Gazete Vatan Logo

9. Ceza’ya inceleme

Balyoz davasında sanıklar lehine gelen rapor sonrasında HSYK, hem Balyoz kararını veren mahkeme hem de bu kararı onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne inceleme başlattı.

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından 236 tutuksuz sanığın yeniden yargılandığı Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne davanın temelini oluşturan harddiskteki bütün dosyaların başka kaynaktan kopyalandığını belirten bilirkişi raporu gelmişti. Balyoz kararını onayan 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında soruşturma başlatan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bu rapor üzerine Balyoz kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne de ilk kez inceleme başlattı.

İfadeleri alınacak

Raporu mahkemeden isteyen HSYK müfettişleri 10. Ağır Ceza heyetinin mahkeme başkanı Ömer Diken ile üyeleri ve Yargıtay 9. Ceza Dairesinin başkanı Ekrem Ertuğrul ile üyelerin ifadeleri alacak. Gelişmeyi VATAN’a değerlendiren sanık avukatları, “Yargıtay 9. Ceza Dairesi yargılama sırasındaki sahtecilik tespitlerinin araştırılmamasını kasten gözardı ederek mahkumiyet kararını onadı. Bu son gelişmeyle inceleme başlatılması olumlu” dedi.

Haberin Devamı

Sıra casuslukta

Balyoz raporunu hazırlayan İTÜ’lü bilirkişilerin yeni görevi İzmir Askeri Casusluk davası olacak. Prof. Dr. Uluğ Beyazıt, Doç. Dr. Feza Buzluca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı önümüzdeki günlerde delilleri alıp İTÜ’dehazırlanan güvenli odada inceleyecek.