimiz tek şey adalettir" diye konuştu.

BU DAVA, ANCAK BU DAVAYI KOTARANLAR İÇERİ GİRDİĞİ ZAMAN SONUÇLANACAKTIR

Örnek’in ardından söz alan tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan da, "Ortaya koyduğumuz resmi belge ve kanıtlara itibar etmeyişiniz, taleplerimizi kabul etmeyişiniz, aksini söylemiş olsanız bile bu davanın gerçekte Türk Silahlı Kuvvetleri’ni itibarsızlaştırmaya yönelik bir yargılama olduğu inancı, biz sanıkların ötesinde Türk ve dünya kamuoyunda yaygın bir kanaat olarak yer etmiştir. Şimdiye kadar sahteliği sırıtan dijital belgelere dayanarak bu davayı sabırla, inatla sürdürme ve bizi haksız ve hukuksuz olarak parmaklıklar ardında olabildiğince tutma kararlılığınızı, cesaretini nereden aldığınız elbet bir gün, bütün çıplaklığıyla ortaya çıkacaktır" dedi.

Amerika’daki Arsenal Danışmanlık şirketinin, suç unsuru olduğu iddia edilen 11’nci, 16’ncı ve 17’nci CD’lerle ilgili, "suç unsuru taşıyan dijital belgelerin 2006 yılından önce yazılmış olmasının bilimsel olarak mümkün olmadığını ortaya koyan" bilirkişi raporu hazırladığını belirten Doğan, 50 sayfalık bu raporu mahkeme heyetine sundu. Doğan, söz konusu raporun Türk üniversitelerinden veya bilişim dalında ihtisaslaşmış kurumlardan oluşturulacak bilirkişi heyetine inceletilmesi talebinde bulunarak, "Bu dava, ancak bu davayı kotaranlar içeri girdiği zaman sonuçlanacaktır. Heyetinizden bu davanın düzmece bir dava olduğunu ilan ederek, davayı kotaranlar hakkında suç duyurusunda bulunmanızı arz ve talep ederim" diye konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Diken, "Mahkemeler cesaretini Türk milletinden ve yasalardan alır. Başka hiç bir yerden almaz" diyerek, duruşmayı yarına ertelediğini bildirdi.

Haberin Devamı