Gazete Vatan Logo

Akil insanlar sahaya indi!

Sürece destek verenlerle vermeyenler tartıştı

Akil İnsanlar halkla temasa başladı. Elazığ’da sürece destek verenlerle vermeyenler tartıştı. İzmir’de heyet başkanı Erdem, Oran’ın sözleri için ‘keşke demeseydi’ dedi

Çözüm sürecine katkı için 7 bölgeye yönelik oluşturulan “Akil İnsanlar Heyeti” çalışmalarını sürdürüyor. Karadeniz dışında 6 bölgede vatandaşlarla temasa geçen heyetler, kapalı toplantılarda barışın önemini anlatıyor. Kamuoyu anketlerine göre sürece en az desteğin olduğu Ege Bölgesi’ne giden heyet üyeleri, çalışmalarına İzmir’den başladı.

Tek tek not alındı

Heyet Başkanı Tarhan Erdem, heyet sekreteri Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Avni Özgürel, Fuat Keyman, Fehmi Koru, Baskın Oran, Fadime Özkan, Hasan Karakaya, bir süre kaldıkları otelde dinlendikten sonra Kemeraltı Çarşısı’na geçti. Bir süre gezdikleri çarşıda esnafla sohbet eden heyet üyeleri, daha sonra turistlerin ve İzmirlilerin uğrak yeri tarihi Kızlarağası Hanı’nda çay, kahve içti, ikram edilen tarçınlı şekerlerden yedi. Vatandaşlarla sohbet eden heyet üyeleri, tek tek not aldı.

‘Keşke kullanmasaydı’

Heyet üyeleri, ‘Hükümetin attığı adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?’, ‘Sizce ne yapılmalı?’, ‘Sürecin yöntemi doğru mu?’ sorularını yöneltti. Vatandaşlar ise özellikle sürecin belirsizliği, Öcalan’a af kaygısı, barış sürecinde onların da yeterince aydınlatılıp aydınlatılmadığıyla ilgili sorularını heyete yöneltti.

Bu arada Baskın Oran’ın dünkü konuşmasında özerklik yönündeki sözlerini değerlendiren Heyet Başkanı Tarhan Erdem, “Baskın bey konuştu, çok güzel şeyler de söyledi. Bazı kavramları kullanmasaydı daha iyi olurdu” dedi.

6 milyon akraba

Sivil toplum örgütleriyle yapılan toplantıda da Türkiye’de bugünkü rakamlara göre 52 milyon yetişkin insan olduğunu söyleyen Tarhan Erdem şöyle devam etti: “Bu sayının 3 milyon Kürdün, 3 milyon da Türkün birbiri ile birinci derece akrabadır. Türkiye’de 3 milyon Türk vardır ki ya karısı, annesi ya da babası Kürt’tür. Ya da bunun tam tersi. Türkiye’de 6 milyon insan birbiri ile akrabadır. ”

‘100 kişi ölmezdi’

Akil İnsanlar, Bingöl’ün Adaklı İlçesi yakınlarında, 1995’te terhisine 15 gün kala PKK’lılar tarafından şehit edilen er Abdülvahap Çokur’un ailesini ziyaret etti. Türkçe bilmeyen ve Kürtçe konuşan anne Hatun Çokur, Kezban Hatemi’nin kendisine verdiği mendille gözyaşlarını silerken, Ömer Çokur, “Bu süreç geçen yıl yaşansaydı belki 100’den fazla şehidimiz olmazdı” dedi.

Elazığ’da tartışma

Doğu Anadolu’da da heyet sivil toplum örgütleriyle toplantı yaptı. Toplantıda Elazığ Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Kıran, sürece destek verdiklerini belirterek, destek vermeyip, engelleyenlerin vatan haini olduklarını söyledi. Bunun üzerine Belediye Meclisi üyesi MHP’li Fahri Çınar, Kıran’ın da aralarında bulunduğu bazı temsilcilere tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Kıran, özür dileyerek, “Amacım bu değil, dış güçler. İsrail’dir” dedi.

Karadeniz grubu pazartesi başlayacak

Akil Adamlar Heyeti, dün Karadeniz Bölgesi grubu dışında tüm Türkiye’ye çıkarma yaptı. Karadeniz Bölge Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, gruplarının belirledikkleri takvimden dolayı Pazartesi yola çıkacağını kaydetti. Hakyemez, haftasonu bölgelerine çıkmamalarının özel bir nedeni olmadığını belirterek, Pazartesi ilk olarak Düzce ve Bolu’dan başlayarak bölgelerindeki çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı