Gazete Vatan Logo

Açısal Momentum Formülü Nedir? Açısal Momentum Nasıl Hesaplanır?

Bir cisim 'm' kitlesine sahip iken 'v' hızı ile hareket ederse bir momentum meydana gelir. Bunun nedeni ise cismin hareketini sağlayan 'F' kuvvetinin olmasıdır. Yani momentum kuvvet faktörü ile doğru orantılıdır ve aynı yönlüdür. Açısal momentum ise bir cismin dönüş hareketleri ile ilgili bir kavramdır. Bu ifade mevcut cismin şekline, hızına ve kütlesine göre değişiklik gösterir.

Açısal Momentum Formülü Nedir? Açısal Momentum Nasıl Hesaplanır?

 Açısal Momentum Formülü Nedir?

 Açısal momentum bir vektör birimidir. Cismin belirli bir eksen içerisinde sahip olduğu eylemsizliği ile dönüş hızını belirtmek için kullanılır. Sistemin sahip olduğu açısal momentum, içerisinde yer alan ufak parçaların açısal momentumunun toplam sayısına eşittir. Bir simetri ekseninde dönüş yapmakta olan cisimlerin açısal momentumu ise eylemsizlik olarak hesaplanır.

 

 Açısal momentumun formülü; L=Iw şeklinde ifade edilir. Bu nedenle açısal momentumun diğer adı dönüş lineer momentumu olarak de geçer. Bu tanımdan da anlaşıldığı gibi cismin hızı ile kütlesinin dönüş ekseninin yarıçapına bölümünden sonuca ulaşmak mümkündür. Bu durumda formül; L= r x mv olarak ifade edilmektedir.

 

Bu sisteme bir tork uygulanmaz ise açısal momentum sürekli şekilde korunacaktır. Buna örnek olarak buz pateni yapan bir kişi gösterilebilir. Paten yapan kişi dönerken kollarını içe doğru kapatırsa sabit dönme hızında artış görülecektir. Bu durum açısal momentumun korunumu ile açıklanmaktadır. 

Haberin Devamı

 

 Açısal Momentum Nasıl Hesaplanır?

Momentum bir cismin enerjisi ile sahip olduğu harekettir. Simgesi P harfi ile gösterilir. Açısal momentumu anlamak için momentumu anlamak gerekmektedir. Momentum ise kuvvet ile doğru orantılıdır. Bunun yanı sıra aynı yönlü olarak da ifade edilir. Mevcut kütle değişmez ise durum aynı kalmaktadır. Kütlenin değişmesi hızın da değişmesine sebep olacaktır. Bu da doğal olarak momentumu değiştirir.

 

 Açısal Momentum L harfi ile simgelenir. Çizgisel mometum ise vektörün bir noktaya göre dönmesi şeklinde ifade edilir. Burada açısal hıza bakmak gereklidir.

 

 Hız, birim zamanda alınan yoldur. Bu durumda v=x/t formülü ile hesaplanır. Açısal hız (w) ise birim zamanda taranan açıdır.

Mevcut sisteme dışardan bir kuvvet uygulanmadığı sürece momentum sabit kalır. Aynı şekilde dönme hızına dışarıdan bir tork uygulanmadığı sürece açısal momentum da sabit kalır.