Gazete Vatan Logo

90 milyon $’lık mirasa zincirleme dava

Kilisli iş adamı Süreyya Beşe’nin 90 milyon dolarlık serveti, ilk ve ikinci eşinden olan çocuklarını birbirine düşürdü. Mirastan aslan payını alan ikinci eşten olma Can Beşe’ye hem üvey kardeşleri hem de öz ablası dava açtı

90 milyon $’lık mirasa zincirleme dava

İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan davada 2014’te vefat eden iş adamı Süreyya Beşe’nin mirasından büyük pay verdiği oğlu Can Beşe’yi 3’ü üvey biri öz kardeşiyle mahkemelik eden miras kavgası şöyle başladı;

Çocuklara sus payı

Süreyya Beşe’nin ilk eşinden 4 çocuğu oldu. Beşe iddiaya göre ilk eşinin babasından kalan mirasının büyük bölümünü boşanma tehdidiyle aldı. Sağlık sorunları bulunan eşini Kilis’te bırakan Beşe İstanbul’da ticaretle uğraşmaya başladı. Kısa sürede işlerini büyüten Süreyya Beşe’nin, Bircan Beşe ile nikahsız birlikteliğinden Süreyya Can ve Didem adını verdiği çocukları oldu. Süreyya Beşe boşandığı ilk eşinden olan çocukları Hikmet, Şenda, Haşmet ve Uğur’a da 3 milyon TL’ değerinde Laleli’de bulunan bir oteli, mirasından vazgeçmeleri karşılığında verdi.

Aslan payı küçüğe

Süreyya Beşe, 2 yıl önce hayatını kaybetmesinin ardından geride bıraktığı vasiyetnamesi İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde okundu. Vasiyetnamede Taksim Galatasaray’da bulunan İstanbul Garaj binası olmak üzere birçok han, arazi ve rezidanslarda daireler olmak üzere 300 milyon TL değerinde mal varlığı çıktı. Süreyya Beşe vasiyetnamesinde, ilk eşi ve çocuklarına hiçbir şey bırakmazken mirastan aslan payını ikinci eşten olan oğlu Süreyya Can Beşe aldı. İş adamı, vasiyetnamesinde mirasının bir bölümünü de ikinci eşi Bircan Beşe ve kızı Didem Beşe’ye bıraktı.

Haberin Devamı

“Babam bizi kandırdı”

Babalarının mirasından pay alamayan ilk eşten olan Hikmet, Şenda ve Uğur avukatları aracılığı ile ikinci eş ve iki çocuğuna vasiyetnamenin iptali davası açtı. 3 kardeş babaların mirastan pay almalarını önlemek için baskı, tehdit ve hileyle ‘mirastan ivazlı feragat sözleşmesi’ imzalattırdığını ileri sürdü. Babalarına son günlerinde kendilerinin baktığını ve cenazesini kaldırdıklarını belirten 3 kardeş, orantısız bölünen mirasın iptalini isteyerek yeniden paylaşım yapılamasını istedi. Ayrıca davalılar Süreyya Can, Bircan ve Didem Beşe’nin mal varlıklarına tedbir konulması talep edildi.

9 milyon dolarlık evde oturuyor

Haberin Devamı

Süreyya Can Beşe’nin oturduğu Maçka’daki evin değerinin 9 milyon TL olduğunu belirten Didem Beşe, İstiklal Caddesi ve Galatasaray’da bulunan han ve binalardan kira gelirinin olduğunu belirtti. Babasının öldüğünde iki kasasını kardeşinin boşalttığını iddia eden Didem Beşe, vasiyetin iptalini istedi.

Ablayı tehditten dava açıldı

Vasiyet davası açtığı için Didem Beşe’ye ölümle tehdit ve hakaret ettiği iddiasıyla Süreyya Can Beşe’ye 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

“Kardeşim babamın kasalarını boşalttı”

Mirastan aslan payını alan Süreyya Can Beşe’ye fazla pay düştüğünü belirten öz abla Didem Beşe’de vasiyetnamenin iptali için ikinci bir dava açtı. Didem Beşe, miras paylarının yeniden tespit edilerek eşit şekilde bölünmesini istedi. Babasının korkutma ve baskı altında vasiyetname hazırladığını ileri süren Didem Beşe, “Babam sağken Süreyya Can Beşe’ye evlerden, iş yerlerinden, hanlardan aldığı gelirleri aktardı, gayrimenkulleri üzerine yaptı. Kardeşim çoğu mallarını Hollanda’ya kaçırarak orada ev ve şirket aldı. Kardeşim hayatı boyunca çalışmayarak büyük bir servet sahibi oldu” dedi.

Haberin Devamı