Gazete Vatan Logo

13 çok zor soruyu yapan bu kapıyı aralar!

LYS matematik sınavı (LYS-1) ve yabancı dil (LYS-5) sınavı yapıldı. 779 bin adayın katıldığı sınavda geometrinin 13 çok zor sorusu hariç diğer sorular adaylara kolay geldi.

13 çok zor soruyu yapan bu kapıyı aralar!

LYS-1 sınavı tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü. Sınavda adaylar, matematik ve geometri testlerindeki soruları yanıtladı. Türkiye’de 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan sınava, 779 bin 281 aday başvurdu. 2 bin 555 binada gerçekleştirilen sınav, 12.15’te bitti. Dünün ikinci oturumu LYS-5 (Yabancı Dil) ise 14.30’da başladı ve 120 dakika sürdü. 92 bin 370 adayın girdiği sınav 459 binada gerçekleşti. 80 soru soruldu. Sınav Almanca, Fransızca ve İngilizce yapıldı. 20 Haziran Cumartesi LYS-2 fen bilimleri sınavı, 21 Haziran Pazar günü de LYS-3 edebiyat-coğrafya sınavı yapılacak.

On binlerce genç dün geleceklerinin kapısından içeri girmek için sınav salonlarında ter döktü.

UZMANLAR NE DEDİ?

- FARUK ARDIÇ / FEM REHBERLİK UZMANI

‘Akademik bir dil vardı’

MATEMATİK: Bu sene LYS matematik soruları öğrencileri hayli zorladı. Aslında matematik sınavının ilk 18 sorusu çoğu öğrencinin yapabileceği düzeyde idi. Birçok öğrenci sınav bitimini beklemeden salonu terk etmek zorunda kaldı. Sorular nitelik bakımından kaliteliydi. Ancak, geçmiş yıllara oranla soru üslubu değiştiğinden dolayı öğrenciler soruları anlamada ve yorumlamada oldukça zorlandılar. Bazı matematik sorularının çözümü adayların matematik bilgilerinin yanında akademik dil becerilerine de sahip olmalarını gerekiyordu. Matematikte özellikle 10 soru oldukça seçiciydi. Soruların çözümleri kısa ama görmeye ve algılamaya dayalıydı.

Haberin Devamı

Geometride zaman sorunu

GEOMETRİ: 2015 LYS Geometri sınavı önceki yıllardaki sınavlara göre daha zor sorular içeriyordu. Kolay diyebileceğimiz soru yoktu. Soru dağılımları müfredata uygun ve konu dağılımları dengeliydi. Orta ve üzeri seviyede sorulardan oluşan sınavda 13 tane çok zor soru vardı. 10 tane analitik sorusu vardı. Bu da sınavı zorlaştıran ayrı bir etkendir. Yeni müfredatta yer alan altın oran, homoteti, fraktal ve öteleme sorusu sorulmadı. Sadece iki tane döndürme sorusu vardı. Genel olarak geometride algılama ve yorumlamaya daha çok vakit ayırmaları gerektiğinden zaman problemi yaşandı.

Haberin Devamı

- ADİL KURT / UĞUR AKADEMİK KURUL BAŞKANI

‘Zaman kullanımı iyi ayarlanmalı’

Son yıllardaki matematik geometri sınavlarında olduğu gibi, uzun çözüm gerektiren soruların sorulduğu, öğrencilerin zamanı kullanmada sorun yaşadıkları, soruların çözümünü yetiştirmede zorlandıkları görüldü. Öğrencilerin boş bıraktıkları soruların da bulunması sınavda zorlandıklarının göstergesidir. Bu durum göstermektedir ki, öğrenciler LYS’ ye hazırlanırken derslerle ilgili bilgi alt yapısını sağlam, eksiksiz oluşturmalı, farklı soru tipleriyle hızlı çözme, zamanı iyi kullanma konusunda çalışmalar yapmalıdırlar.

- NİLDA KİRAZ / UĞUR AKADEMİK KURUL ÜYESİ

‘Geometri zorladı’

Matematik ve Geometri sınavında öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre müfredat dışı herhangi bir soru sorulmadı. 4 yıllık lise müfredatına göre konuların dağılımı yapıldığında sayılar konusunun işlemlerinin uzun olduğu, ve integral konularından çıkan soruların ise yorum ve işlem bakımından zorladığını gördük. Bunların dışındaki konulardan beklenen tarzda ve zorlukta soru geldiği aşikar. Geometri sınavında uzay-geometri konusundan sorulan soruların önceki yıllara göre sayıca daha fazla olduğu ve genel olarak geometri sınavının zor bir sınav olduğu görülmüştür.

Haberin Devamı

- NAZİK KÖSEGİL / UĞUR KARİYER DİREKTÖRÜ

‘Önümüzdeki haftaya iyi hazırlanmalı’

LYS-1, hem MF hem de TM puanlarının oluşumunda tek başına yeterli değildir. Adayların önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 ve LYS-3 oturumlarını düşünmeleri, her iki oturumun sonucuna göre puanlarının ve sıralamalarının oluşacağını dikkate almaları gerekmektedir. Önümüzdeki bir haftayı öğrenciler yine deneme çözerek ve eksikliklerini kapatmaya çalışarak geçirmeliler. Bu hafta içerisinde olumsuz düşüncelerden uzaklaşılmalı, tüm enerji sınav hazırlığına ayrılmalıdır.

Güvenlik önlemleri kapsamında adayların pantolon kemerlerine bile izin verilmedi. Öğrenciler didik didik arandı.

Sınavda öğrenciler içeride ter dökerken dışarıda da veliler heyecanla çocuklarını beklediler.