Gazete Vatan Logo

Güçlü üretim sinyali

İç tüketim ve ihracatın desteğiyle fabrikaların kapasite kullanımı Mayıs’ta yüzde 75.7’ye çıktı. Dayanıklı tüketim ve yatırım mallarında artış görüldü. Güçlü büyüme sinyali devam etti

Güçlü üretim sinyali

Başbakan Binali Yıldırım, 65’inci Hükümetin ekonomi alanında önceliğinin üretim, yatırım ve istihdam olduğunu açıklarken, gelen veriler önümüzdeki döneme ilişkin umut verdi. Ekonomik büyümenin göstergelerinden kapasite kullanımında iç pazar ve ihracat pazarlarındaki hareketlilik sayesinde artış trendine girildi.

Merkez Bankası, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının Mayıs’ta bir önceki aya göre 0.4 puan artarak yüzde 75.7 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı. Kapasite kullanımı Nisan’da yüzde 75.3 çıkmıştı. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 75.4 oldu

Sanayi üretimi de iyi geldi

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Mayıs’ta mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, ara malları, dayanıksız tüketim malları, dayanıklı tüketim malları ve yatırım mallarında artış görülüdü” denildi.

Sanayi üretimi de yılın çeyreğinde yüzde 4.7 artış gösterdi. Güçlü iç talep ve AB’ye ihracatın artması, çarkların hızlı dönmesini sağladı. Ekonomistler, “Sanayi üretimi büyüme açısından olumlu sinyal veriyor” değerlendirmesini yapmıştı.

Haberin Devamı

Dünyada hızımıza yetişen yok

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu yılın ilk çeyreği itibarıyla sanayi üretimimiz, 2015’in aynı döneminin yüzde 5.6 üzerinde. Çin ve Hindistan’ı hariç tutarsak, böyle bir performansın dünyada başka örneği yok. Geçen yıl ekonomik büyümemiz yüzde 4’tü. 2016’da bu rakamın da üzerine çıkacağız” dedi.