Gazete Vatan Logo

Araç plaka sorgulama nedir ve nasıl yapılır?

Gerek iş gerekse gezme amaçlı kullanılan araç sayısı, yıllar içinde artış göstermiştir. Bu araçların kaydını ve geçmişini, hasar kaydını sorgulayabilmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Araç plaka sorgulamalarını yapabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi de E-Devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Araç plaka sorgulama nedir ve nasıl yapılır?

Hem bankaların otomotiv sektörüyle flörtü sonucu doğan ve her yıl ülkemizde büyük rağbet gören taşıt kredileri, hem de araç ithalatının her sene içinde git gide artması ile birlikte, ülkemizde araç sayıları artmıştır, hala da bir araç sahibi olmayı düşleyerek bunun için çalışan, kredi çeken bir sürü genç vatandaşımız bulunmaktadır. İkinci el araçlar da bu iş için çok mantıklı bir hal almıştır, maddi yükü çok azaltarak vatandaşı rahatlatır.

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ancak bu durumda, sorun aracın sicili, geçmişi ve hasarları, geçirmiş olabileceği olası kazalarıdır ve yapılan bazı düzeltmelerle bu hasarları ve kazaları fiziksel olarak algılayabilmek zaman zaman çok zor olmaktadır. Geliştirilen araç plaka sorgulama sistemi ile birlikte, alacağınız araç ile ilgili aklınıza takılan en ufak sorunun cevabını bulabilir, aracı her yönüyle inceleyip kararınızı bu yönde verebilirsiniz. Araca veya plakaya yazılmış tüm cezalar, sigorta eksikleri gibi tüm bilgileri araç ve plaka sorgulama işlemleri ile çok kolay öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Araç Plaka Sorgulama

Alacağınız ikinci el araçla ilgili tüm rehin, ceza veya hasar gibi bilgileri ve daha birçok bilgiyi araç plaka sorgulama işlemleri ile öğrenebilmeniz mümkün.

Araç plakaları kayıt sistemi, ülkemizde on yıllardan beri uygulanan bir uygulamadır. Araç sayısının artması ile, her aracın bir sicilini oluşturmak ve aracın başına gelmiş her olayı kayıt altına almak bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Araç Plaka Sorgulama İşlemi Neden Önemlidir?

Günümüzde, ikinci el araç sahibi olmak isteyenler için hem birçok internet sitesi hizmet vermekte, hem de her gün sosyal medyada birçok hesap ve sayfadan satışlar ilan olarak gerçekleştirilmekte. Aracın kimin adına kayıt olduğunu emniyet müdürlükleri aracılığı ve plaka sorgulamalarıyla öğrenmek büyük önem taşıyor. Bunun nedeni, sorgulamadan satın aldığınız ikinci el aracınızın trafikte çevrilmesi durumunda, polis memurlarının yapacağı sorguda arabanın çalıntı olabileceği öğrenilebilir. Ayrıca, sigortası yaptırılmamış veya vergisi ödenmemiş araçla uzun bir yola çıktığınızı düşünürseniz, bu da müthiş riskli bir durumdur. Aracınızın borcu ve ödenmemiş vergisi, cezası olduğunu polis memurları öğrendiği anda aracınız çekilecektir, bu durumda hem aracın borcunu ödemek zorunda kalacaksınız, hem de yolda kalarak büyük bir mağduriyet yaşayacaksınız.

Haberin Devamı

Aracın çalıntı olup olmama durumu, üzerinde ve plakada ceza olup olmadığını, kasko ve vergi işlemlerinin ne durumda olduğunu, ikinci el taşıt satın almadan önce sorgulamanız gerekiyor.

Trafikte gördüğünüz her araç için plaka üzerinden işlemler yürütülür. Böylelikle, trafik içinde bir kaza olduğunda, plaka üzerinden yapılan sorgulamada araç hakkında emniyet ve kişiler, anında tüm gerekli bilgilere ulaşır.

Ayrıca aracınızı SMS veya online sorgulama işlemlerine tabi tutarak, aracınızın geçmişte hangi tarihlerde ne konularda tamir gördüğünü, aracınızın değişen parçalarını görebilirsiniz. Aracınızın poliçesini, poliçe vadesini öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Araç plaka sorgulama yöntemi ile öğrenebileceğiniz bir başka önemli husus ise, olası bir kaza durumunda aracınızın sigortaya dahil olup olmadığı, dahil ise hangi sigorta şirketinin kaza hasar tutarını ödeyeceği. Plaka sorgulama ile sigorta şirketinin açtığı hasar dosyalarına da rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bir başka önemli araç plaka sorgulama özelliği de, tutanak sorgulayarak geçmişteki yapılmış kazaların tüm detayları, kazaya karışan tarafların hata oranlarını görüntüleyebilir, aracınızın nasıl bir hasar aldığını öğrenebilirsiniz. Araç satın almadan önce bu tür bilgileri plaka araç sorgulama ile öğrenerek, ilerde ne tür araç bakımlarına dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Araç Plaka Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Araç plaka sorgulama işleminizi, çok pratik bir şekilde e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Bunun için hali hazırda bir e-devlet şifresine sahip olmanız gerek. E-Devlet şifresini size en yakın PTT şubesinden kimliğiniz ile birlikte dakikalar içinde alabilirsiniz. Daha sonra e-devlet girişi yaparak araç plaka sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı