Gazete Vatan Logo

Gövde gösterisi yaptılar

Türkiye ‘elektrikli araçların’ fişini Cenevre Fuarı’nda taktı

Bu yıl Cenevre Motor Show’a alternatif yakıtlı çevreci araçlar damga vurdu. Fuarda Türk malı elektrikli ve hibride geçen araçlar gövde gösterisi yaptı

Avrupa’nın en büyük otomobil fuarlarından biri olan Cenevre Motor Show, dün kapılarını açtı. 100 dünya ve Avrupa lansmanının yapıldığı fuar, 14 Mart’a kadar açık kalacak. Alternatif yakıtlı araçların damgasını vurduğu Cenevre Motor Show’da 25 elektrikli model sergilendi. Fuarda elektriğe ve hibride geçen “Türk malı” araçlar gövde gösterisi yaptı. Tofaş’ın Bursa fabrikasında ürettiği doğalgazla çalışan Natural Fiat Doblo ve Biogaz yakıt sistemine sahip Fiat Doblo, Adapazarı’nda üretilen Toyota Auris’in hibrid versiyonu, 2011’de Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretmeye başlayacağı elektrikli Fluence, Murak Günak’ın Fransız Heuilez tesisinde tasarladığı 3 kişilik elektrikli Mia ve Mayıs 2010’da Hyundai Assan’ın İzmit tesisindeki bantlardan çıkacak i20’nin elektrikli ve hibrid versiyonu tüketicilerle buluştu.

Karsan ve Otokar, elektrikli Mia için pazarlığa oturdu

Türk girişimci Alphan Manas ile tasarımcı Murat Günak’ın geliştirdiği Mia isimli elektrikli otomobil projesinde son düzlüğe girildi. Cenevre Motor Show’da ilk kez Mia’yı sergileyen ikili, yatırımcılarla yoğun pazarlık yaptı. Alphan Manas, Mia isimli 3 kişilik elektrikli otomobilin Fransız Heuilez fabrikasında üretildiğini belirterek, “Patenti Heuliez’ye ait olan aracın seri üretimi Eylül ayında başlıyor. Şimdiden internet üzerinden sipariş alınıyor. Hedefimiz 12 bin araçlık araç satışı. Fransa’da satış fiyatı 14 bin 990 euro olacak. Fransa Hükümeti ayrıca 5 bin euro teşvik veriyor” dedi. Borçları nedeniyle icradan satışa çıkan Fransız Heuilez’ye teklif verdiklerini hatırlatan Manas, şunları kaydetti: “Geçen hafta Heuilez için teminat mektubu imzaladık. Yüzde 66’sı için 20 milyon euro ödemek gerekiyor. Geri kalan 10 milyon euro değerindeki yüzde 34 hisse, Fransa Devleti’ne ait. Ancak Fransızlar bizden Heuilez’yi almamız için endüstriyel ortak şartı koştu. Ben de harıl harıl projeye Türk ortak arıyorum. İki büyük grup Heuilez tesisini bizzat gezip, Mia’yı incelediler. Bunlardan biri Cenevre Fuarı’na da gelen Karsan’ın ortaklarından duayen otomotivci Claude Nahum, diğeri ise Otokar. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç de Mia’yı görmek için Cenevre’ye geldi. Projeye Türkiye’nin de dahil olması için çalışıyorum.”

Yeni model furyası

* Yeni BMW 5 Serisi, yeni BMW X5, Hyundai ix35, Volkswagen Polo GTI, Audi A1, Volkswagen Amarok, Alfa Romeo Guiletta, Türk tasarımcı Murat Güler imzasını taşıyan Ford Focus, Kia Sportaga, Mazda 5, Volvo S60, MINI’nın 4x4 versiyonu Countryman, Nisan Juke, Opel Merivva, Peugeot 408, Renault Wind Cenevre Motor’da ilk kez sergilenen diğer yeni modeller oldu.

Ferrari de yeşillendi

* 80’incisi düzenlenen Cenevre Motor Show’da süper spor otomobillerin de alternatif yakıtlı versiyonlarının sergilenmesi dikkat çekti. Ferrari, 599 modelinin hibrid versiyonunu otomobil tutkunlarıyla buluşturdu. Hibrid Ferrari’de çevreci özelliklerin ön plana çıkması için “yeşil” renk kullanıldı. Porsche ise SUV modeli Cayenne’in hibrid versiyonunu ile Audi A8’in elektrikli versiyonu ilk kez sergiledi.

İşte Türkiye’de satılacak elektrikli araçlar

* 2020 yılında yola çıkacak her 100 otomobilden 5’inin elektrikli olması hedeflenirken Türkiye, elektrikli otomobil satışı için bu yılın sonundan itibaren harekete geçiyor.

* İlk olarak Mitsubishi’nin i-miev modeli Türkiye’de tanıtıldı.

* Peugeot Türkiye Genel Müdürü Pierre Vieux, i-miev’in ikizi Peugeot iOn’u 2011 yılı başında satışa sunacaklarını açıkladı.

* Avrupa’da seneye satışa çıkacak olan Opel elektrikli Ampera ve Chevrolet Volt modelleri ile Çinli BYD’nin elektrikli modeli, Amerikan Fisker Karma gibi modeller 2012 yılından itibaren Türk tüketicilerle buluşacak.

Suudi Arabistan ve Afrika’dan da otomobil geldi

Cenevre’de bu yıl Suudi Arabistan ve Güney Afrikalı üretici de yer aldı. Suudi Arabistan Kraliyet Üniversitesi’nin ilk otomotiv projesi Gazal-i Mercedes G serisi SUV’nin üzerine yapılandırılan otomobiliyle 0’dan 100 km/saat hıza 6.1 saniyede çıkabiliyor. Fuara katılan Güney Afrikalı Joule ise elektrikli otomobiller geçidinde yerini aldı. Güney Afrika’nın ürettiği ilk elektrikli otomobil olan Joule, 1.8 metre eninde.

ABD’li markalar Fiat çatısı altında

Chrysler’İn yüzde 20’sine ortak olan Fiat ilk kez Avrupa’daki bir fuarda yeni markaları aynı çatı altında biraraya getirdi. Chrysler ile Lancia, Fiat ile Jeep ve Dodge ile Alfa Romeo modelleri yan yana yer aldı. Türkiye’de Chrysler, Dodge ve Jeep markalarının Tofaş tarafından temsil edilip edilmeyeceği Nisan ayı sonuna kadar belli olacak.

Haberin Devamı