Gazete Vatan Logo

Grivna’ya rağmen mobil ve fiber internetle büyüdü

Turkcell, Ukrayna’daki devalüasyonun para birimi Grivna’yı eritmesine ve tek seferlik giderlere rağmen büyümesini ikinci çeyrekte de sürdürüp yıl sonu hedeflerini korudu.

Turkcell, ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Turkcell Grup gelirleri 2 milyar 923 milyon TL oldu. Bu büyümede yüzde 28 oranında artan mobil internet geliri ve yüzde 39 büyüyen Turkcell Superonline’nın katkısı etkili oldu. Grup AVFÖK, bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 907 milyon TL, net kâr 492 milyon TL olarak gerçekleşti.

Operasyonel verimlilik ve pazardaki başarı açısından önemli bir gösterge olan VFÖK (Vergi-Faiz Öncesi Kâr) bir önceki yıla göre yüzde 4 artışla 521 milyon TL oldu. Mobilde rekabetçi gücü sayesinde 404 bin faturalı yeni abone kazanan Turkcell’in faturalı abone oranı yüzde 41.9’a yükseldi. Türkiye’de 34.6 milyon abonesi olan Turkcell’in faturalı abone sayısı 14.5 milyonu buldu.

Hedeflerle uyumlu

Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlılıktaki artışa rağmen, dönem net kârındaki yüzde 11.5’lik azalışta iki önemli etkenin rolü oldu. Sanayi Bakanlığı, Rekabet Kurulu cezası, ara bağlantı giderleri etkisi gibi tek seferlik faktörlerin yanı sıra en büyük etki Ukrayna’daki iştirak Astelit’ten geldi. Turkcell’in yüzde 55 ortak olduğu şirkette, ülkede yaşanan devalüasyon yüzünden para birimi Grivna dolar karşısında değer yitirince 107.2 milyon liralık kur farkı gideri oluştu. Turkcell grup olarak da 164.7 milyon liralık kur farkı gideri ile karşı karşıya kaldı. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Turkcell yılsonu için 12-12.2 milyar TL ciro ve 3.7-3.8 milyar TL’lik FAVÖK hedeflerini koruyor.

Haberin Devamı

İnovasyonla büyüyoruz

Turkcell’in ikinci çeyrek sonuçlarını yorumlayan Genel Müdür Süreyya Ciliv, “Mobil internetteki güçlü performansımız ve iştiraklerimizin de geçen yıla göre artan katkısıyla birlikte başarılı finansal sonuçlarımızı sürdürdük. Teknoloji ve inovasyona odaklanarak yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ettik. Yakın zamanda lanse ettiğimiz Akıllı Otomobil Platformu ile makineler arası iletişim alanındaki liderliğimizi daha da güçlendirdik. Turkcell markalı uygulamalarımızın sayısı ‘Süper Esnaf’ ve ‘Turkcell Çocuğum ve Ben’ servislerinin de eklenmesiyle 40’ı aştı. Hedefimiz yılsonuna kadar 2 milyar TL yatırım yaparak inovatif ürün ve servislerle büyümeyi sürdürmek” dedi.

Haberin Devamı

Akademi’ye 1.3 milyon ziyaret

Turkcell’in ‘bilgiyi milyonların erişimine açmak’ amacıyla dijitalleştirdiği Turkcell Akademi, 6 ayda

1 milyon 300 binin üzerinde ziyaret edildi.

İçlerinde İngilizce, sınavlara hazırlık, profesyonel gelişimin de olduğu birçok kategoride toplam 14 bin saat eğitim izlendi ve 100 binden fazla kişi başlangıç, 25 bini aşkın kişi orta, 15 binin üzerinde kişi ise ileri seviyede dil eğitimlerini tamamladı. 300 binin üzerinde aday KPSS’ye Turkcell Akademi ile hazırlandı.