Gazete Vatan Logo

12 yaşında patron oldu!

12 yaşında patron oldu!

‘Büyük Rüşvet’ operasyonunun kilit ismi Rıza Sarraf’ın 29 yıllık kısa ve renkli hikayesi dikkat çekiyor...

Türk vatandaşlığına geçerek Rıza Sarraf ismini alan iş adamı 1984’te Bakü’de doğdu. İddialara göre Türkiye’ye 1986’da 2 yaşındayken geldi. Aliesi Dubai’de iş yapıyor ve daha çok burada yaşıyordu. Türkiye onu “Azeri Kızı Günel” olarak bilinen şarkıcı Günel Zeynalova ile olan ilişkisiyle tanıdı. Ancak Sarraf daha sonra hayranı olduğu ve şarkı sözü yazdığı Ebru Gündeş’le birlikte oldu.

1996’dan beri iş hayatında

Rıza Sarraf’ın 2010’da kurduğu Royal Holding A.Ş.’deki tanıtım yazısına göre 29 yaşındaki Sarraf, iş hayatına 12 yaşında girmiş: “1996’dan beri Al Nafees Exchange ve Al Salam Center Exchange firmaları ile Dubai’de finans ve para piyasalarında faaliyet gösteren Rıza Zarrab, Türkiye’deki ilk ticari atılımına 2008 yılında kurduğu Royal Denizcilik A.Ş firması ile başlamıştır.”

Royal Holding A.Ş. ise 2010’nun son günü 5 milyon TL sermayeyle Rıza Sarraf, İran’daki kardeşi Mohammed Zarrab, dolar balyalarıyla fotoğraf çektiren şoförü Turgut Happani’nin abisi Abdullah Happani ile yine İran’da yaşayan Amir Fathrazi ve Hamid Reza Fathrazi tarafından kuruluyor. Altın, gümüş, elmas gibi kıymetli madenlerin ithalat ve ihracatını yapan Safir Altın ise 2012’de 5 milyon TL sermaye ile kuruluyor. İnternet sitesinde 2012’de 5.5 milyar dolarlık altın ihracatı gerçekleştirdiği belirtilen şirket 2012’de Türkiye’nin gerçekleştirdiği 12 milyar dolarlık altın ihracatının yüzde 46’sını yaptı.


‘Evet Reza kanser!’

İBRAHİM Tatlıses, twitter’dan Sarraf’a destek çıktı. İfadesinde kanser olduğunu ve kemoterapi görmesi gereketiğini söyleyen Sarraf için Tatlıses, şunları yazdı: “Reza ajitasyon yapmıyor. O benim candan öte dostumdur. Muazez Abacı, Cenk Eren ve ben bir yarışma programı yapıyorduk, bir yarışmacının evi yoktu. Reza’ya söyledim. ‘Emrin olur’ dedi ve aldık! Yardımı sever, hastayım demişse doğrudur. Panik atağı olan bir arkadaşımdır. Olaylar olmadan iki gün önce telefonla konuştuk ‘Kanser teşhis ettiler bende’ dedi, ‘Fazla büyütme’ dedim. Telefonlarını dinledilerse kayıtlarda vardır.”

Kardeşi bilinmeyen ülkenin vatandaşı!

Sarraf’ın şirketlerinden Royal Denizcilik’in yönetimine 2011’de Rıza Sarraf’ın kardeşi Mohammed Zarrab katılıyor16 Mart 2012’deki yönetim kurulu toplantısında Mohammed Zarrab’ın İran olan uyruğunun Sansic Adaları olarak değiştiği ticaret siciline geçiyor. Ancak Sansic Adaları adlı bir yeri internetteki bütün aramalara rağmen bulmak mümkün değil.

Haberin Devamı