Gazete Vatan Logo

Gizli ‘babayiğit’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Türk markası yaratacak babayiğit arıyorum’ çağrısından 4 yıl geçti ancak henüz kimse ortaya çıkmadı. Tofaş ise sessiz sedasız ‘babayiğit’liğe soyundu. Şirket 6 model üretip, satışlarında yerlilik oranını % 85’in üzerine çıkaracak

1.4 milyar dolarlık yatırımla tarihinin en büyük yatırım kararını alan Tofaş, yeni yerli modelleriyle dünya devi olma yolunda ilerliyor. Tofaş’ın yeni CEO’su Cengiz Eroldu, yeni yatırımlar ve önümüzdeki dönemde üretimine başlayacakları yeni ürünlerle farklı bir boyuta geçeceklerini belirterek, “Fiat geleceğini Türkiye’ye emanet etti. Bursa fabrikasında aynı anda 6’sı yerli, 7 model üretilecek ve dünya pazarlarına ihraç edilecek” dedi.

Eroldu, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki 2 yıllık dönemde Tofaş kabuk değiştirecek. Ekim’de yeni sedan modelimiz geliyor. 2016’nın ikinci yarısında hatchback ve station wagon araçlar piyasaya çıkacak. Doblo’yu kısa süre önce yeniledik, ABD’ye ihracatına başladık. Linea’ya yoğun ilgi devam ediyor. Fiorino’nun üretim lisansı 2021’e kadar yenilendi. Bu dönemde 260 bin Fiorino bantlardan inecek. Özetle 2016-2023 yılları Tofaş için yeni bir dönem olacak. Türk otomotiv sektöründe tüm dengeleri değiştireceğiz. 2016 sonrasında çok farklı bir Tofaş olarak karşınızda olacağız.”

Haberin Devamı

En çok yerli satan marka

2014’te iç pazarda 92 bin adetlik satışa ulaştıklarını ve bunun yüzde 84’ünün Bursa fabrikasında üretilen modeller olduğunu ifade eden Cengiz Eroldu, yeni yerli modellerle bu oranı yükselteceklerini kaydetti.

Eroldu, “Ekonomi açısından diğer önemli bir konu da iç pazardaki yerli ve ithal araç dengesi. İç pazar satışları ithalat ağırlıklı gerçekleşiyor. Ortalama yüzde 67 olan ithalat oranı otomobilde daha da yüksek, yüzde 70’lerin üzerinde seyrediyor. Tofaş olarak, yerli üretimden en çok satış yapan firmayız. Fiat markasıyla üretimden satış oranımız yüzde 84. Sadece 2014’te değil, bu konudaki liderliğimizi son yıllarda açık ara koruyoruz. Pazar payımız yüzde 12. Yeni modellerle 2-3 puan daha kazanmak istiyoruz. Satışlarımızda yerli oranı da yüzde 88’lere doğru gider” diye konuştu.

Üretim 450 bine çıkacak

Yeni projelerle 2017’de Tofaş’ın 450 bin adetlik üretime ulaşacağını söyleyen Cengiz Eroldu, “2016’da üçüncü vardiyaya geçeceğiz. Her vardiya bizim için 1.000 yeni istihdam demek. Tofaş’ın üretim kapasitesi 400 bin adet. Ancak 3 vardiyayla 450 bini görürüz” diye konuştu.

Haberin Devamı