Gazete Vatan Logo

27 Mayıs övgüsüne soruşturma açıldı

1960 darbesi için ‘devrim’ ifadesini kullanan Atatürkçü Düşünce Derneği’ne savcılık soruşturma açtı. Adalet Bakanı Gül de ADD’ye, “Menderes’in de kemiklerini sızlatan bir açıklama” diyerek tepki gösterdi

27 Mayıs övgüsüne soruşturma açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından twitter hesabından 27 Mayıs askeri darbesini öven paylaşımda bulunduğu gerekçesiyle Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, 27 Mayıs günü ADD’ye ait twitter hesabından yapılan 27 Mayıs 1960 darbesini övücü nitelikteki paylaşım hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 215. maddesinde düzenlenen “suç ve suçluyu övme” suçundan resen soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

‘Karşı devrimi durdurdu’

Atatürkçü Düşünce Derneği’nin sosyal medya hesabından, 27 Mayıs 2018’de şu paylaşımlarda bulunulmuştu: Türk Silahlı Kuvvetleri, bundan yarım yüzyıl önce, anayasa ve hukuk dışına çıkmış bir siyasal iktidara karşı direnme hakkını kullanmış ve ülke yönetimine el koymuştu. Ordunun arkasında milletin desteği vardı. Siyasal iktidarın baskısına ve faşist bir diktatörlüğe gidişine karşı verilen bu mücadelede üniversite, gençlik, aydınlar, basın, muhalefet partileri ‘orduyla el ele’ idi. 27 Mayıs 1960 Devrimi, siyasal iktidarı 10 yıl elinde bulunduran, ‘karşı devrim’i durdurmuştur. Devrimin getirdiği yeni Anayasa ise, Atatürk ilke ve Devrimlerine bağlılığın bilinciyle hazırlanmıştır. Profesör Doktor Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun tanımıyla: Türk halkının insanlık, haysiyet ve haklarını, fikir ve vicdan hürriyetini koruyan, demokratik bir düzen içinde ve ekonomik bir planla kalkınabilmesinin şaşmaz reçetesidir.

Haberin Devamı

Bakan Gül’den tepki

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de ADD’nin paylaşımına tepki gösterdi. Gül, “Hiçbir darbenin arkasında millet olmaz, darbenin arkasında hiçbir şekilde milli irade olmaz. 27 Mayıs’ın yıl dönümünde yapılan bu paylaşım milletin bağrından çıkmış Menderes’in de ruhuna saygısızlıktır. Menderes’in de kemiklerini sızlatan, bu milletin 80 milyon evladını rahatsız eden bir açıklamadır” dedi.