Gazete Vatan Logo

Girişimciye geri ödemesiz destek

Paramızı hep kafasızlar batırdı batıracaksa kafalılar batırsın

SANAYİ Bakanlığı, geleceğin Türk muciclerini desteklemek için 2011 yılında 288 genç girişimciye geri ödemesiz 100 bin lira destek verecek. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Batırırsa kafası çalışanlar batırsın, bugüne kadar hep kafası çalışmayanlar paramızı batırdı. Google, Facebook gibi dünya markalarını ortaya çıkaranların genç girişimciler olduğunu unutmayalım” dedi.

ANKARA - Sanayi Bakanlığı, geleceğin Türk mucitlerini desteklemek için kolları sıvadı. Bakanlık milyonlarca insanı ekrana kilitleyen sosyal paylaşım sitesi Facebook ile Google ve Firefox gibi sitelerin yaratıcıları başta olmak üzere, bilişim sektörünün dünyaca ünlü isimlerinden feyz aldı. Bakanlığı teknoloji hibe desteği için 859 teknogirişimci 100 bin lira destek için yarıştı. Bakanlık 2011 yılında 288 girişimciye karşılıksız, geri ödemesiz 100 bin TL destek verecek.

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Gençlerimizden hiçbir teminat da istemiyoruz. Batırırsa kafası çalışanlar batırsın, bugüne kadar hep kafası çalışmayanlar paramızı batırdı” dedi.

Ergün, Google, Facebook gibi dünya markalarını ortaya çıkaranların genç girişimciler olduğunu unutmamak gerektiğini belirterek, “Biz de ülkemizdeki parlak fikirli gençlerimizin elinden tutarak, dünya markaları çıkarmalarını sağlayacağız. Parlak fikri olup da ticari ürüne dönüştürmek isteyenlere girişim sermayesi bizden” diye konuştu.

Yerli Facebook olabilir

Sanayi Bakanlığı’nın 2009 yılında 78, geçen yıl da 102 teknogirişimciyi desteklediği projeye bu yıl 859 proje başvurusu geldi. Bakanlık zor bir eleme sürecinin ardından 288 teknogirişimci gencin projesinin desteklenmesine karar verdi. 2009 yılında destek alan toplam 78 girişimci bugüne kadar yaklaşık 2 milyon TL’lik satış gerçekleştirirken, 2010 yılında desteklenen 102 girişimcinin prototip üretme çalışmaları sürüyor. Bakan Ergün, amaçlarının yüksek eğitimli ve nitelikli gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerini teşvik etmek olduğunu belirtti. Ergün ayrıca üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış kişilerin bu proje için başvurabileceğini söyledi.

Her yıl 500 girişimci

Programın yıllık bütçesinin bu yıl Mart ayında 10 milyon TL’den 50 milyon TL’ye çıkarıldığını belirten Bakan Ergün, şöyle konuştu: “ 2009-2010 döneminde toplam 180 işletmenin (girişimci) desteklendiği programda, 2011 yılından itibaren her yıl 500 girişimce desteklenebilecek. 2011 yılı programı için 859 başvuru gerçekleşti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 288 girişimci desteklenmeye değer bulundu. Gelişmiş ülkelerdeki iş ve fırsat imkânları daha iyi bir gelecek sunduğu sürece, nitelikli insan transferi kaçınılmaz olarak devam edecek.”

‘Bir Bill Gates çıksa bizim için büyük kazanımdır’

NİHAT Ergün, Teknogirişim Sermayesi Desteği’ne ilişkin olarak şunları söyledi: “ Bu programa yurtdışından da yoğun başvurunun olması tersine beyin göçünün başladığına işaret. Bu gençlerimiz arasında bir tane, iki tane Bill Gates çıksa bizim için büyük kazanımdır. Google, Facebook gibi dünya markalarını ortaya çıkaranların genç girişimciler olduğunu unutmayalım. Ülkemizdeki parlak fikirli gençlerimizin elinden tutarak, dünya markaları çıkarmalarını sağlayacağız. ‘Biz parayı verdik, işimiz bitti’ gibi bir anlayışa sahip değiliz. Prototiplerin ve ürünün ortaya çıkması, üretim aşamasında ve pazarlama sürecinde de destek olacağız.”

Haberin Devamı