Gazete Vatan Logo
Magazin Gidin de o mektupları görün!

Gidin de o mektupları görün!

Sunay Akın, çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Akın’ın tepkisi Fazıl Say’ı eleştiren meslektaşlarınaydı...

tv8’deki Yaşamdan dakikalar programında Sunay Akın, 1930’larda İTÜ radyosunun klasik müzik yayını yaptığını anlattı. Akın daha sonra, radyoya gelen birçok mektuptaki ilginç istekleri aktardı ve Türk halkının o dönemdeki çarpıcı bir gerçeğini ortaya koydu:

"Cumhuriyetin ilk erken döneminde İTÜ radyosu klasik müzik yayını yapıyor. Mektuplar geliyor. Diyorlar ki ’Biz Diyarbakır’ın felanca köyündeki felancanın kahvesindeki halkız. Dün Bach’ın mimajör konçertosunu çalmıştınız. Rica ediyoruz bir kez daha çalar mısınız?’ Kim bu başka bir millet mi? Kars’ın, Mardin’in,Van’ın bir köyünden geliyor bu mektuplar."

Sunay Akın daha sonra Gérard Depardieu’nun oynadığı ve Pascal Quignard’ın son romanı olan ’Dünyanın Bütün Sabahları’ndan uyarlanan sinema filmini hatırlattı ve şunları söyledi.

"Filmde, bir viyalo ustası köyde çalıyor,saraya çağırıyorlar. ’Hayır olmaz’ diyor ’Sarayda müzik olmaz. Halkın içinde çalarım’ diyor ve halkın içinde çalıyor klasik müziği. Sorarım; Fazıl Say’a ’popüler’ diyenler o filmi izlediler mi? Klasik müziğin kökeni o zaten. Sokak çalgıcıları, başka bir şey değil ki. Üstelik gitsinler o yüzlerce mektubu görsünler. Duruyor mektuplar arşivlerde. Saraydan çıkmadı ki halktan çıktı o müzik."

Haberin Devamı