Gazete Vatan Logo

Gramer değil konuşma

5. sınıflara haftada 20 saat yabancı dil eğitimi geliyor

Gramer değil konuşma

Beşinci sınıflara haftada 16 ile 20 saat arasında yabancı dil eğitimi geliyor. Müfredat gramer değil, okuma, konuşma ağırlık olacak. Mevcut sistemde öğrenciler en fazla 6 saat dil eğitimi alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Funda Kocabıyık, 5. sınıflarda yabancı dil ağırlıklı müfredatın pilot uygulamasına 2016 yılının Eylül ayında başlanacağını söyledi. 5. sınıfın, ilkokuldan ortaokula geçiş dönemi olduğunu hatırlatan Kocabıyık, bu dönemde çocukların, pedagojik olarak eğitime yeni ısındığını, ancak ortaokula geçişle birlikte farklı öğretmenler, farklı ders grupları, daha yoğun bir müfredat ve akademik bir eğitimle karşılaştıklarını anlattı.

Pilot uygulamaya göre

Kocabıyık şunları söyledi: “Hedefimiz yabancı dil eğitiminin haftalık 16 saatle 20 saat arasında olması. 6-8 saat matematik, bilim ve fen uygulamaları, 6-8 saat Türk dili uygulamaları, 4-6 saat arasında da spor, sanat uygulamaları gibi bir planlamamız var. Fakat bu saatler biraz aşağı, biraz yukarı olabilir. Müfredat, Eylül 2016’ya yetişir. Önce pilot uygulamalarla başlayacağız. Bir yıl boyunca yürüyüp yürümediğini ve sonuçlarını gözlemleyeceğiz. Sonuçlara göre, sistemi belki yeniden güncelleyerek yavaş yavaş yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. İyi kurgulanırsa çok iyi bir sistem. Yavaş yavaş, pişire pişire bu sistemi iyi kurgulayacağımızı düşünüyoruz. Bu konuda çok istekliyiz.”

Haberin Devamı

Konuşma, okuma ağırlıklı

“İngilizce eğitim müfredatı da yenilenecek. Gramer ağırlıklı değil, okuma, dinleme ve konuşma ağırlıklı bir program hazırlanacak. 5. sınıfta hem İngilizce hem de diğer dersler için yeni müfredat yapacağız. İngilizce, bilim, fen matematik uygulamaları için ayrı, Türkçe, sanat, spor için ayrı müfredat yapılacak. 6, 7 ve 8. sınıflarda çok büyük değişiklikler olmayacak. Ancak bu sınıflar için de müfredatta güncelleme yapılacak. Daha fazla İngilizce öğretmenine ihtiyaç duyulursa, buna ilişkin de alım yapılabilir.”

‘5. sınıf geçiş dönemi’

Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kritik dönem hipotezine göre, çocuklar 15 yaşına kadar ana dillerinin dışında bir yabancı dili öğrendiklerinde, bu dili kendi ana dili gibi öğreniyorlar. Bu yaşa kadar öğrendikleri 2. dille düşünebiliyorlar, analiz, sentez yapabiliyorlar, aksansız konuşabiliyorlar. 15’inden sonra öğreniyorsa, öğrendiği dil onun için yabancı dil. Kafasında sürekli çevirmesi gerekiyor ve hakim olamıyor. Bu kurama göre, 15 yaşına kadar yabancı dili öğretmeniz lazım. Bu yüzden 5. sınıfı seçtik. Hem kritik dönem hipotezine hem de 5. sınıfın eğitim sistemimizde bir geçiş dönemi olması itibarıyla özellikle bu sınıfta yapalım istedik.”
Yabancı dil saati 4 kat artacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın haftalık ders çizelgesine göre şu anda 5. sınıflar haftada 36 saat ders görüyor. Bu derslerin 28 saat zorunlu ders, 8 saat ise seçmeli. Mevcut durumda öğrenciler haftada 4 saat zorunlu yabancı dil dersi görüyor, seçmeli olarak desteklemek isterse 2 saat daha alabiliyor ve haftada 6 saate çıkartabiliyor. Yeni sisteme geçildiğinde ağırlık MEB haftada 16 ile 20 saat arasında yabancı dil eğitimi vermeyi planlıyor. Bu şartlar altında en az 4 kat daha fazla yabancı dil dersi verilmiş olacak.

Haberin Devamı