Gazete Vatan Logo

2017 ALES-İlkbahar başvuru işlemleri başladı!

15 Mart 2017 itibariyle ALES başvuruları başladı. Sınava başvurular 15-23 Mart 2017 tarihleri arasında yapılabilecek. ALES başvuru işlemi nasıl yapılır? ALES ne zaman yapılacak? Sınav ile ilgili detaylar haberimizde!

2017 ALES-İlkbahar başvuru işlemleri başladı!

23 Mart 2017 tarihinde sona erecek olan başvurular için adayların 90 TL ücret ödemesi gereklidir. Ödeme 23 Mart Perşembe saat 23.59’a kadar yapılabilecek.

ALES başvurusu nasıl yapılır?

Başvurular elektronik ortamdan yapılacaktır. Sınava katılmak isteyen adaylar 2017-ALES Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna sınav için belirtilen başvuru tarihleri içinde osym.gov.tr internet sitesi üzerinden ulaşabilirler. Kılavuzun satışı ya da dağıtımı yapılmayacaktır.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminde kayıtlı bir fotoğrafı olmayanlar, başvuru işlemlerini ÖSYM başvuru merkezleri aracılığı ile yapacaklardır. ÖSYM’nin sisteminde kayıtlı, geçerli bir fotoğrafı olan adaylar ise başvurularını bireysel olarak ais.osym.gov.tr internet sitesi üzerinden ya da başvuru merkezleri aracılığı ile yapabilirler. Sistemde geçerli bir fotoğrafın olması, ÖSYM başvuru merkezleri tarafından son 50 ay içerisinde çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf demektir.

Haberin Devamı

Başvuru yapılacak merkezlerin adresleri ÖSYM’nin osym.gov.tr internet sitesinde yer almaktadır. Başvurular mesai saatleri içerisinde başvuru merkezlerinden yapılabilir.

Sınav ücreti, başvuru işleminin yapılmasından sonra ödenmelidir. Başvuru işlemi gerçekleştirilip sınav ücretinin ödenmesiyle başvuru tamamlanmış olur.

ALES ne zaman yapılacak?

ALES ilkbahar dönemi sınavı 7 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecektir. Saat 10.00’da başlayacak olan sınav için ÖSYM, diğer sınavlarında yaptığı gibi 09.45’te sonra sınav giriş yerlerine girilmesine izin vermeyecek. Adayların bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir. Sınav giriş yerlerine, gerekli kontrollerin daha hızlı yapılabilmesi için sınav saatinden en az 1 saat önce gidilmesi gereklidir.

ALES ücreti ne kadar?

ALES ücreti ÖSYM tarafından 90 TL olarak belirlendi. Başvuru merkezleri aracılığıyla başvurusunu gerçekleştiren adaylardan sadece başvuru hizmeti ücreti alınacaktır. Başvuru esnasında ayrı olarak fotoğraf ve şifre için ücret talep edilemeyecektir.

Haberin Devamı

Sınav için ödeme işlemi, sınav başvuru süresinin bitiminden sonraki ilk gün son bulacaktır. Sınav başvuru süresi bittikten sonraki ilk gün bankadan ödeme yapacaklar mesai saati bitimine kadar, ÖSYM’nin internet sitesinde bulunan ‘’Ödemeler’’ kısmından ödeme yapacak adaylar ise saat 23.59’a kadar ödeme yapabilecekler.

ALES puanı geçerlilik süresi ne kadar?

ALES puanının, sınavın yapıldığı yıldan itibaren 3 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. ALES’e giriş için herhangi bir sınırlama yoktur. İsteyenler tüm ALES’ler için başvuru yapabilirler.

ALES’e kimler girebilir?

ALES puanı, yükseköğretim kurumlarında görev alacak öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, çevirici, uzman ve eğitim öğretim planlamacısı kişilerin atamalarında kullanılmaktadır. Bu yüzden yüksek lisans yapmak isteyenler ve doktora yapmak isteyenler başvurabilirler. Yine akademik kariyer hedefi olan lisans ve lisans mezunları da sınava girebilirler. Lisans mezunu olmayanlara ALES puanının bir getirisi olmayacaktır. Yurtdışından bir lisans programından mezun olmuş olanlar ise ALES puanlarını kullanabilmeleri için denklik almalıdırlar.

Haberin Devamı

ALES’te ne tür sorular sorulur?

Sınavın sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri yer almaktadır. Sözel bölümde ise yine 40’ar sorudan oluşan Sözel-1 ve Sözel-2 testleri yer almaktadır. Adaylar, 4 testten yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana göre en az 3 tanesini seçerek en az 120 soru cevaplandıracaklardır. Adaylar istedikleri takdirde tüm testleri cevaplandırma hakkına da sahiptirler.

Sayısal-1, Sayısal-2 testlerinde adayların mantıksal akıl yürütme ve sayısal becerilerini ölçmeye yönelik sorular bulunmaktadır. Sayısal-2 testindeki sorular, Sayısal-1 testindeki sorulara göre daha ileri düzeydedir. Sözel-1 ve Sözel-2 testlerinde ise sözel akıl yürütme becerileri ölçülmeye çalışılır. Tüm testlerdeki sorular, herhangi bir yükseköğretim programında kazanılan yeterlilikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak. Testler, farklı alan mezunlarının yanıtlayabileceği nitelikte olacaktır.

Haberin Devamı