Gazete Vatan Logo

Google kullanmak neden bırakılır?

Times yazarı Jula Angwin, derginin internet sitesinde yayımlanan yazısında, Google'ın kendisi hakkında çok fazla şey bilmesinden rahatsız olduğunu ve arama motorunu kullanmayı nasıl bıraktığını yazdı.

Google'ın arama motoru dışında Google Maps, Google Docs ve Gamil'i her gün kullandığını belirten Angwin, Gmail hesabında şirketin, hesabı açtığı 2006 yılından bu yana yaptığı taramaların kaydını tuttuğunu yazdı.

Google'ın yazdığı makaleler için yaptığı araştırmalardan, kızına almak istediği ayakkabıya kadar aylık 26 bin yapılan aramayı kaydettiğini belirtti.

SON DAMLA SNOWDEN DOSYALARI OLDU

Makalesinde Angwin,Google'ın daha önce Apple kullanıcılarının kullandığı Safari tarayıcısının güvenlik ayarlarını pas geçerek, kendi arama motorunda takip edilebilmesini sağladığını ve bu yüzden 22.5 milyon dolarlık ceza ödediğini hatırlattı.

Angwin, Edward Snowden'ın ortaya çıkardığı belgelerde Ulusal Güvenlik Ajansı'nın Google'ın veri servislerine girdiğinin yer almasıyla, arama motorunu kullanmayı bıraktığını belirtti.

Angwin, Google'ı bırakmasının ardından internet aramalarında otomatik yollanan IP adresi gibi verileri depolamayan DuckDuckGo arama motorunu kullanmaya başladığını yazdı.

DuckDuckGo'nun aramaları hakkında kayıt tutmadığını ve bu yüzden aramadaki hataları düzeltmediğini belirten Angwin, bu durumun arama yaparken kendisini daha zeki davranmaya teşvik ettiğini belirtti.

Angwin yazısında, DuckDuckGo kullanmasının, bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyen biri gibi hissetmesini sağladığını da vurguladı.

Haberin Devamı