Gazete Vatan Logo

Gitti, geri geldi

Oriflame Türkiye’yi 2008-2011 arasında 85 ülke içinde en hızlı büyüyen ülke yapan Johan Larsson, başka ülkeye gitti. Aradan geçen sürede aynı başarılı performans yakalanamayınca yeniden Türkiye’ye atandı. Larsson, liderlik hedefiyle geri geldi.

Gitti, geri geldi

Türkiye’ye 1992 yılında giren ve şu anda pazar ikincisi olan Oriflame, doğrudan pazarlama sektöründe ilk sıraya oynuyor. Oriflame Türkiye’yi 2008-2011 arasında 85 ülke içinde en hızlı büyüyen ülke haline getiren Johan Larsson, aradan geçen sürede aynı performans yakalanamayınca yeniden Türkiye’ye atandı. Larsson, bu kez 6’ncı sıradaki Türkiye’yi ilk 3’e sokma hedefiyle geldi. 5 yılın sonundaki hedef ise Türkiye’de pazar lideri olmak.

Türkiye’nin Çin, Hindistan, Endonezya ve Meksika ile birlikte Oriflame’in en stratejik 5 pazarından biri olduğunu belirten Larsson, “Türkiye’de 2008-2011 arasında görev aldım. Bu dönemde satışlarımız 3’e katlandı. 85 ülke içinde Türkiye en hızlı büyüyen ülke oldu. Sonra Polonya’ya gittim. Geçen yılın sonunda yine Türkiye’ye atandım. Şirketimiz Türkiye’de yine iyi performans kaydediyordu ama istendiği gibi değildi. Ben zaten Türkiye’yi seviyorum. Annemin Fethiye’de yazlığı var. Dolayısıyla büyük bir keyifle Türkiye’ye geri döndüm. Türkiye bizim için çok önemli. Oriflame sisteminde şu anda 6’ncı sıradayız. Öncelikli hedefimiz ilk 3’e girmek. Nihai hedefimiz ise 5 yılda Tükiye’de 1 numara olmak. Pazar yıllık yüzde 10 civarında büyüyor. Biz bunun üzerinde büyüme kaydederek hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tek başına bölge olarak konumlandı

Türkiye’nin büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğuna da değinen Orilame Türkiye Genel Müdürü Johan Larsson, Türk kadınların kozmetik harcamasının 35 euroya çıktığını anlattı. Bu artışta genç nüfusun yanı sıra cilt bakım ürünleri ve parfüm kullanımının artmasının ciddi katkısı olduğunu kaydeden Larsson, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz şirket olarak Türkiye’ye çok inanıyoruz. Daha önce Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’ne bağlı olan Türkiye, büyüme potansiyeli nedeniyle tek başına ayrı bir bölge olarak konumlandırıldı. Merkezimiz tarafından Türkiye’de yerel büyüme destekleniyor. Merkez Avrupa’da 14 ülke tek katalog kullanırken Türkiye’nin kendine özel kataloğu var. Türkiye’de aktif 200 bin danışmanımız var. Bunların yüzde 90’ı kadın. 60 ilde danışmanlarımızla bir araya geldim ve kadınların iş sahibi olmak, para kazanmak ve ailesine destek olmak için çok istekli olduğunu gördüm. Erkek danışman sayımızda da artış var. Müşteri kanalında da kadınların ağırlığı var. Müşterilerimizin yüzde 90 kadın, yüzde 10 erkek. Ancak erkeklerin kozmetik kullanımı son dönemde giderek artıyor. Genç nesil pazarı çok daha cazip hale getiriyor.”

Haberin Devamı

En çok göz makyajı ürünleri satın alınıyor

JOHAN Larsson, kozmetik tercihlerinin coğrafi bölgeye göre değiştiğini anlattı. Larsson, “İsveçli kadınlar daha sade bir tarza sahipken Türk kadınları çok canlı renk ve tonları tercih ediyor. Doğu Avrupa’da pastel tonlar tercih ediliyor. Türk kadınları başta maskara olmak üzere göz makyaj ürünlerini alıyor. Erkekler ağırlıklı olarak deodorant ve saç bakım ürünlerine ilgi gösteriyor” diye konuştu.

İlk 15’lik listede 3 Türk kadın var

JOHANN Larsson, 2014 cirosu 1.3 milyar euro olan Oriflame’in 85 ülkede 3 milyon satış danışmanı olduğunu anlattı. Larsson, “Her yıl en çok satış yapan 15 danışman listesinde Türkiye’den 3 danışmanımız var. Özgül Cingil 4’üncü, Özden Güleski 7’nci, Emine Saraç ise 12’nci sırada. Listede Türkiye dışında birden fazla danışmanı olan ülke yok” dedi.

Haberin Devamı