Gazete Vatan Logo

Aritmetik Dizi Formülleri Nelerdir? Aritmetik Dizi Özellikleri Nelerdir?

Terim sayısı diğerlerinden sırasıyla artış gösteren miktar aritmetik dizi olarak ifade edilir. Bu bağlamda özellikle tek sayılar ele alınmak suretiyle sırasıyla işlem yapılır. Örneğin bu konuda aritmetik diziler içerisinde 1, 3, 5, 7 gibi seri halde giden rakamlar ele alınabilir. Genelde bir aritmetik dizi içerisindeki terim sayısı (n) olarak gösterilir ve bu işlem üzerinden sonuç ortaya çıkarılır. Bu doğrultuda ardışık iki terim arasındaki farkın eşit olduğu dizi aritmetik dizi olarak bilinmektedir. Böylece ele alınan sabit formül eşliğinde ve terim üzerinden aritmetik dizi ne saklaması yapılmaktadır.

Aritmetik Dizi Formülleri Nelerdir?

 Ardışık Temeller arasındaki terim üzerinden aradaki farkın aynı oranda devam etmesi aritmetik dizi işlemini gösterir. Bu bağlamda tek sayıları üzerinden 3, 5 ve 7 gibi sıralama doğrultusunda devam eder. Terim üzerinden ele alınan işlem neticesinde ise aritmetik dizi formülü ile sonuç ortaya çıkarılır;

 An = a1 + (n-1)xr

 Bu şekilde yukarıda öne çıkan sabit formül eşliğinde gerekli boşluklar doldurularak aritmetik dizi formülü üzerinden elde edilir. Aritmetik dizi üzerinden başlangıç ve son eşliğinde rakamlar ne kadar olursa olsun, yukarıdaki verilen formülü dahilinde sonuç ortaya çıkarılabilir.

 Aritmetik Dizi Özellikleri Nelerdir?

 Belli başlı özellikleri üzerinden aritmetik dizi işlemi ortaya çıkmaktadır. Bu özellikler aynı zamanda farklı formüller dahilinde toplam ve fark arasındaki sonucu sağlar.

 - p

 - Sonlu bir matematik dizi içerisinde, Baştan ve sondan eşit uzaklıkta bulunan terimler toplam olarak birbirine eşittir.

 - A ile b birer gerçek sayı olmak suretiyle, A ile b arasında, sonlu ve artan oluşturacak aritmetik dizi işlemi yapılır.

Haberin Devamı

 - Aynı zamanda bir aritmetik dizi içerisinde, her terim kendinden eşit uzaklıkta yer alan iki terimin toplamının yarısı olarak bilinir.

 - Terimler arasındaki sabit fark üzerinden artışı da azalış gösterir.

 Bu şekilde yukarıda verilen özellikler ile birlikte aritmetik dizi işlemi ele alınmakta ve uygulanmaktadır. Bu uygulama özellikle öne çıkan belli sabit formül dahilinde gerçekleşir. Ancak yukarıda öne çıkan özellikler doğrultusunda toplam ve fark ile değişik işlemler de yapılabilir.