Gazete Vatan Logo

Görmemişin kocişi olmuş!

Kurdeleye sarılmış kurabiyeler, dantel elbise giydirilmiş mısırlar, tostlar... Kendilerini eşlerine yani kocişlerine adayan kadınların yeni sendromu...

Görmemişin kocişi olmuş!

Sosyal medyada çiçeği burnunda yeni gelinlerin yaptığı paylaşımlar sonucu başlayan kociş akımı gün geçtikçe yayılıyor. Herkes kocişleri konuşuyor. Yeni gelinlerin paylaşımlarıyla ortaya çıkan sunum görselleri görenleri şaşırtmaya ve “Bu şaka mı?” dedirtmeye de devam ediyor. Bir tek yeni gelinler değil, erkek egemen yaşayan ve aslında kıskanç, kocasını sahiplenmek isteyen, ona yapışık yaşayan, onun mükemmel ve başarılı biri olduğunu gösteren, 'ben mutluyum' imajı çizen sosyal medya için yaşayan kadınlar bunlar. Mottoları da “Sunumda çok iddialıyız!” Pembe ve mavi renklerle dolu evlerini adeta Barbie bebek evine benzetmeye çalışan ve sunumsuz yakalanmayı dünyanın sonu sanan kadınlar eşyalarını ve yemeklerini paylaşmakta birbiriyle yarış halinde.

Evet kocişler sunumda çok iddialı öyle ki, kurdeleye sarılmış kurabiyeler, kavunlar, mandalinalar, hatta zeytinler... Dantel elbise giydirilmiş mısırlar, tostlar... Sandalyeye oturtulmuş biskuviler, Türk kahvesi ile yapılan akla ziyan birbirinden farklı sunumlar ve daha neler neler... Bu sunumları ise fotoğrafların altına yazdıkları “Canım eltim, bitanecik kocişkom veya abişkom” gibi hastaglarla süslüyorlar.

Haberin Devamı

Kocişlere insan hayret ediyor!

Uzmanlara göre bu tarz paylaşımların nedeni kişilerin benlik duyguları ile ne kadar iyi olduklarını göstermek, değer gördüğünü ve değer verdiğini anlatmak, yani her şeyin yolunda gittiği mesajını vermek. Başka bir görüşe göre ise bu durum tam bir kişilik bozukluğu. Facebook ve Instagram'da kurdelalı sunum fotoğraflarının yayılması ve esprili yazılarla paylaşılması üzerine kociş akımı herkes tarafından konuşulan bir hal aldı. Birbirinden yaratıcı capsler ile tiye alınan kociş akımını bu tarz sunumlarla sanırım daha uzun sür görmeye devam edeceğiz. Öyle ki bazı markalar bu akımdan ilham alarak reklamlarında dantel ve kurdela temasını kullandı bile. Hatta restoranlar kocişlerin mottosu olan "Sunumda çok iddialıyız"ı kullanarak kampanyalar düzenliyor.

Ünlülerin eşlerini yücelten paylaşımları

Ünlülerin dünyasına baktığımızda da pek çok kadın sanatçının eşlerini yücelten ve öven paylaşımları var. Örneğin Demet Akalın eşi Okan Kurt'un aldığı pahalı hediyeleri büyük bir mutlulukla paylaşıyor. Gülben Ergen eşi Erhan Çelik'le mutlu olduklarını aile tatilleri ve akşam yemeklerini paylaşarak gösteriyor. Şarkıcı Mariah Carey de eşiyle işlerin yolunda olduğunu "Bebeğim seni bekliyorum" diyerek göstermişti.

Haberin Devamı

Demet Akalın, eşinin 100 tır almasıyla gurur duyduğunu söylemişti.

Doç.Dr. Armağan Samancı Psikiyatrist

Değer gördüklerini kanıtlama çabası

Sosyal medya herkesin kendinin iyi olduğunu göstermek istediği bir alan. Hep güzel ve düzenli anları paylaşılmak isteniyor. Özellikle kadınların paylaşımlarında hiçbir zaman kötü olduklarını göremezsiniz. Kadınlar bu alanı değer aldıklarını ve verdiklerini göstermek için kullanıyor. Özellikle yeni evli çiftlerin paylaşımlarına bakıldığında benlik duygularının yüksek olduğunu duygularının karşılığını aldığını ve her şeyin yolunda gittiğini anlatan bir mesaj var. Ancak sosyal medya insanların sadece iyi ve güzel hallerini paylaştığı bir mecradan çok daha gerçekçi ve makul hallerinin olduklarını gösteren bir yer olmalı. Hep iyiyi güzeli göstermek sunilik yaratıyor.

Haberin Devamı

Dr. Alper Hasanoğlu Psikiyatr, Psikoterapist

Kadınlar, arzuların sanal sahnesinde...

Sanal dünya olmayanın göstergesine dönüştü. Arzuların sanal sahnesi. Gerçek olmayan duygu ve yaşantıların utanmadan gerçekmiş gibi ötekinin gözüne sokulduğu yalanların dünyası.

Utanmak ancak görüldüğümüzde aklımıza gelen bir erdem. Hepimiz burnumuzu karıştırırız ama biri görünce utanırız. Facebook'taki paradoksal durum budur. Birilerinin bizi görmesi ve onaylaması için binbir takla atar bir şeyler sergileriz ama aslında bizi gerçekte kimse görmez. O zaman niye utanalım. Kadınların paylaşımları aslında başlarına ne geleceğini annelerinin ızdırabından çok iyi bildikleri halde, kendilerini kısa bir an için de olsa aldatabilmek arzusundan ibaret.

Kim Kardashian, belki de en ünlü kociş kadınlardan.

FENOMEN ÇILGIN SUNUMLAR

Haberin Devamı