Gazete Vatan Logo

98 başkan beraat etti!

İmralı hakkında basın açıklaması yapmışlardı

DİYARBAKIR’da, 2009 yılında Abdullah Öcalan’ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesi için açıklama yapan 98’i belediye başkanı 106 sanık, 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, ’Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan beraat etti. Mahkeme sanıklar hakkındaki ’Terör örgütü propagandası’ suçundan yargılanmasının ise 3 yıl süreyle ertelenmesine karar verdi.

2009 yılında kapatılan DTP’den belediye başkanıyken yaptıkları ortak açıklama nedeniyle 98 belediye başkanı ve 8 il genel meclisi başkanı hakkında, ’Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ ve ’Terör örgütü propagandası’ yapmak iddialarıyla 20’şer yıl hapis istemiyle dava açılmıştı.

Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman, Siirt, Van ve Diyarbakır’ın Kayapınar, Sur, Bağlar ve Yenişehir İlçe Belediye başkanlarının da yer aldığı 106 sanık hakkında açılan davanın 13’ncü duruşmasına bugün 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmaya başta suçtan tutuklu sanıklar Bekir Kaya, İhsan Güler ve Mustafa Uyguner ile tutuksuz sanıklar Selim Sadak, Mehmet Salih Aktan, Sinan Uysal, Semra Azizoğlu ve Gülbeyaz Güneş ile avukatları katıldı.

KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ KABUL EDİLDİ

Duruşma sırasında salonda bulunan tutuklu ve tutuksuz sanıklar ana dilde savunma yapmak istediklerini belirtti. Mahkeme, sanıkların talebini tutanaklara, "Sanıkların savunmasını Kürtçe dilinde yapmak istediği ve tercümanı hazır ettikleri görüldü" olarak geçirdi. Bunun üzerine mahkeme tercüman Necati Güvenç’i kimlik bilgilerini okuyup bilirkişi olarak atadı. Daha sonra tercümana bilirkişi yemini ettiren mahkeme, gerçeği söylememesi halinde cezalandırılacağını bildirdi. Tercüman atanmasının ardından salonda bulunan sanıkların kimlik tespiti Kürtçe tercüme edilerek yapıldı. Daha sonra salonda bulunan tutuklu ve tutuksuz sanıkların tercüman aracılığı ile ifadeleri alındı. Kürtçe savunma yapan sanıklardan Sinan Uysal, "2013 yılındayız ve devlet Öcalan ile görüşüyor. Barış ve huzur havası var. Aynı suçu onlar da mı işliyor?" dedi.

SELİM SADAK: BİN 500’DEN FAZLA KEZ YARGILANDIM

Daha sonra söz verilen Siirt Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, o basın açıklamasında bulunmadığını ifade ederek, "Ben bin 500’den fazla kez yargılandım. İlk defa kendimi bu kadar mutlu hissediyorum. Duygu ve düşüncelerimizi kendi ana dilimizde ifade ediyoruz. Bunun tüm Türkiye halkına hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

AVUKAT GÜMÜŞ: BAŞBAKAN’IN BUGÜN YAPTIĞI, 2009 YILINDA SUÇ SAYILDI

Daha sonra söz alan sanık Avukatı Fethi Gümüş, anadilde savunma hakkı kararının bugün Resmi Gazetede yayınlandığını hatırlatarak, "Bugün insanların yüzünün farklı güldüğünü gördük. Bu karar sabah Resmi Gazetede yayınlandı ve bugün mahkemede uygulandı. Tavan da başımıza çökmedi, dünya da başımıza yıkılmadı. Bugün İmralı’da görüşmeler yapılmaktadır. Dün Başbakan’ın görüşmelerin devam edeceğine dair açıklaması vardı. Bugün Başbakan’ın yapmak istediği şey 2009 yılında suç sayılmıştır" diye konuştu.

Daha sonra esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, sanıklar hakkında açılan ’Terör örgütü propagandası yapmak’ suçunun kovuşturmasının ertelenmesini talep etti. Sanıkların üzerine atılı eylemin terör örgütü çağrısı yapılmaksızın gerçekleştirildiğini belirten Savcı, "Sanıkların terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatlerine karar verilmesi talep olunur" ifadesini kullandı.

98 BELEDİYE BAŞKANI’NA BERAAT

Son sözleri sorulan sanıklar her iki suçlamadan da beraatlerini istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, 98’i belediye başkanı olan 106 sanığın, ’Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçunu işlediklerine dair delil yetersizliğinden beraatlerine karar verdi. Sanıkların, ’Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan yargılamalarının ertelenmesine karar veren mahkeme, 3 yıl içinde basın yayın yoluyla veya kanaat açıklama yöntemiyle bir suç işlemeleri halinde ertelenen yargılamanın devam etmesine hükmetti. Mahkeme sanıkların 3 yıl içinde bu suçu işlememeleri durumunda haklarındaki yargılamanın düşürülmesine de karar verdi.

HAKKINDA 42 YIL HAPİS İSTENEN BAYDEMİR BERAAT ETTİ

DİYARBAKIR’da 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 42 yıl hapis istemiyle yargılanan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında beraat kararı verdi.

Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında, 2011 yılında katıldığı 3 ayrı toplantı ve protesto eylemi nedeniyle ’Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ’Terör örgütü propagandası yapmak’ ve ’2911 sayılı toplantı ve gösteri kanununa muhalefet etmek’ suçlarından 42 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın görülmesine bugün 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tutuksuz yargılanan Osman Baydemir’in katılmadığı davada, avukatı Keziban Yılmaz hazır bulundu.

Dosyaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, yargılama sonucu sanığın propaganda içerikli bir söz ve eyleminin tespit edilemediğini belirtti. Sanığın iddia edilen suçu işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını belirten Savcı, Baydemir’in beraatini istedi. Mahkeme heyeti bunun üzerine, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkındaki tüm suçlamalardan beraatine karar verdi.

Haberin Devamı