Gazete Vatan Logo

Greenpeace:"Tersanenin çalışma koşulları Bangladeş'ten farksız"

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) Türkiye Ofisi tarafından düzenlenen "Gemi sökümünde iş sağlığı ve güvenliği" konulu seminerde ilk kez hükümet, işçi ve işveren kesimi, sorunun çözümü için İzmir'de bir araya geldi

Greenpeace Toksit Atık Ticareti Kampanyası Sorumlusu Erdem Vardar, Türkiye'nin çalışma koşulları ve güvenlik önlemleri açısından Bangladeş'ten farksız olduğunu belirterek, hükümetin Aliağa Gemi Söküm Bölgesi Yönetmeliği'ni ilgili kurumların görüşünü almadan hazırladığını önesürdü.
Hindistan, Pakistan, Çin ve Bangladeş'le birlikte dünyada gemi sökümü yapan 5 ülke arasında yeralan Türkiye'de Greenpeace'in eylemleri ile gündeme gelen insan ve çevre sağlığı konusu, ilk kez konunun tüm taraflarının bir araya geldiği seminerde tartışıldı. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin yanısıra öğretim üyeleri ve ilgili sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Kaya Prestige Otel'de başlayan iki günlük seminerde, ILO Türkiye Koordinatörü Gülay Aslantepe, amaçlarının hükümet, işçi ve işveren üçgenindeki sorunun çözümü için ortak platform oluşturmak olduğunu belirtti.

Seminere ILO genel merkezinden katılan uzmanlar Dr. Igor Fedotov ve Paul Bailey, Hindistan, Pakistan, Çin ve Bangladeş'te yaptıkları incelemeleri katılımcılara sinevizyonla anlattı. Özellikle Bangladeş'te çalışma koşullarının çok kötü olduğunu vurgulayan Igor Fedotov, işçilerin hiçbir güvenlik önlemi almadan hatta çıplak ayakla gemi söktüklerini, ağır metal parçaların taşınması için vinç bile kullanılmadığını açıkladı. Türkiye'ye ilk kez gelen Fedotov, bu nedenle değerlendirme yapamayacağını belirterek, diğer ülkelerin Bangladeş'e kıyasla biraz daha iyi olduklarını dile getirdi.

Greenpeace Toksit Atık Ticareti Kampanyası Sorumlusu Erdem Vardar ise Türkiye'de gemi sökümünün yapıldığı tek yer olan Aliağa'daki tersanenin çalışma koşullarının Bangladeş'ten farksız olduğuna dikkat çekti, şunları söyledi: "İşçiler sadece eldiven takıyor. Oysa tehlikeli gazlar özellikle asbestin sökümü için tüm vücudu kaplayan özel kıyafetlerin giyilmesi şart. Hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı tersanede, işçiler tersane içindeki yatakhanede kalıyor. Çok düşük ücretlere sigortasız çalıştırılıyor. Öyle ki söküm sırasındaki bir kazada ölen ya da yaralanan işçinin adı bile bulunamıyor. Türkiye'nin 27 yılda Bangladeş'ten farkı sac parçalarını vinçlerle taşıması. Zehirli atıklar ve asbest suya ve toprağa karışıyor. İş müfettişleri denetim yapmıyor."

Yönetmelik kapalı kapılar arkasında hazırlanıyor
Erdem Vardar, hükümetin Aliağa Gemi Söküm Yönetmeliği'ni hazırlarken konunun taraflarının görüşlerini almadığını da ileri sürerek, "Greenpeace olarak biz yazılı ve sözlü başvuru yaptığımız halde görüşümüz alınmadı. Yönetmelik, kapalı kapılar ardında hazırlanıyor. Hükümet 1997 yılında çıkarılan ancak hiçbir soruna çözüm getirmeyen yönetmelikten ders almalı. Katılımcı ve şeffaf bir yönetmelik bekliyoruz" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneleri Genel Müdürü Sami Kabaş ise iki ay sonra çıkacak olan Aliağa Gemi Söküm Yönetmeliği çalışmalarının 1.5 yıldır sürdüğünü, yönetmeliği taraf olan tüm kurum ve kesimlerin görüşünü alarak hazırladıklarını iddia etti. Kabaş, "Teknik altyapısı sağlam bir yönetmelik çıkaracağız. Yangın söndürme cihazları, itfaiye, atıkların toplantığı bertaraf havuzlarının bulunduğu, ayrıca içinde işçiler için sosyal ve idari binaların olduğu güvenli tersaneleri şart koşan bir yönetmelik olacak" dedi.

Seminerin ardından katılımcılar Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde incelemelerde bulunmak üzere otobüsle Aliağa'ya gittiler.

Haberin Devamı