Gazete Vatan Logo

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

Araç durumu hakkında detaylı bilgilere ulaşmak artık çok kolay! Aracınızın plaka ile muayene durumu sorgulamasını, araç borcunun sorgulanmasını, OGS borcunun sorgulanmasını ve daha pek çok işlemi online olarak kolayca yapabilirsiniz.

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır?

Her araca kendine özel biçimde verilen numara levhası olarak adlandırılan plaka, otomobillerde, kamyonetlerde, kamyonlarda, taksilerde, otobüslerde, motosikletlerde kullanılır. Her şehrin kendine has bir plaka kodu olduğu hepimiz tarafından bilinmektedir. Her şehrin aynı plakası olduğu gibi her çeşit aracın da kendine özel plakası olur.

Taşıtlara verilen numara levhaları olan verilen ad olan plaka, ülkemizde ilk olarak 27 Eylül 1962 yılında yönetmenlik kapsamında kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de yapılan araç plaka sistemi, ilk olarak illerin adlarının harfiyen sıralanmış olmasıyla ortaya çıkmıştır. Baştan yapılandırılan plakalar ise 1962 senesinin Kasım ayında kara yolu taşıtlarında kullanılmaya başlamıştır. Zamanla il olan yerler şehir sıralamasının sayılarını değiştirdiği için bu uygulama çok uzun zaman kullanılsa da 1962 yılından sonra kullanılamamıştır. Harf sıralarına göre şehirlere plaka numarası verilirken şehir sayısındaki artış bu düzeni değiştirmiştir.

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

PLAKANIN YAPISI NASILDIR?

Türkiye’deki taşıt plakalarının gövdesi aliminyumdan yapılmaktadır. Plakalarının boyutları araç tipine göre değişkenlik göstermektedir. Traktör ve motosikletler için arka taraf 15x24 cm olarak yapılmaktadır. Bu durum kamyon, kamyonet, panelvanlar ve arabalar için farklıdır. 11x52 cm ön taraf için, 21x32 cm arka taraftadır. Plakaların sol tarafına beyaz harflerle “TR” yazılmaktadır. Çünkü ulusal manada şehirlere göre kodlamalar değiştiği gibi ülkeler arasında da kod farklı vardır. Bu nedenle mavibar üstüne beyaz harflerle 4x10 cm şeklinde yazılır. Plakalar motosikletlerde ve traktörlerde değil ama diüer tüm araçlarda hem ön tarafta hem arka tarafta bulunmak zorundadır.

ÖZEL PLAKA NEDİR?

Plakalarında içinde bazı çeşitlenmeler vardır. Aracın sahibi olan kişi, kurum ya da kuruluşa göre plakanın özelleşmesi değişmektedir. Araç sahibinin adını, soyadını, kurumunun adını taşıyan plakalara özel plaka denir. Diğer plakalara göre sahip olunmasında ve sahip olmasının devam edilmesinde bazı değişkenlikler vardır. Mesela; özel plakalar trafik tecil şubelerinden alınmaktadır ve özel plakaya sahip olan kişinin her yıl özel plaka için vergi ödemesi zorunluluğu vardır.

PLAKA SORGULAMA NEDİR?

Plaka ile araç sorgulama işlemini yapmak neden önemlidir? Çünkü plaka ile araç sorgulama işlemi aracınız hakkında epey çok bilgi sahibi olmanızı sağlar. Plaka sorgularken aracınızın hasar kaydı olup olmadığını bile hemen öğrenebilirsiniz. Bu şekilde eğer aracınızı ikinci ele çıkmak istiyorsanız bu sistemle kendiniz için büyük bir kolaylık sağlamış olursunuz. Bu işlemleri internet çağının bu kadar gelişesiyle en hızlı ve kolay hale getirmiş olduk. Mobil ve online uygulamalar bu konuda büyü yardımcı olan uygulamalardır.

PLAKA SORGULAMAK NEDEN ÖNEM ARZ EDER?

Aracınızın ne durumda olduğunu bilmeden onunla birlikte trafiğe çıkmak yeni cezalara, hasarlara meydan vermek demektir. Aracın çalıntı olup olmadığını, araç üstünde hak mahremiyetinin olup olmadığını, aracın kimin üzerinde olduğunu gibi birçok bilgiye erişmenin mümkün kılındığı için önemlidir. Plaka sorgulama ile hangi bilgilere erişilebilir?

Plaka ile araç sorgulanırken aracın muayene durumunu öğrenebiliriz. Plaka bilgisi ile araç muayene işleminin en son ne zaman ne zaman yapıldığını öğrenebiliriz. Plaka bilgisi ile OGS borcu olup olmadığını sorgulayabiliriz. Plaka bilgisi ile araç kasko sorgulama işlemini yapabiliriz. Plaka sorgulama işlemi ile aracın borç durumunu sorgulatıp plakanın tescil tarihine, trafik cezasına ulaşabiliriz. Plaka bilgisinin sorgulanmasıyla HGS geçiş ihlalinin sorgusu yapılabilir. Ve ayrıca plaka ile trafik sigortası sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Son gelen bir uygulama ile otoparka çekilen aracınızın durumunu sorgulayabilirsiniz.

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Plaka sorgulama ile aracın durumunu sorgulama işlemi e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. İlgili siteye girip e-devlet üye girişi yaptıktan sonra site içindeki yönlendirmelerle plaka sorgulama işlemi yapabiliriz. Kimi zaman bir güvenlik sorusu sorulup e-devlet şifresi girmeden plaka sorgulama işleminin yapılmasına imkan tanınmaktadır fakat sistemdeki bazı hatalar yüzünden bu her zaman mümkün olmamaktadır.

Haberin Devamı