Gazete Vatan Logo

3 Mart deprem mi olacak 2023? 3-4 Mart deprem mi bekleniyor, martın ilk haftası ne olacak, 3 Mart’ta ne var? 3 Mart 2023 takvim yaprağı!

Kahramanmaraş depremini tahmin ettiği öne sürülen Frank Hoogerbeets ''Mart ayının bu ilk haftasında büyüklüğü 6'nın çok üzerinde olan birden fazla sismik olay olabilir. Bilmenin bir yolu yok. Yine 7'nin çok üzerinde, 8'in çok üzerinde bir sismik olay olabilir” açıklaması yaptı. Söz konusu açıklamanın ardından Mart ayının ilk haftası deprem mi bekleniyor, 3 Mart deprem mi olacak 2023? 3-4 Mart deprem mi bekleniyor, martın ilk haftası ne olacak, 3 Mart’ta ne var? gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı.

3 Mart deprem mi olacak 2023? 3-4 Mart deprem mi bekleniyor, martın ilk haftası ne olacak, 3 Mart’ta ne var? 3 Mart 2023 takvim yaprağı!

Kahramanmaraş depremini tahmin eden bunu da Twitter hesabından paylaşan ünlü Avustralyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets, Mart’ın ilk haftası 7’nin üzerinde yeni bir sismik olayın yaşanabileceğini ifade etti.  Depremlerin ardından komplo teoriler de arttı. Vatandaşlar söz konusu iddiaların ardından depremlerin önceden tahmin edilip edilmediği sorgulanmaya başlarken “3 Mart deprem mi olacak 2023? 3-4 Mart deprem mi bekleniyor, martın ilk haftası ne olacak, 3 Mart’ta ne var?” sorularının yanıtını araştırıyor.

3 Mart deprem mi olacak 2023, 3-4 Mart’ta ne olacak?

Yapay zeka algoritmaları kullanarak depremi önceden tespit etmemizi sağlayacak kodları bulmaya çalışan farklı çalışmalar son birkaç yıldır yapılıyor. Günümüzde sadece olmuş bitmiş ve ölçümlenmiş olan mikro sarsıntıların verileri süper bilgisayarlara işlenebiliyor. Henüz sahada anlık olarak bu verilerin işlenmesi ve gerçek zamanlı öngörüler oluşturulması mümkün değil.Bu nedenle çalışmanın sonucu büyük depremlerin yeri ve zamanının öngörülebileceğini ileri sürmüyor ancak öncül sarsıntıların nasıl işlediğinin anlaşılmasıyla, tüm büyük depremler öngörülemese bile, artçı deprem tahminlerine ilişkin ciddi bir destek sağlanacağı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Bu da sadece mikro sarsıntılara bakarak sağlanan erken uyarı sistemlerinde 10 binde bir düzeyindeki deprem olasılığı paydasının binde 1'e düşmesini sağlayabilir. Olası depremler, bilimsel veriler eşliğinde öngörülse de kesin bir deprem tarihi vermek imkânsızdır. Örneğin, uzmanlar 1999'dan itibaren Marmara bölgesinde 7 büyüklüğü civarında bir deprem bekliyor ancak bu öngörü "3 yıl sonra 7 büyüklüğünde bir deprem olacak." şeklinde yapılamaz.

Çinli deprem bilimcileri Guangzhou ve Hong Kong yakınlarında bir deprem uyarısında bulunarak herkesin dışarıda uyumasını sağlamışsa da herhangi bir deprem yaşanmadı.Depremi önceden anlattığı düşünülen işaretler ve deprem arasında bilimsel bir ilişki henüz bulunamadı. Depremlerin önceden bilinmesi için son 30 yılda yapılan çalışmalardan kesin bir sonuç alınamadı.7 Mart’ta deprem olacağı iddialarını ise sosyal medyada dolaşan bir takvim yaprağında yazılan deprem yazısı kuvvetlendirdi.

Haberin Devamı

3 Mart 2023 takvim yaprağı