Gazete Vatan Logo

Alevi Çalıştayı tartışmalarla sona erdi

Alevi çalıştayı Şendiller kavgasıyla açıldı “Hızır Paşa” tartışmasıyla devam etti

Ökkeş Şendiller’in davet edilmesinin damga vurduğu 6. Alevi Çalıştayı renkli ve tartışmalı sona erdi.

ANKARA - 6’ncı Alevi Çalıştay’ı Bakan Faruk Çelik’in açılış konuşmasıyla Ankara Rixos Grand Otel’inde başladı. Çelik, konuşmasında toplantıların Alevi Açılımı’nın birer ön etabı olduğunu söyledi. Bakan Çelik, diğer çalıştaylarda olduğu gibi katılımcıları belirlerken ana kriterlerinin “ilgi, bilgi ve misyon” olduğunu söyleyerek, “Geçmişe takılmak, geçmişte kalmak yerine yarınlara bakmak ve yarınları inşa etmek gerekir” dedi.

Çamuroğlu da katılmadı

Çalıştaya kapatılan DTP milletvekilleri ve AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu da katılmadı. Şerafettin Halis ve Akın Birdal, partilerini kapatılmasını gerekçe gösterdi. Bakan Çelik, Reha Çamuroğlu’nun gelmemesi üzerine, “Ben kendisiyle görüştüm. Çalıştaylarla ilgili bir sorununun olmadığını söyledi ama katılma ihtimali de var. Belki ilerleyen saatlerde, öğleden sonraki oturuma gelir mi bilemiyorum. Biz herkesin katılmasını isteriz ama takdir kendilerinin” dedi.

‘Şendiller’ tepkisi

Çalıştayda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de Kahramanmaraş olayları sanığı Ökkeş Şendiller’le ilgili “Alevi Çalıştayı’na davet edilmesi yanlış olmuştur!” yorumu yaptı. Eski milletvekillerinden sanatçı Arif Sağ da Ökkeş Şendiller’in katılması halinde çalıştayın gündeminin değişeceğini belirterek, “Şendiller katılsaydı biz gelmeyecektik. Ancak, DTP’li arkadaşların katılmasında yarar vardı. Onların sıkıntıları var, partileri kapatıldı. Pek çok kişi DTP’nin kapatılmasının siyasi olduğunu düşünüyor. Türkiye’de yaşayan Alevilerin sorunları var. Bu sorunların tümünü tartışarak çözmek lazım” diye konuştu.

“Hızır Paşa” tartışması

Toplantıya “Hızır Paşa” tartışması da damgasını vurdu. Arif Sağ, Şerafettin Halis’in “İçeride Hızır Paşa’nın temsilcileri var” sözünü eleştirerek, “Bu doğru değil, aynen bunu ona iade ediyorum. O zaman o da Kürtlerin Hızır Paşası. Şerafettin Bey’in böyle bir laf etme hakkı yok çünkü Alevi değil. Böyle bir laf etmek onun haddini aşar. Bence Şerafettin Bey gitsin kendi ideolojisini yapsın” diye konuştu. Aleviler Diyanet’te temsil edilmeli mi sorusunu Sağ, “Hayır. Ben bu işe siyasi bakıyorum. Laik bir devletin din işleri kurumu olmaz” diye yanıtladı. Toplantıya katılmayan Halis, “Bu çağrı eksik, Yavuz Selim yok, Ebu Suud yok, Hamza müftü yok, kuyucu Murat Paşa yok, Alevi mahallerine cami yaptıran kaymakamlar, valiler yok, Alevi öğrencileri okuldan atan, zorla namaz kıldıran öğretmenler yok. Çalıştayları durdurun ve Alevilerden özür dileyin” dedi.

MUHARREM İFTARI YAPILDI

Akşam yemeği, Alevi katılımcıların Muharrem orucu tutmaları nedeniyle yemekten sakındıkları yiyecekler gözönünde bulundurularak hazırlandı. Çalıştaya ara verilerek oruç tutanların iftar açması sağlandı. Toplantıya Arif Sağ, Zafer Üskül, Ercan Karakaş, Bayram Meral, Ayşe Gürocak’ın da aralarında bulunduğu isimler katıldı.

DTP’li Şerafettin Elçi’nin “İçerde Hızır Paşa’nın temsilcileri var” sözü Arif Sağ’ı kızdırdı. Sağ, “Bu sözü aynen ona iade ediyorum dedi.

HIZIR PAŞA KİMDİR?

OSMANLI düzenine başkaldıran Alevi halk ozanı Pir Sultan Abdal’ı idam ettiren Hızır Paşa’nın adı Osmanlı belgelerinde geçmekle birlikte varlığı efsane ve öykülere karışmış durumda. Hızır Paşa’nın Aleviler tarafından sevilmemesinin ana nedeni ise, Pir Sultan Abdal’ın dergâhında yetişmiş olmasına rağmen vali olarak atandıktan sonra onu astırması.

Haberin Devamı