Gazete Vatan Logo

Green Card gibi Turkuaz Kart’la tersine göç!

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’ta düzenlediği basın toplantısında Yapısal Dönüşüm 10. Kalkınma Öncelikli Dönüşüm Programı’na ait başka detaylar da verdi.

Green Card gibi Turkuaz Kart’la tersine göç!

“Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi Programı”’nı da açan Başbakan Ahmet Davutoğlu, tersine beyin göçü amaçladıklarını Türkiye’ye sadece mülteci gibi değil nitelikli insanların da gelmesini istediklerini söyledi. Davutoğlu şöyle konuştu:

Nitelikli insan gücü

“Yükselen bütün ülkelerde tarih boyunca ya da medeniyetlerde mutlaka gözlenen bir husus; Yükselen medeniyet merkezlerine doğru nitelikli insan gücü artar, düşen yerlerden de artar. İstanbul’un fethinden sonra, Fatih Külliyesi’ne baktığınızda bütün Semerkand’dan Ali Kuşçu’nun gelişi, Kahire’den, Bağdat’tan insanların ilim için veya saygı örmek için İstanbul’a akışları bir örnektir. Şimdi Ortadoğu ülkelerindeki, Ukrayna’daki istikrarsızlık da yine Türkiye’ye dönük kaliteli insan unsurunun, sadece mülteciler şeklinde değil, kaliteli insan unsuru ‘daha iyi şartlarda bilim hayatını nasıl varlığımı sürdürebilirim’ kaygısını taşıyor. Burada bizim çekim merkezi oluşturmamız, en kaliteli insan unsurunu, Türkiye’nin üniversitelerinde bulundurması önem taşıyor. Nitelikli insan gücü için çalışma izni sürecini hızlandıracak ve bu amaçla özel bir ‘Turkuaz Kart’ sistemi geliştireceğiz. Turkuaz Kart sistemi ile özellikle gelmelerini arzu ettiğimiz kişiler için bir ara alan oluşturacağız, Türkiye’de rahat kalacaklar, ikamet edecekler, vatandaş olmadan belli haklardan istifade ederek, böylece en kaliteli insan unsurunun Türkiye’ye gelişini temin edeceğiz”

Haberin Devamı

Turkuaz Kart uygulaması, Ak Parti’nin 2007 seçim döneminde de programa girmişti. Aradan geçen 8 yıldan sonra Başbakan Davutoğlu, aynı projeyi hayata geçireceklerini tekrarladı.

İşsizlik fonu için şartlar esneyecek

BAŞBAKAN Davutoğlu “İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini artırmak için mevzuat çalışmaları yapacağız. Mevcut esnek çalışma sistemlerini daha güvenceli hale getirecek, yeni esnek çalışma sistemlerini içeren mevzuat çalışması yapacağız” dedi.

Davutoğlu, kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemelerini yapacaklarını da sözlerine ekledi. Ayrıca ‘İş Gücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı’ döneminin sonunda, yani 2018 sonunda, kadınların iş gücüne katılımı ve istihdam oranlarını her yıl ortalama 1 puan artırmayı, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırmayı ve istihdam teşviklerinin etkinliğini artırmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Okullarda üç sömestr dönemi yaygınlaşıyor

İŞ gücü piyasası ihtiyaç analizlerini etkinleştirerek, mesleki eğitimleri iş gücü piyasasının taleplerine göre planlayacaklarını ifade eden Davutoğlu, “Üniversitelerde, bir dönem uygulamalı iki dönem akademik eğitim içeren ‘three master’, yani iki sömestr yerine üç sömestr uygulamalarını yaygınlaştıracağız” şeklinde konuştu.

Yetişkin nüfusun temel beceriler kazanmasına yönelik programları yaygınlaştıracaklarını belirten Davutoğlu, halk eğitim merkezlerini, hayat boyu öğrenme merkezlerine dönüştüreceklerini bildirdi.