Gazete Vatan Logo

Göktürk gözüyle ABD hava üssü

Göktürk gözüyle ABD hava üssü

TSK Göktürk-2’nin çektiği 23 fotoğrafı paylaştı. Görüntüler arasında New Mexico’da çölün ortasına yer alan ve hayalet uçaklar ile İHA’ların yönetildiği Holloman Hava Üssü de var.

Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü elde eden ilk ve tek keşif-gözetleme uydusu Göktürk-2’nin çektiği 23 fotoğraf geçtiğimiz günlerde Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın sitesinde yayınlandı. Fotoğraflar arasında iki önemli ABD hava üssünün bulunması dikkat çekti. Göktürk-2’yi yöneten Ankara Ahlatlıbel’de konuşlu Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından paylaşılan fotoğraflarda dünyanın en büyük uçak mezarlığının bulunduğu Arizona’daki Davis Monthan ve New Mexico’daki Holloman Hava Kuvvetleri Üssü’nün fotoğrafı da bulunuyor.

Joystikle uçuruyorlar

Holloman Hava Kuvvetleri Üssü, Amerikan’ın dünyadaki gözü olan Predatör ve Reaper olarak bilinen insansız hava araçlarının (İHA) yönetildiği merkez olarak biliniyor. Afganistan, Irak ve Suriye gibi savaş bölgelerinde kullanılan İHA’lar, üste özel eğitim almış pilotlar tarafından aynen bir bilgisayar oyunundaki gibi bir ekran ve bir joystik aracılığıyla yönetiliyor. Holloman radara yakalanmadığı için ‘hayalet uçak’ olarak bilinen F-117 Nighthawk (Gece Şahini) uçaklarının da yönetildiği en önemli merkez.

Haberin Devamı

Amerika’nın bütün askeri stratejisini değiştiren yer olarak bilinen Holloman Üssü’nün fotoğrafı 2.5 metre çözünürlükle çekilmiş. Üssün, Google ve Yandex aracılığıyla yayınlanan görüntülerinde ise Pentagon tarafından çeşitli oynamalar yapıldığı belirtiliyor.

Göktürk-2 fotoğrafları arasında Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü de yer alıyor.