Gazete Vatan Logo

Atış Formülü Nedir? Fizikte Dikey Ve Yatay Atış Formülleri Nelerdir?

Fizik dersinde pek çok öğrencinin karşısına çıkan formüllerden birisi de atış formülüdür. Atış problemlerini çözebilmek için gerekli olan atış formülleri serbest düşme, dikey ve yatay düşme olarak çeşitlenmektedir. Atış problemleri bu formüller ile kolaylıkla çözülebilmektedir. 

Atış Formülü Nedir? Fizikte Dikey Ve Yatay Atış Formülleri Nelerdir?

Atış Formülü Nedir?

 Fizik biliminde atış problemlerini çözmek isteyen kişiler atış hareketlerinin türünü belirlemesi gerekmektedir. Bir taş yatay, aşağıdan yukarıya veya serbest düşme şeklinde atıldığında her durumda farklı formüller kullanılması gerekmektedir. Bunlardan birisi olan serbest düşme belirli bir yükseklikten ilk hızı sıfır olan bir cismin yeryüzüne doğru hareket etmesine denilmektedir. Serbest düşmeye örnek olarak yağmur yağması örneği verilebilir.

 Serbest düşmede farklı formüller kullanılır. Bu formüller şunlardır:

 - H= 1/0 x gx t^2: Bu formül ile yer çekimi ivmesi ile zamanın karesi çarpımının yarısı ile yükseklik bulunur.

 - V= gtx: Bu formülde yer çekimi ivmesi ile zaman çarpımı hızı vermektedir.

 - V^2= g*h: Bu formül zamansız hız formülüdür. 

 Fizikte Dikey ve Yatay Atış Formülleri Nelerdir?

 Dikey atış serbest düşme hareketine benzemektedir. Fakat arasındaki fark cismin aşağıya düşmeden fırlatılacak olmasıdır. Burada cisim belli bir hızda yeryüzüne gönderilmektedir. Dikey atışın serbest atıştan farkı cismin ilk hızının olmasıdır. Dikey atış formülleri şunlardır:

Haberin Devamı

 - V= Vo^2+ 2gh: Burada hız bulunmaktadır. Hız bulmak istiyor isek iki hızın karesinden yer çekimi ivmesi ile yüksekliğin 2 katını toplamak gerekmektedir. 

 - H= Vo xt - 1/2 x g x t^2: Bu formül ile yükseklik bulunur. Yer çekimi ivmesi ve zamanın çarpılmasının karesinin Vo ilk hızdan çıkarılması ile bulunmaktadır. 

 - V= Vo^2 - 2gh

 Yatay boyutta hareket düzgün doğrusal bir harekettir. Burada hız sabit ve ivme sıfır olmaktadır. Yatay hızın büyüklüğü cismin uçuş süresini etkilememektedir. Sadece menzili yani yatay düzlemde yere düşeceği yeri değiştirmektedir. Yatay atış formüllerini şu şekilde sıralayabiliriz:

 - Xmenzil = Vt

 - H= 1/2 x g x t^2

 - Vx= Vo

 - Vy= gt

 - Vy^2 = 2g x h

 - V^2 = Vo^ + Vy^2