Gazete Vatan Logo

Gül’le Erdoğan omuzladı

Prof. Sabahattin Zaim, öğrencileri Cumhurbaşkanı Gül ile Erdoğan tarafından omuzlarda taşınarak son yolculuğuna uğurlandı

İslamİ camiayı buluşturdu: Yakalandığı lenf kanseri nedeniyle önceki gün vefat eden Prof. Dr. Sabahattin Zaim (81), dün toprağa verildi. “İktisadın Duayeni” ve “Hocaların Hocası” olarak bilinen Prof. Zaim’in Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok ünlü siyasetçi, akademisyen, işadamı, kanaat önderi ve bürokratlardan oluşan İslami camiayı bir araya getirdi.

*Gül’ü Erdoğan karşıladı: Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki evinden çıkarak Fatih Camii’ne gelen Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı’ndan camiye gelen Cumhurbaşkanı Gül’ü karşıladı. Cenaze namazını ünlü din alimi Emin Saraç kıldırdı. Cenaze duasını da MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük yaptırdı. Prof. Küçük, yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ı kast ederek, “Hocamızın yetiştirdiği çiçekler, güller bu gün bu ülkeyi dünyanın saygın bir ülkesi haline getirmek için çalışıyor” diye konuştu.

* Tabutu omuzladılar: Helallik istendikten sonra Gül ve Erdoğan, Zaim’in Türk Bayrağı’na sarılı tabutunu birlikte avlu çıkışına kadar omuzda taşıdı. Yaklaşık 500 metre omuzda taşınan cenaze, burada Başbakan Erdoğan’ın da yardımıyla cenaze aracına konuldu. Gül ile Erdoğan, cenaze aracını birlikte uğurlayıp, ayrıldılar. Zaim, Edirnekapı Mezarlığı’nda toprağa verildi. Zaim’in mezarının üstüne, Medine’den getirilen toprak atıldı.

* Erdoğan başsağlığı ilanı: Başbakan Erdoğan, dün Prof. Dr. Zaim’in vefatı nedeniyle bazı gazetelere de başsağlığı ilanı verdi. Erdoğan’ın verdiği ilanda şu ifadeler yer aldı: “Milletimizin yetiştirdiği müstesna bir ilim ve irfan adamı olan değerli hocamız, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Beyefendi’nin vefatını derin bir teessür ile öğrendim. Bugün ebediyete uğurladığımız merhum hocamıza Allah’tan rahmet, ailesi ve sevdiklerine sabır temenni ederim.”

Kimseyi kabul etmediği asistanlığına Gül’ü etti


CumhurbaŞkanI Gül, 1969’da girdiği İÜ İktisat Fakültesi Maliye ve Sosyal Siyaset Bölümü’nde Prof. Zaim’in öğrencisi olmuştu. Prof. Zaim’in, ilerleyen yıllarda asistan kabul etmeme prensibini Gül ve eski Tarım Bakanı Sami Güçlü için bozduğu konuşuluyor. Bu kapsamda Gül ve Güçlü’nün Zaim’in asistanı olmaktan gurur duydukları ve bunu her fırsatta dile getirdikleri de belirtiliyor. MÜ İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi’nden mezun olan Başbakan Erdoğan da, Prof. Dr. Zaim’den ders almıştı.

Kimler katıldı?

Prof. Zaim’in cenaze törenine İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, SP Genel Başkanı Recai Kutan, SP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Hasan Celal Güzel, AKP’li Ali Coşkun, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Korkut Özal, Lütfü Doğan, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir topluluk katıldı.

Prof. Zaim kimdir?

Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 1926 yılında Makedonya’nın İştip Kasabası’nda dünyaya geldi. 1934 yılında ailesi ile birlikte İstanbul’a yerleşen Zaim, 1947 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunan Zaim, 1953 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık görevine başladı. İstanbul Üniversitesi’nde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yapan Zaim, 1998 yılında emekli oldu. Prof. Dr. Zaim, 1996-2000 yılları arasında YÖK üyeliğinde bulundu. Zaim, 2003 yılında Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğü görevini yürüttü. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, ayrıca 1990 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından Türk Milli Kültürüne Hizmet Şeref Ödülüne, aynı yıl İslam Kalkınma Bankası Dünya Ödülü’ne, 1996 yılında Lariba Banking Los Angeles Ödülüne, 2002 yılında MÜSİAD Üstün Hizmet Ödülüne, 2003 yılında da Türkiye Yazarlar Birliği Hizmet Ödülüne layık görüldü. Prof. Dr. Sabahattin Zaim, evli ve 5 çocuk babasıydı.

Kim ne dedi?

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onun en yakın talebelerinden biri olmuştur. Geride bir büyük bahçe bırakarak gitti. Güzel meyvelerin yetiştiği, çiçeklerin, güllerin yetiştiği bir bahçe bırakıp gitti

Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun: Yeri doldurulmayacak bir alimdi. İnsanlara faydalı olan bir insandı. Yüce Peygamber’in ’İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’prensibini benimsemiş bir insandı.

Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu: Herkesin hocası, örnek bir bilim adamı.


Haberin Devamı