Gazete Vatan Logo

Göbeklitepe isyanı!

Dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe’nin merhum kazı başkanı Klaus Schmidt’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal-Schmidt, kazı alanına iş makinelerinin sokulmasına isyan etti: Benden başka kimsenin canı acımıyor mu!

Göbeklitepe isyanı!

Dünyanın ilk tapınağı olarak kayda geçen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’ye ün kazandıran Alman arkeolog Klaus Schmidt’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal-Schmidt, bölgedeki çalışmalara sosyal medyadaki sayfasından tepki gösterdi. Türkiye’nin ve dünyanın son dönemdeki en önemli arkeolojik keşiflerinden Göbeklitepe kazılarını yürüten Prof. Dr. Klaus Schmidt, 2014 yılında hayatını kaybetmiş, aynı zamanda çalışma arkadaşı Çiğdem Köksal-Schmidt’e arşivde çalışma izni verilmediği ortaya çıkmıştı. Alanı gezen Schmidt, Instagram hesabından “Benden başka kimsenin canı acımıyor mu? Burası Göbeklitepe. Taze beton dökülen alanın yanı başında görülen F yapısı (Kaya tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinelerinin eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar ama orada da 15 cm. derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var” diyerek tepki gösterdi.

‘Bir uzman yok!’

2013 yılında başlayan ‘ahşap yürüme yolu’ projesinin bir kısmının ‘başka bir güzergâh saptandığı’ için söküldüğünü aktaran Schmidt, yeni saptanan güzergahın ise eşinin ‘ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin’ diye ferah tuttuğu bir alanda olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Schmidt şöyle devam etti: Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, SİT alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız’ demişlerdi Klaus hayatta iken. Onun yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu (dün) sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, proje böyle diyorlar. Bir tane arkeolog, bakanlık temsilcisi, müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak bakanlık temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?

Haberin Devamı