Gazete Vatan Logo

3 Çinli operasyonu

3 Çinli operasyonu

PKK’nın pazar gecesi Silopi’deki bir şantiyeden kaçırdığı 3 Çinli mühendis için Genelkurmay operasyon başlattı. Mehmetçik geniş bir bölgede Çinlileri aramaya başladı.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü beldesi yakınlarında bulunan bir termik santraline 24 Ağustos günü, saat 21.00 sularında PKK’lı grup tarafından roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmişti. Saldırıda bir güvenlik görevlisi yaralanırken, termik santralde görevli 3 Çinli mühendis de bir bakkalda alışveriş yaparken PKK militanları tarafından kaçırılmıştı. Kaçırılan Çinli işçiler Xiong Jie, Ligagn Zhang ve Jianjun Xiong’un bulunması ile ilgili bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığı öğrenildi. Roketli saldırı sonrası patlamayan bir roket mermisi de termik santralde kontrollü bir şekilde patlatıldı.
350 Çinli işçi var
Çin basınına göre, Çin Büyükelçiliği Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli şirketlerde güvenlik önlemlerini artırarak kayıp mühendislerin bulunması için Türkiye’den yardım talebinde bulundu. Park Holding tarafından işletilen Silopi Elektrik Üretim Santrali’nin yapımına 2005 yılında başlandı. İlk yıllarda yaklaşık 800 Çinli işçi santralin inşaatında görev aldı. Yıllar içinde bu rakam azaldı ve şu anda yaklaşık 350 Çinli çalışıyor.
KCK’dan ‘heykel’ soruşturması!
Kandil’de KCK’lılarla görüşen HDP heyeti Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde PKK’lı Mahsum Kormaz’ın heykelinin dikilmesiyle ilgili KCK’nın yerel birimleri hakkında “etkin soruşturma” başlattığını açıkladı. HDP grup başkanvekili İdris Baluken, görüşmede Lice’de PKK’lı Mahsum Korkmaz heykelinin askerlerce kaldırılması olayının geniş değerlendirildiğini söyledi. Baluken, KCK’nın şu değerlendirmelerini aktardı:
‘Dikilmesi kabul edilemez’
“Mahsum Korkmaz heykelinin bu süreçte şehitliğe dikilmesi, KCK’nın merkez organlarıyla ortaklaşılmadan, Kandil’in görüşü alınmadan ve üstelik ortaya çıkacak müdahale durumuna karşı da yeterli ve etkin tedbirler alınmadan halk ve yerel birimler tarafından hayata geçirildiğini belirttiler. Bunun bu haliyle kabul edilemez olduğunu ve kendi açılarından ciddi bir soruşturma konusu olduğunu ifade ettiler” dedi. Baluken, KCK’nın, heykele yapılan saldırıyı da Kürt halkının değerlerine yönelik bir saldırı olarak algıladığını ve hükümetin soruşturma başlatmasını istediğini ifade etti.

Haberin Devamı