Gazete Vatan Logo

Grey marketçiler , lüksten ucuza yöneldi

100 binlerce euroluk süper lüks araçları garantisiz Türkiye’ye getiren grey marketçiler, ÖTV indirimini fırsata çevirmek için bu kez halk otomobillerine yöneldi.

ÖTV indirimiyle canlanan otomotiv pazarı, grey marketçileri harekete geçirtti. Şirketlerin sınırlı stoklar nedeniyle 1600 cc motor hacmindeki araçlara gelen yoğun talebi karşılayamadığını gören grey marketçiler, bu durumu fırsat bildi. Grey marketçiler, yurtdışından buldukları 1600 cc ve altındaki araçları ithal ederek Türkiye’de satmaya başladı. 100 binlerce euroluk süper lüks araçları distribütör garantisi olmadan ithal edip satış yapan bayiler, ÖTV avantajını değerlendirmek için ilk kez fiyatları 30 bin TL olan halk otomobillerine yöneldi. Grey marketçiler son olarak büyük talep gören ancak elde araç kalmadığı için satış yapamayan Volkswagen modellerini Türkiye’ye ithal etti.

235 araç getirildi

Yenilenen VW Polo’nun Sardunya’daki test sürüşünde sorularımızı yanıtlayan Doğuş Otomotiv-VW Binek Araç Genel Müdürü Vedat Uygun, Almanya merkezin grey marketçilerin Türkiye’ye otomobil sokmaya çalıştıkları konusunda kendilerini uyardıklarını belirtti. Grey marketçilerin 258 Volkswagen marka aracı gemiyle Türkiye’ye getirdiğini öğrendiğini kaydeden Uygun, “VW’nin Avrupa’da satışları iyi. Bu yüzden istediğimiz araçları alamıyoruz. Böyle olunca grey marketçiler 15 Haziran’a kadar sürecek ÖTV indiriminden yararlanmak için Avrupa’dan otomobil aramaya başladılar. Şu anda 258 VW marka araç yola çıkmış. VW bu konuda bizi uyardı. Ancak, araçların hangi model olduğunu, kim tarafından getirildiğini ne yazık ki bilmiyoruz” dedi.

Uygun, Volkswagen Ticari Araçları yönetirken de bu tip bir olayla karşılaştığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Caddy’i satışa sunduktan kısa bir süre sonra birileri Türkiye’ye 2 bin 500 araç getirip satmaya başlamış. Bunu öğrenince Volkswagen merkezle birlikte harekete geçtik. Ancak bu araçların 120 tanesi satıldı.”



Grey market nedir?


Bir markanın resmi üreticisiyle bağlantısız olarak ithal edip, satılması olayıdır. Bu tip ithalatta aracın hiçbir garantisi yoktur. Grey marketçiler genelde fiyatları 100 bin euroyu bulan lüks otomobilleri ithal eder.

Üç aylık ÖTV teşviğini Almanlar’a zor anlattık

Avrupa pazarında Volkswagen’in performansını artırdığını söyleyen Vedat Uygun, bu yüzden yeni araç bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Ocak-Mart döneminde VW Binek Araç’ın yüzde 6.3 olan pazar payını yüzde 7.4 çıkardığını anlatan Uygun, “ÖTV indirimi 15 Haziran’da sona eriyor. Türkiye’deki ÖTV uygulamasını Almanlar’a anlatmakta zorlandık. İndirimden yararlanmak için bu tarihe kadar otomobilin Türkiye’de olması gerekiyor. Almanya’da farklı bir uygulama var. Türkiye koşullarını üç defa anlatmak zorunda kaldık” dedi.

İtalyan tasarımlı yeni Polo Eylül’de geliyor

Volkswagen’in küçük sınıftaki temsilcisi Polo baştan aşağıya yenilendi. 5’inci jenerasyon VW Polo, Eylül ayında Türk tüketicilerle buluşacak. Alman VW’de yeni Golf’le başlayan İtalyan tasarımcıların çizgileri yeni Polo’da da ön plana çıkıyor. ’La Semplicita’yani, sadelik ve yalınlık özelliklerinin toplandığı bir araç olan yeni Polo’nun, sınıfındaki standartları yeniden belirlemesi bekleniyor. Yeni nesil Polo, 3.952 mm uzunluğu ile bir önceki modelden 36 mm daha uzun, 1682 mm’lik genişliği ile eski modelden 32 mm daha geniş ölçülere sahip. Yeni Polo’nun bagaj hacmi ise 10 lt genişleyerek 280 lt’ye ulaşmış.

Türkiye’de Comfortline donanımı ile pazara sunulacak otomobilde; gövde rengi tampon, kapı kolları ve yan aynalar, krom iç kaplamalar, yükseklik ayarlı ön koltuklar, ön koltuk arkasında cepler, altlarında çekmeceler, asimetrik katlanabilir arka koltuklar, elektrikli, ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit elektrikli arka camlar, klimatik, sürücü ve yolcu ön hava yastıkları, dış aynalara entegre sinyal lambaları, beyaz aydınlatmalı ön gösterge paneli, halojen ön farlar, gündüz yanan farlar standart donanımlar arasında yer alıyor.

İki farklı motor olacak

Vedat Uygun, yeni Polo’nun ilk olarak iki farklı motor seçeneğinde ve 2 farklı şanzımanla sunulacağını söyledi. Uygun, “Yeni Polo’nun Türkiye pazarına girişi, 1.4 lt ve 85 beygirlik benzinli motor ile 1.6 lt ve 90 beygirlik CR dizel seçeneğiyle olacak. Her iki motor seçeneğinde de 5 ileri manuel şanzıman ve 7 ileri DSG şanzıman seçeneği var” dedi.



Yerli otodaki büyüme, en büyük ithalatçıyı bile sevindirdi



ÖTV indiriminin etkisiyle geçen ay yerli otomobil satışlarında yaşanan patlama, Türkiye’nin en büyük otomotiv distribütörünü bile memnun etti. Vedat Uygun, ÖTV indiriminin devam etmesi için hükümetin yerli oranını çok dikkatli takip ettiğini belirterek, “Eğer hükümet desteğinin 16 Haziran’dan sonra da devam etmesini istiyorsak yerli oranı kuşkusuz düşmemeli. Bu yüzden biz Nisan’daki yerli artışından memnunuz. Yurtdışından çok fazla araç bulamadığımız için Mayıs’ta da benzer oranlar olacaktır. Umarım hükümet bunu görüp desteğini devam ettirir” diye konuştu.


7 ileri DSG şanzımanla otomatiğin payı yüzde 50’ye çıkacak


Vedat Uygun, Eylül ayında ithal etmeye başlayacakları yeni Polo’nun satış fiyatının 29 bin TL civarında (ÖTV indirimsiz) olacağını açıkladı. Uygun, 60 bin adetlik küçük otomobil sınıfında halihazırda yüzde 7’lik pazar payına sahip olduklarını, yeni Polo ile bu rakamı yüzde 13’e yükseltmeyi istediklerini söyledi. Uygun, “Eski Polo’dan 4 bin 500 araç satıyoruz. Bunu 7 bin-7 bin 500 adede çıkaracağız. 7 ileri DSG şanzımanla otomatiğin payı da artacak. Polo’da yüzde 30 olan otomatik araçların oranı yüzde 50’ye yükselecek.

İndirim sürerse pazar 500 bine çıkar

Vedat Uygun, ÖTV indiriminin satışlarda gözle görülür şekilde etkili olduğunu, devam etmezse pazarın yılı 350 bin adetle kapatacağını söyledi. Uygun, “Eğer ÖTV indirimi veya başka bir destek gelirse yıl sonunda 500 bin adetlik bir pazar oluşur” dedi. Hedeflerinin her iki şartta da yüzde 9 pazar payı olduğunu belirterek, ÖTV indiriminde araç bulamadıkları için paylarının Nisan’da 6.5’a düştüğünü kaydetti.

Haberin Devamı