Gazete Vatan Logo

Güçlü, dürüst, zekice

Güçlü, dürüst, zekice

IMF Başkanı,Türkiye’nin G20 başkanlığını bu kelimelerle tarif etti. Dünya Bankası Başkanı Kim de “Minnettarız” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Türkiye’nin G20 başkanlığında gösterdiği başarılı performansa övgüde bulundu. Lagarde ve Kim, Washington’da devam eden G20 Oturumları kapsamında B20 (Business 20) tarafından düzenlenen “Küresel bir Yönetim Mekanizmasına Doğru” konulu konferansa katıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın özel konuşmacı sıfatıyla iştirak ettiği konferansın, açılış konuşmasını B20 Türkiye Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.
Babacan kontrol edecek
Hisarcıklıoğlu, Kasım ayında Antalya’da düzenlenecek G20 Zirvesi’ne sadece uzun bir dilek listesiyle gitmek istemediklerini, Dünya Kobi Forumu’nun kurulumu, küresel büyümenin uzun vadeli altyapı yatırımlarıyla canlandırılması ve ticaret engellerinin kaldırmasının ana eylem planları arasında yer aldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu’nun ardından kürsüye gelen Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi Başkanı ve Coca Cola’nın Üst Yöneticisi Muhtar Kent, özel ve kamu sektörleri arasındaki işbirliğinin önemi vurgulayan kısa konuşmasının ardından mikrofunu IMF Başkanı Lagarde’a bıraktı. Lagarde, G20’nin Türkiye liderliğinde yoğun bir çalışma programına girdiğini belirtirken, “Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında işe koyulduk. Ölçülebilir hedeflerimiz var ve Başbakan Yardımcısı Babacan, hepimizin sorumluluklarını yerine getirdiğinden emin olmak için gerekeni yapacak” dedi.
Lagarde’dan Atatürk sözleri
Türkiye’nin G20 önceliklerini kapsayıcılık, uygulama ve yatırım olmak üzere 3 genel başlık altında toplamasını “zekice” bulduğunu dile getiren Lagarde, “Türkiye’nin başkanlığı, güçlü ve dürüst. Bize hedeflere ulaşıp, ulaşmadığımızı söyleyecek. Atatürk, ‘Doğruları söylemekten korkmayın’ dedi. Bunu aklımızın bir köşesinde tutalım” diye konuştu.
Lagarde, Türkiye’nin kaliteli altyapı yatırımlarına yönelik iddialı hedeflerini kuvvetle desteklediklerini kaydederken sözlerini, “Hepimiz değerli ve samimi önerilerimizle, çok merak ettiğim ve gerçekten gitmek isteğim Antalya’da, başarılı bir zirve düzenlenmesine yardımcı olabiliriz” diye tamamladı.
Rehberliğiniz için minnettarız
Dünya Bankası Başkanı Kim de G20 dönem başkanı Türkiye’ye gösterdiği çabalardan ötürü teşekkür ederken, “G20, Türkiye’nin başkanlığında Dünya Bankası’nın Küresel Altyapı Fonu’nu (GIF) öncelikleri arasına aldı. Desteğiniz ve rehberliğiniz için minnettarız” ifadelerini kullandı. Kim, ayrıca Türkiye’nin yönettiği “B20’nin KOBİ’lerin sermaye piyasaları ve finansman erişimi yönelik çalışmalarını da memnuniyetle karşıladıklarını” dile getirirken, “Dünya KOBİ Forumu, çok heyecan verici bir gelişme. Bu forumda tam anlamıyla yer alacağımıza söz veriyoruz” dedi. Son olarak, geçen hafta Ankara’da yapılan ilk G20 - B20 ortak çalıştayını düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirten Kim, B20’nin G20 gündemini şekillendirmekte büyük rol oynayacağını sözlerine ekledi.
Kadınlar W20’ye tam destek verdi
Türkiye’nin dönem başkanlığını yürüttüğü G20 bünyesinde ilk kez kurulacak ve kadınların iş dünyasındaki rolünü ve etkinliğini artırmayı amaçlayan “W20” (Kadın20) adlı çalışma grubuna, Türk iş kadınlarından tam destek geldi. Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, kadın girişimcileri desteklemek ve kadının ticaret hayatındaki rolünü güçlendirmek amacıyla oluşturulacak kadın grubuna ilişkin yaptığı açıklamada, kadın istihdamı, kadının işgücüne katılım oranının artırılması konusunun, sadece Türkiye’de değil, dünya ülkelerinin pek çoğunda öncelikli meseleler arasında yer aldığını söyledi. İş hayatında kadının karşı karşıya olduğu sorunların genelde her ülkede benzer olduğuna işaret eden Bulut, “Üst yönetimde, karar mercilerinde yer alamama, eşit işe eşit ücret meselesi gibi kadına dönük pek çok ayrımcılığı ortadan kaldırmak için dünya ölçeğinde ortak mücadele verilmesi gerekir” dedi. KAGİDER Başkanı Gülden Türktan da G20 ülkelerinin, uygulamaya çalıştıklarının tüm dünya için örnek oluşturduğuna dikkati çekerek, “Kadın grubunun kurulması da G20 ülkelerinin beklentisini yerine getirmek anlamında önemlidir, hatta dünya için bir örnek olacaktır” dedi.

Haberin Devamı