Gazete Vatan Logo

AK Parti en çok fireyi Bağış’ta verdi

Egemen Bağış’la ilgili oylamada ‘Kabul’ cephesinden 212 milletvekili vardı ama 245 ‘Kabul’ oyu çıktı. Muhalefete göre, geçersiz, boş ve çekimser oylarla birlikte Bağış’taki fire toplam 50, AK Parti’nin hesabına göre ise 48 oldu.

TBMM Genel Kurulu önceki gün gece yarısına kadar eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve eski AB Bakanı Egemen Bağış’la ilgili mesai yaptı. Dört eski bakanla ilgili yolsuzluk iddiası üzerine kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, “Yüce Divan’a gönderilmesinler” yönünde rapor vermişti. Son sözü söyleyecek olan Genel Kurul’da bu raporlarla ilgili verilen önergeler oylandı.

İlk fire 38

AK Parti, TBMM’de 312 sandalyesi bulunmasına karşılık eski bakanlarıyla ilgili kritik oylamalara TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in oy hakkı bulunmaması ve Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın da Genel Kurul’u yönetmesi nedeniyle 310 oya sahip olarak girdi. 8 milletvekili mazeret bildirerek gelmeyince AK Parti’nin sayısı 302’ye düştü. Buna rağmen ilk oylaması yapılan Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a sevk edilmesine yönelik önergeye 264 ret oyu çıktı. AK Parti’nin firesi böylece 38 oldu. Ancak muhalefet cephesi, sonuçlardaki 7 çekimser, 3 geçersiz, 1 de boş oyu da fireye ekleyerek, 49 fire olduğunu savundu.

Haberin Devamı

İlk sonuç hem iktidar hem de muhalefet cephesinde şaşkınlık yarattı. Muhalefet kulislerinde ellerde kağıt kalem, AK Parti’deki firenin hesapları yapılmaya çalışıldı.

Güler’de en az 29 fire

Muammer Güler önergesi ie 241’e karşı 258 oyla reddedildi. 6 çekimser, 4 boş, 4 geçersiz oy çıktı. Muhalefet partileri ve bağımsız bloğunun 223 sandalye sayısından Meclis’e gelmeyen 11 kişi çıkarıldığında, ‘Kabul’ oyu veren cephenin sayısı 212 olarak hesaplandı. Ancak ‘Kabul’ oyu 241 çıkınca, AK Parti’den de 29 ‘Kabul’ oyu verildiği öne sürüldü. Buna 6 çekimser, 4 boş ve 4 geçersiz oy da eklenince, Güler oylamasında AK Parti’nin fire sayısının 43’e ulaştığı savunuldu.

Egemen Bağış oylamasında ise firenin daha da arttığı hesaplandı. Toplam 517 milletvekili oylamaya katıldı, 245 oy Bağış’ın aleyhine, 255 oy ise lehine çıktı. 7 çekimser, 6 boş, 4 de geçersiz oy çıktı. Bu oylamada muhalefetten 212 milletvekili katıldı. 245 ‘Kabul’ oyuna ulaşılması için AK Parti’den de 33 ‘Kabul’ oyu çıktığı hesaplandı. Çekimser, boş ve geçersiz toplam 17 oy da eklendiğinde fire 50’ye çıkıyor. AK Parti’nin hesabına göreyse fire 48’di.

Haberin Devamı

En az fire Bayraktar’da

Erdoğan Bayraktar için yapılan oylamaya ise 515 milletvekili katıldı. 219 kabul, 288 ret çıktı. AK Parti’den bu oylamaya giren milletvekili sayısı ile ‘Ret’ oyu sayısı arasındaki farkın 14 olduğu, böylece en az firenin Erdoğan Bayraktar’da verildiği belirtildi.

258 ret: Muammer Güler için 241 kabul, 258 ret, 6 çekimser, 4 boş, 4 geçersiz oy çıktı. Güler kuliste sorular üzerine, “Önemli olan önergenin 276 oy bulmaması. Hayırlı olsun” dedi.

255 ret: Eski AB Bakanı Bağış’ın oylamasında 245 kabul, 255 ret, 7 çekimser, 6 boş, 4 geçersiz oy çıktı. Bağış’ın oyunu kutuya fırlatarak kullanması sosyal medyada gecenin en çok paylaşılan fotoğraflarından biri oldu. Bağış, oylamanın ardında “Hayırlı olsun. Biz her şeye hazırız” dedi.

Haberin Devamı

288 ret: Erdoğan Bayraktar için 219 kabul, 288 ret oyu çıktı. 3 çekimser, 3 boş, 2 de geçersiz oy kullanıldı. Böylece Bayraktar, AK Parti’den en az fireye yol açan isim oldu.

264 ret: Muş’ta annesinin cenaze törenine katılan ve Meclis Genel Kurulu’ndaki oylamada bulunamayan Zafer Çağlayan için 242 kabul, 264 ret, 7 çekimser, 1 boş, 3 geçersiz oy verildi.

‘Bir şey sormayın’

Zafer Çağlayan, üvey annesinin cenazesi için gittiği Muş’tan Ankara’ya dönerken yerel yöneticiler ve partililer uğurladı. Çağlayan, gazetecilere “Bir şey sormayın” dedi.