Gazete Vatan Logo

15 Temmuz’da ilk tur bitecek

15 Temmuz’da ilk tur bitecek

Başbakan Davutoğlu, hükümet kurma görüşmelerine bayram öncesi başlayacağını açıkladı. Başbakanlık kaynaklarına göre, ilk tur görüşmelerinin 15 Temmuz’da bitirilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma görevini dün Başbakan Ahmet Davutoğlu’na verdi. Görevi almadan önce yapılan AK Parti’nin TBMM grubu toplantısında, koalisyon süreciyle ilgili bilgi verdi. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:
‘Şimdi kıvranıyorlar’
“Cumhurbaşkanımız görevlendirmesini beklemeden hazır olmak için koalisyon görüşmeleri için komisyonlar kurduk. Hiç kimseye önyargılı bakmadan, seçim beyannamelerinde ne demişler diye titiz bir çalışma yürüttük, raporlarını da aldım. Diğer partiler vekillerinin sözlerine karşılık vermekle meşgul. Maalesef diğer partiler statik bir pozisyon belirlediler, kendilerini mahkum ettiler şimdi kıvranıyorlar.”
‘Fanus’a tepki
“Her konuyu tartışmaya açığız ama cumhurbaşkanlığı makamını konuşturmayız, tartıştırmayız. Hiç kimse cumhurbaşkanlığı için ‘Fanus’a girecek’ gibi bir ifade kullanamaz. Cumhurbaşkanlığı makamını tartışma konusu yapmaktan vazgeçin, size de millete de faydası yok.”
‘Geciktirme çabası yok’
“(‘Erdoğan zaman kazanıyor’ iddilarına yanıt olarak) Bunu iddia edenler sistemi bilmeyenlerdir, anayasayı bilmeyenlerdir. Başkanlık divanın gecikmesini sorumlusu Cumhurbaşkanı değildir. AK Parti değildir. CHP , HDP arasındaki anlaşmazlıktır. Önümüzdeki hafta ilk tur görüşmelerini yapmayı planlıyorum. Gelecek hafta partileri ziyaret edeceğim. Kamuoyundan hiçbir şey gizlemeyeceğiz, şeffaf görüşeceğiz. Detaylı şekilde konuşup sağlıklı bir hükümet ortaklığı için çalışacağız. Parti liderlerine seslenmek istiyorum. Gelin hep birlikte saygı dili kullanalım. Yapıcı bir yaklaşımda bulunalım. Yolları kapamak yerine açalım. Baştan önyargılı olmayan, karşı tarafı mahkum etmeyen bir yaklaşım... Biz böyle bir yaklaşım için hazırlandık, dosyalarımız hazır.”
‘Yumrukları çözelim’
“Ben hamle yapayım diyerek yapılan bir görüşme, yaklaşım içine girilirse sonuç alınamaz. Birileri yukarıdan akıl vermeye kalkar, şöyle yapın böyle yapın bir dille gelirse haddini bil derse, halkımıza gideriz. Yumrukla siyaset yapılmaz, yumrukları çözelim tokalaşmaya hazır olalım. Ya Türkiye çok sağlıklı bir hükümete gidecek ya da milli iradeye gideceğiz.”
Başbakan Davutoğlu, akşama doğru Beştepe’ye giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan görev aldı. Başbakanlık kaynakları, CHP, MHP ve HDP’yi kapsayan koalisyon görüşmelerinin ilk turunun 15 Temmuz gününe kadar bitirilmesinin planlandığını belirtti.
‘HDP vahim bir durumda’
“HDP daha vahim bir durumda. Şiddetle terörle arasına mesafe kuramadı. Hâlâ demokratik bir mücadele içindeyim, şiddete teröre gerek yok diyemedi. Yaptıkları her açıklama Kandil’den ayar verilerek yapılıyor. Siirt’deki saldırılardan sonra açıklama bekledik. Çatışmasızlık söylemin ötesine geçilmiştir. Herkes safını tercih etmelidir.”
İşte yeni grup başkanvekilleri
AK Parti’nin grup başkanvekilleri şu isimler oldu: Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz ve İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat.
45 günde kurulmazsa seçime gidilecek
45 günlük hükümet kurma süreci başladı. Hükümet kurulamazsa, bir geçici hükümetle veya mevcut hükümetle seçime gidilecek
Anayasa’ya göre TBMM Başkanlık Divanı oluştuktan sonraki 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamazsa veya kurulsa bile güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verecek. Bu şekilde seçime gidildiğinde, mevcut hükümet istifa edecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu’nda bakanlıklar partiler arasında oranlarına göre dağıtılacak. Bu durumda matematiksel dağılım şöyle olacak: AK Parti 11, CHP 6, MHP 3, HDP 3. Ancak üç bakan (Adalet, İçişleri, Ulaştırma) bağımsızlardan atanacak. Seçime, mevcut hükümetle gidilmesinin de yolu açık. 45 günlük süre sonuna kadar kullanılmadan, seçenek kalmadığı gerekçesiyle Meclis’te bir erken seçim kararı alınması mümkün. Bunun için Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesine karar vermesi yerine, TBMM Genel Kurulu’nun toplanarak erken seçim kararı alması gerekiyor.
Divan belirlendi
TBMM Başkanlık Divanı dün belirlendi. TBMM Genel Kurulu’nda, siyasi parti gruplarının Başkanlık Divanı’nda kendilerine düşen üyelikler için bildirdikleri isimler okunarak kabul edildi. Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başkanvekilleri Naci Bostancı, Koray Aydın, Şafak Pavey ve Yurdusev Özsökmenler, İdare Amirleri Tufan Köse, Sırrı Süreyya Önder, Seyfettin Yılmaz, Salim Uslu ve Ahmet Gündoğdu, Katip Üyeler Emre Köprülü, Gülizar Biçer Karaca, Emin Çınar, Erol Dora, Bülent Turan, Sema Kırcı, Fehmi Küpçü ve Mücahit Durmuşoğlu’ndan oluştu. TBMM Başkanı Yılmaz, RTÜK üyeliklerine seçim için 14 Temmuz Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Haberin Devamı