Gazete Vatan Logo

Gül'ün vefası

Cumhurbaşkanı Gül, 40 yıllık yakın dostu Mehmet Bahaettin Cebeci’yi, başdanışman yaptı

Cumhurbaşkanı Gül’ün çocukluk arkadaşı Mehmet Bahaeddin Cebeci, Çankaya Köşkü’ne başdanışman olarak atandı. Cebeci, son seçimde Kayseri’den AKP milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti

Cumhurbaşkanı Gül ile başdanışmanı Bahaeddin Cebeci’nin yolları doğdukları Kayseri’de kesişti. Kayseri’nin Develi ilçesinde 1949’da doğan Cebeci, Develi Merkez İlkokulu’nun ardından Kayseri İmam Hatip Lisesi ve Kayseri Lisesi’nde okudu. 1950 doğumlu Gül de aynı dönemde Kayseri Lisesi öğrencisiydi. Cebeci, 1971’de Yüksek İslam Enstitüsü’nden (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi), 1974’te İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu.

Milli Görüş öğrencileri

Cebeci, üniversitede öğrenim görürken, Abdullah Gül’ün de aktif üyesi olduğu Milli Türk Talebe Birliği’nin Kültür Komisyonu Başkanlığını yürüttü. Gül ile Cebeci birlikte Büyük Doğu Fikir Kulubü faaliyetlerine de katıldılar.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi olan Gül, MTTB’nin İcra Komitesi’nde yer alıyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da aynı yıllarda MTTB’de “Öğretim Başkanı” olarak görev almıştı.

12 Eylül askeri müdahalesiyle birlikte kapatılan MTTB, halen vakıf çatısı altında faaliyet gösteriyor. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından MTTB Vakfı yöneticilerini Çankaya Köşkü’nde kabul etmesi dikkat çekmişti. Vakfın başkanlığını, Refahyol hükümetinin Kültür Bakanı İsmail Kahraman yapıyor.

Londra’da eğitim

Gül, lisan öğrenmek ve doktora çalışmalarını yürütmek için burslu olarak gittiği Londra ve Exeter’de iki yıl kaldı. Cebeci de üniversiteden mezun olduktan sonra lisan öğrenmek amacıyla Londra’ya gitti.

Aktif iş hayatı

Cebeci, çalışma hayatına atılırken, bir ayağı hep sosyal faaliyetlerde oldu. İlim Yayma Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliği, İstanbul Ticaret Borsası Meclis üyeliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul Delegeliği, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı İcra Komitesi Üyeliği ve Birlik Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığında bulundu. Cebeci, BİRKO İplik Fabrikası’nda Ticaret Müdürlüğü, TÜMOSAN’da Pazarlama Şefliği yaptı.

TÜMOSAN, 1977’de Necmettin Erbakan’ın ağır sanayi projesi çerçevesinde kurulmuştu.

Önce “Başbakan müşaviri”

Gül, AKP’nin 3 Kasım 2002 seçimlerinden birinci parti çıkmasıyla 58. Hükümetin başbakanı olunca, Cebeci’yi “Başbakan Müşaviri” olarak atadı.

Cebeci, milletvekili adayı olabilmek için Mayıs 2007’de görevinden istifa etti. AKP Cebeci’yi Kayseri 7. sıra adayı olarak gösterdi. Ancak 22 Temmuz’da AKP Kayseri’de 6 milletvekilliği kazanınca, Cebeci TBMM sıralarında yer alma şansını kılpayı kaybetti.

Kazakistan gezisine katıldı

28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı olan Gül, milletvekili seçilememesi nedeniyle Başbakanlık’taki görevine geri dönen Bahaeddin Cebeci’yi, bu kez “Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı” olarak atadı. Cebeci, geçen hafta Kazakistan’a ziyareti sırasında ilk kez Gül’ün heyetinde yer aldı. Evli ve 4 çocuk babası olan Cebeci, Arapça ve İngilizce biliyor.

Başkan’ın adamları

Çankaya Köşkü’nün internet sitesi “Çankaya.gov.tr”nin “Teşkilat” başlıklı bölümünde, Köşk’te görev yapan personelin adları ve görevleri yer alıyor. Gül’ün başdanışmanlığına getirdiği Bahaettin Cebeci’nin ismi ise henüz sitede yok. “Danışmanlar” başlıklı bölümde, Büyükelçi H.Gürcan Türkoğlu (Dışişleri Danışmanı), H.Ahmet Sever (Basın Danışmanı), Volkan Ediger (Enerji Danışmanı), Safa Uslu (Danışman) yer alırken, “Savunma Danışmanı” bölümü boş görünüyor.

Haberin Devamı