Gazete Vatan Logo

Akıllı Şirin Joe Dalton kapışması!

Fransa’da 30 yılın en önemli seçimi için bugün 45 milyon kişi sandık başına gidecek

Tüm anketler 1980’den bu yana ilk kez görev başındaki bir cumhurbaşkanının koltuğunu koruyamayacağını gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde Fransızlar için umut olmuştu. Nitekim, daha önce hiç başbakanlık yapmamasına rağmen önce partisinin cumhurbaşkanı adayı oldu. Ardından Fransız halkının Elysee Sarayı’na layık gördüğü isim... Ancak tarih Nicolas Sarkozy’yi belki de Fransa’nın en sevilmeyen ve en başarısız cumhurbaşkanı olarak hatırlayacak. Halkına verdiği sözleri tutamadığı her an ya Türkiye ve İslam düşmanlığına sarıldı, ya da Carla Bruni ile yaptığı sansasyonel evliliğin meyvelerine... Son olarak seçim kampanyasına bir çocuk haberi ile start verdi ama o da seçmenin gözündeki değerini artırmadı. Bugün ilk turu yapılacak olan seçimlerde Fransızlar, Elysee Sarayı’nda kimi görmek istediklerini söyleyecek. 2 hafta sonra yapılacak ikinci tur oylamasında ise en yüksek oyu alan iki aday kapışacak. Son anketler Fransız basını tarafından Şirinler çizgi filmindeki ‘akıllı şirin’e benzetilen Sosyalist Parti adayı François Hollande’ın yarışı önde götürdüğünü gösteriyor.

Halk sandığa gitmiyor

Fransız medyasında Daltonların en kısa boylusu Joe Dalton’a benzetilen Sarkozy’nin yarışı diğer marjinal partilerin adaylarının önünde bitireceği kesin. Ancak 2 hafta sonrası Hollande ile kapışmalarında büyük farkla seçimi kaybetmesi bekleniyor. Seçimler öncesi yürütülen kampanyalar daha önceki seçimlere oranla oldukça sönük geçti. Pazar günkü seçimlerde, sandığa gitmeyenlerin oranının yüzde 30’a kadar çıkması bekleniyor. İlk tura, 10 aday katılıyor.

Yüzde 53’le seçilmişti

Macar bir göçmen babanın oğlu, esas mesleği avukatlık olan Sarkozy, 2007 yılındaki seçimlerde yüzde 53 oy alarak Elysee Sarayı’na seçilmişti. Fransa’da işsiz sayının giderek artması, alım gücünün düşmesi, bütçe açığının giderek artarken, büyüme hızının artırılamaması, Sarkozy’nin son beş yıl içinde popülaritesinin hızla düşmesinde oldu. Sosyalistlerin, Francois Mitterrand’dan bu yana son üç dönemde Eylsee Sarayı’na temsilci gönderememesi ve seçmenlerin ciddi bir değişim arzusu içinde olması Hollande’ın en büyük şansı olarak gösteriliyor. Kariyeri boyunca hiç bir zaman devlette görev almaması Hollande’ın en büyük zafiyeti olarak değerlendiriliyor. New York Times, seçimlerle ilgili olarak, “Sarkozy 1981’den beri süre gelen iki dönem cumhurbaşkanlığı geleneğini sürdüremeyebilir” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı