Gazete Vatan Logo

Göklerden gelen tehlikeyi savacak!

İlk yerli füzemiz test atışını başarıyla geçti. Savunma Bakanı Işık’ın da katıldığı testte Hisar Hava Savunma Sistemi, yüzde 100 başarı gösterdi...

Göklerden gelen tehlikeyi savacak!

Türkiye, ‘Hisar A/O’nun yüzde 100 başarılı testleriyle milli hava savunma sisteminde kritik bir eşik daha atladı. Alçak irtifa Hisar A (230 kg ve 4 metre) 16 km, orta irtifa Hisar O (300 kg ve 4.5 metre) ise 25 ve üzeri kilometre menzile sahip. Sınırlara da yerleştirilmesi beklenen Hisar Hava Savunma Sistemi, askeri üs, liman, ve birlikleri; saldırı jetleri, seyir füzeleri, İHA’lar ve helikopter gibi hava tehditlerinden koruyacak. Füzeler Kara Kuvvetleri’nin tabur seviyesindeki birliklerinde de kullanılacak.

Çift darbeli motor

Füzeye hedefe yaklaşıldığında ekstra hız kazandıran çift darbeli katı yakıt motoru ilk defa test edildi. Hisar A/O hedefleri görerek güdümleyen kızılötesi görüntüleyici ve arayıcı başlık teknolojisi öne çıkıyor. Bu sayede füzeler hedef üstündeki ‘flare’ gibi yanıltıcı sistemlere de aldanmıyor.

Teslimat 2020’de

Proje başlangıcında 2018’de teslim edilmesi beklenen Hisar füzeleri için Roketsan 18 ay uzatma isteyince teslimat tarihi 2020 olarak güncellendi. Hisar A/O’nun TSK envanterine 2020 ile 2021’de girmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

‘Hiçbir ülke yan bakamaz!’

Hisar’ın test atışına katılan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Eğer biz güçlü savunma sistemlerine sahip olursak hiçbir ülkenin, ülkemize yan bakma durumu olamaz. İnanıyorum ki, bundan sonra mesafeleri daha hızlı alacağız” dedi.