Gazete Vatan Logo

292 talep 11 iade

Türkiye topraklarında düzenlenen hain saldırılarda taziyelerini ileten AB ülkelerinden son 9 yılda PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerine üye oldukları tespit edilen 292 kişi için yapılan iade taleplerinin sadece 11’i kabul edildi.

292 talep 11 iade

Kayseri’deki kanlı saldırı Avrupa Birliği’nin Türkiye Delegasyonu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Almanya AB Bakanı Michael Roth olmak üzere çeşitli AB temsilcileri tarafından kınandı. Kınama ve taziye mesajlarında “Yalnızca insanların acı çekmesine neden oluyorlar ve hiçbir siyasi amaçları yok. Avrupa Konseyi, bu zor zamanlarda Türkiye ve Türk halkı ile dayanışma içinde. Terör saldırıları durmalıdır” ve “Halkı ve hükümeti ile Türkiye’nin yanında yer alıyoruz” ifadeleri yer aldı. Ayrıca birliğe bağlı ülkelerin dışişleri bakanlarından da mesajlar yayınlandı.

‘Dost ülkelere gönderdik’

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise dün yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerine binlerce dosyanın gönderildiğini vurgulayarak şunları söylemişti:

“İnsanlardan zorla haraç topluyorlar, insanlara tehditlerde, tacizlerde bulunuyorlar. Bütün bunlarla ilgili dosyalar Avrupa’daki ilgili dostlarımıza, dost bildiğimiz ülkelere iletilmiştir. Ne yazık ki bunların birçoğuyla ilgili işlem yapılmamıştır. Avrupa ülkelerine de diyoruz ki ‘Bırakın artık sizin şehirleriniz, sizin metropolleriniz PKK’nın ya da başka örgütlerin rahat dolaşacakları, cennet gibi görecekleri yer olmasın.”

Haberin Devamı

5 ülkeden iade yok

Adalet Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği üyesi ülkelerden 2007 ile 2016 yılları arasında PKK, DHKP-C ve Fethullah Gülen örgütleri üyesi oldukları tespit edilen 292 kişi için iade talebi yapıldı. DHA’nın haberine göre bu taleplerin arasından bugüne kadar sadece 11’i kabul edildi. Ayrıca İngiltere, Fransa, İtalya, Belçika ve Avusturya, PKK terör örgütü üyelerinin iadelerine ilişkin hiçbir talebi kabul etmedi. AB ülkelerinden 2007-2016 tarihleri arasında DHKP-C üyesi oldukları tespit edilen 61 kişinin iadesi istenirken, bugüne kadar hiçbiri kabul edilmedi. Yunanistan 25, Almanya 14, Hollanda 5, Fransa 4 ve Belçika 2 DHKP-C’linin iade taleplerinden de hiçbiri kabul etmedi.

Sadece 6 PKK’lı iade edildi

Son 10 yılda PKK üyesi oldukları gerekçesiyle AB üyesi 20 ülkeden 217 iade talebinde bulunuldu. Fransa’dan talep edilen 28 PKK’lının hiçbir Türkiye’ye iade edilmezken, Belçika’dan talep edilen 26’lı PKK’lıdan da hiçbiri de iade edilmedi. Hollanda ve İtalya’dan iadesi talep edilen 11’er PKK’lının iade talepleri de kabul edilmedi. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, İngiltere ve İsveç de Türkiye’nin iadesini istediği hiçbir PKK’lıyı vermedi. AB üyesi ülkeler PKK’lıların iadesine ilişkin 217 iade talebinden sadece 6’sını kabul etti. Almanya son olarak 2007 yılında PKK’lı olduğu iddiasıyla iadesi talep edilen 2 ismi iade ederken 2008 yılından bugüne kadar hiçbir PKK’lı iade etmedi. Romanya 3 ve Hollanda 1 PKK’lıyı Türkiye’ye iade etti.

Haberin Devamı

5’i FETÖ üyesi

15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunan Fetullahçı örgüt üyesi oldukları tespit edilen kişilerle ilgili ise AB ülkelerine 14 iade talebinde bulunuldu. Yunanistan 5 kişinin iadesine ilişkin talebi reddederken, 3’ünün iadesi yönünde karar verdi. Romanya 2 örgüt üyesinin iadesi yönünde karar verirken, Almanya, Bulgaristan ve Polonya iade konusunda olumlu cevap vermedi.

Haberin Devamı