Gazete Vatan Logo

Günay savaş sergisini açtı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, işadamı Nejat Çuhadaroğlu’nun askeri obje ve maketlerden oluşan "Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları" adlı sergisinin açılışını yaptı.

Dünyanın sayılı maket, diorama ve savaş malzemeleri koleksiyonerlerinden Çuhadaroğlu Holding Yöneticisi iş adamı Nejat Çuhadaroğlu’nun Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü’nde düzenlenen "Yaşayan, Savaşan Osmanlı ve Dioramaları" adlı sergisinin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptı. Bakan Günay sergiaçılışında yaptığı konuşmasında, koleksiyonun İstanbul halkıyla paylaşıldığını ve şehrin kültür yaşantısına renklilik kattığını belirterek, "Sergi daha çok savaşlara dönük düzenlenmiş. Tarihte savaşlar inkar edilmeyecek bir gerçek" dedi.

SARAYLAR İHMAL EDİLDİ

Günay, Yıldız ve Topkapı saraylarının yakın zamana kadar çok ihmal edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Şimdi Topkapı Sarayı’nda, en azından hangi objenin nerede olduğunu, hangi yapının nasıl kullanılması gerektiğini bildiğimiz bir yol haritasını önümüze koyabildik. Ve Sur-u Sultani içindeki bütün o dokuyla bağdaşmaz başka kullanımları da dışarı çıkarabildik. Sanıyorum bu dönemin sonuna kadar Topkapı Sarayı’ndaki bütün yapılar, sarayın asıl fonksiyonlarına ve oradaki zenginliklerin sergilenmesine dönük olarak kullanılmış olacak"

TARİH İYİ BİLİNMELİ

Yıldız Sarayı’na yapılan restorasyon çalışmaların geciktiğini de ifade eden Günay, sadece saray içindeki Büyük Mabeyn bölümünün restorasyonunun bittiğini söyledi. Günay konuşmasını söyle devam ettirdi:

"Burayı, devletimizin köklü bir tarihten geldiğini sergileyecek olan kabul mekanlarına ihtiyacı olduğunu görerek, devlet kabul mekanı yapmaya çalışıyoruz. Tabii aynı zamanda bir müze. Yapı tamamen kendi eşyalarıyla, kendi objeleriyle bir müze, ama üst katta cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın ancak kabullerde kullanacağı bir kabul salonu yapma ihtiyacı hissediyoruz. Tarih iyi bilinmeli ve unutulmamalı. Çünkü çok güzel bir söz var; hayat ileriye doğru yaşanıyor, ama geriye bakınca anlaşılıyor. Nereden geliyoruz, hangi kökten geliyoruz, hangi güçten geliyoruz? Bunu geriye baktığımız zaman anlıyoruz. O zaman bu mekanlarımızı, onların tarihteki özelliklerine uygun bir şekilde, bugünkü hayatımızda saygı değer bir yere koymamız gerekiyor."

Nejat Çuhadaroğlu, Bakan Günay’a, konuşmasının ardından teşekkür plaketi takdim etti.

SERGİ HAKKINDA

Sergide, Çuhadaroğlu’na ait koleksiyondan, 1453-1923 arası döneme ait maketler, asker giysiler, silahlar, madalyonlar, bayraklar, mataralar, askeri araçlar ve fotoğraflara kadar, savaş dönemlerini yansıtan pek çok obje bulunuyor.

Haberin Devamı