Gazete Vatan Logo

312/1’den rekor cezalar istendi!

Ergenekon savcısı mütalaasını okudu

Ergenekon davasında savcılar, rekor cezalar talep etti. Eski Tuğgeneral Veli Küçük’ün 6 kez, Danıştay Saldırganı Alparslan Arslan’ın ise 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması istendi...

savcılar, Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ başta olmak üzere 64 sanığın da TCK’nın 312’nci maddesi 1’inci fıkrası uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması talep edildi

4.5 yılı aşkın süredir devam eden Ergenekon Davası’nda savcılar esas hakkında hazırladıkları mütalaayı mahkemeye sundu. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel’in okuduğu 2.271 sayfalık mütalaada sanıklar hakkında rekor cezalar talep edildi.

‘Ergenekon Terör Örgütü var’

Savcı Pekgüzel, “Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır” diyerek başladığı mütalaada Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren’in de bulunduğu 96 sanığın “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Hükümeti ortadan kaldırmaya...

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Orgeneral Nusret Taşdeler, Dursun Çiçek, Mehmet Eröz, Sedat Özüer’in de aralarında bulunduğu 64 sanığın da, TCK’nın 312. maddesinin 1. fıkrasına göre ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Başbuğ’un da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında “örgüt yöneticiliğinden” ceza verilmesine gerek olmadığı belirtildi.

Neden 312/1 istendi?

Avukat Celal Ülgen de bu durumu şöyle açıkladı: “312 gibi suçlarda işin doğası gereği zaten örgüt olması gerekir. Bu yüzden ayrıca bir örgüt üyeliği cezasına gerek yoktur. 312 zaten örgüt cezasını da kapsar.”


Firari sanıkların dosyası ayrıldı

Dün mütalaayı okuyan Ergenekon savcıları, firarilerin dosyalarının ayrılmasını istedi. Böylece, Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski Milletvekili Turan Çömez, Emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Saipir Deblebidze’nin de firari sanık olması nedeniyle dosyasının ayrılmasına karar verildi.

‘2 milyon TL’sine el konulsun’

Ergenekon davasında savcı, ağırlaştırılmış müebbet cezası istediği CHP milletvekili Sinan Aygün hakkında başka bir talepte daha bulundu. Savcılık, Aygün’ün gözaltına alınması sırasında yapılan aramada kasasında çıkan yaklaşık 2 milyon TL’nin örgüte ait para olduğunu iddia ederek el konulmasını talep etti.

‘Mütalaa değil mahkeme kararı’

Ergenekon davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel’in mütalaasını açıklamaya başlamasının ardından sanık avukatlarından delillerin yeterince incelenmediği gerekçesiyle yoğun itirazlar geldi. Tutuklu sanık Tuncay Özkan ve bir kısım sanığın avukatı Celal Ülgen, “Şu anda Cumhuriyet Savcılarının okuduğu esas hakkındaki mütalaa değildir. Şu anda savcıların okuduğu aslında 7-8 ay sonra göreceğiniz mahkeme kararının ta kendisidir” diye tepki gösterdi.

Akıl hastalığı 37.5 yıla indirdi

Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Herekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in önce TCK’nın 312/1’inci maddesinden cezalandırılması istendi. Bu maddenin karşılığı olan ağırlaştırılmış müebbet hapsin, sanığın akıl hastalığı nedeniyle cezasının 37.5 yıla indirilmesi talep edildi.

Ona müebbet, oğluna 7.5-15 yıl arası

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, TCK’nın 312/1 maddesi gereğince, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istendi. Oğlu Mehmet Bora Perinçek’in ise ”Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İŞTE AĞIRLAŞTIRLMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENEN SANIKLAR

Ergenekon Davası’nda savcıların verdiği esas hakkındaki mütalaada, aralarında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’unda bulunduğu 64 sanığın ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen sanıkların isimleri şöyle:

1-Hurşit Tolon

2-Tuncay Özkan

3-Alaettin Sevim

4-Alparslan Arslan

5-Bekir Öztürk

6-Cemal Gökçeoğlu

7-Cihandar Hasan Hanoğlu

8-Doğu Perinçek

9-Durmuş Ali Özoğlu

10-Dursun Çiçek

11-Emin Gürses

12-Ergün Poyraz

13-Erhan Timuroğlu

14-Erol Manisa

15-Fatih Hilmioğlu

16-Ferit İlsever

17-Fuat Selvi

18-Ümit Sayın

19-Kemal Gürüz

20-Hasan Ataman Yıldırım

21-Hasan Atilla Uğur

22-Hasan Iğsız

23-Hayrettin Ertekin

24-Hayrullah Mahmut Özgür

25-Hıfzı Çubuklu

26-Hulusi Gülbahar

27-Hüseyin Görüm

28-Nusret Taşdeler

29-İbrahim Şahin

30-İsmail Hakkı Pekin

31-İsmail Sağı

32-İsmail Yıldız

33-Kemal Aydın

34-Kemal Kerinçsiz

35-Kemal Alemdaroğlu

36-Levent Ersöz

37-Mehmet Eröz

38-Mehmet Fikri Karadağ

39-Mehmet Haberal

40-İlker Başbuğ

41-Mehmet Otuzbiroğlu

42-Şener Eruygur

43-Muammer Karabulut

44-Muhittin Erdal Şenel

45-Murat Uslukılıç

46-Mustafa Yurtkuran

47-Mustafa Balbay

48-Mustafa Dönmez

49-Mustafa Koç

50-Ferit Bernay

51-Muzaffer Tekin

52-Neriman Aydın

53-Oktay Yıldırım

54-Orhan Güçlü

55-Osman Yıldırım

56-Sedat Özüer

57-Serhan Bolluk

58-Sevgi Erenerol

59-Sinan Aygün

60-Tekin Irşi

61-Veli Küçük

62-Yalçın Küçük

63-Yusuf Erikel

64-Ziya İlker Göktaş

Haberin Devamı